Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
декември 15
Home Седмицата Чикагски Хроники По стъпките на Апостола на свободата

По стъпките на Апостола на свободата

Е-мейл Печат ПДФ

jivkaИма хора, които никога нямат да бъдат забравени. Хора, които оставят следи с делата си. Хора, жертващи себе си в името на свята цел. Всяка година в края на февруари българите по цял свят прекланят глава пред един такъв човек - Васил Левски. Това направихме и ние в Малко Българско училище. Както всяка година, в нашата Малка България почетохме паметта на героя. С ученици, учители, родители и гости заедно преминахме по пътя на Апостола. Научихме за живота на човек, роден в обикновено семейство, но с необикновени цели, идеали и кураж. Човек, който се е превърнал в национален герой заради любовта си към отечеството и заради готовността си да се жертва за него.
Откритият урок започна с невероятните деца от вокалната група на Малко Българско училище с ръководител госпожа Галина Николова. Малчуганите изпяха песен за Васил Левски, с която докоснаха всички в залата. След това прекрасно изпълнение, петокласниците, водени от госпожа Светла Паскалева, ни поведоха по стъпките на Апостола. Пътешествието започна по калдъръмените улици на родния му град. Видяхме родната му къща, семейството му, училището, в което се е научил на четмо и писмо. Научихме за монашеското му дело, като също така видяхме и манастира, в който е служил. Всички в залата настръхнахме при историята за това как един монах отрязва косите си и поема по пътя към безсмъртието. Интерес предизвикаха снимките на Апостола като четник в легията на Раковски и легендата за това как Васил Иванов Кунчев получава името си Левски. Научихме имената на хората, с които е работил – неговият учител по революция Георги Раковски, Филип Тотю, в четата на когото е бил знаменосец. Проследихме по картата местата, които Апостола е посетил, за да създаде Вътрешната революционна организация. Децата се изумиха от смелостта и несломимия дух на Левски по време на дългите и трудни преходи. Залата утихна, за да отдаде почит на Апостола за силата и куража да защити делото си и да не предаде съмишлениците си по време на съдебния процес и да посрещне смъртта, молейки се за България.
Урокът „По стъпките на Апостола на свободата" не беше просто лекция за живота и делото на Васил Левски. Програмата Енвижън, използвана от госпожа Паскалева, даде възможност на деца и родители да работят и учат заедно. Петокласниците съчетаха игри и знания, отговаряйки на множество въпроси, свързани с делото на Апостола. Това събуди у децата още по-голям интерес и жажда за знания. Всеки един от отборите беше мотивиран да даде най-доброто от себе си. Това стана ясно и накрая, когато се установи, че всички отбори са се представили отлично.
18-ти януари не беше обикновена събота за нас в Малко Българско училище. Това беше ден, в който отново си спомнихме и преклонихме глава пред един българин, живял за отечеството си и дал живота си за него.

 

Ивелина Христова
за в. „България"

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер