Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

понеделник
декември 11
Home Седмицата Чикагски Хроники 144 години безсмъртие – урок спектакъл, посветен на Апостола на Свободата – Васил Левски

144 години безсмъртие – урок спектакъл, посветен на Апостола на Свободата – Васил Левски

Е-мейл Печат ПДФ

atanasov18 февруари 1873 година – Майка България застава на колене пред най-скъпия си син , задавена от сълзи и от гордост...
И днес, на 18 февруари 2017 г., след 144 години, Майка България отново застава на колене и отдава почит на най-чистата и свята личност, символизираща безгранична обич към род и Родина, пред иконата на освободителната борба – Васил Левски.
Нашият урок бе памет за най-живия между живите, за този, който с живота, с идеите си превърна раята в народ, воюващ за свобода и самостоятелно политическо бъдеще, воюващ за място под слънцето, което се е наричало и отново да се нарича България. Памет за сина на Гина и Иван Кунчеви, за сина на Карлово и България... – памет за Апостола на Свободата.
Но на 18-ти или 19-ти февруари не деня на гибелта отбелязваме, а на възкресението, на безсмъртието. Затова темата на урока бе: „144 години безсмъртие".
Водени от мисълта за приобщаване на учениците към едно съвременно модерно образование приложихме на практика интегративен подход в обучението чрез синхронно усвояване на различни аспекти на едно и също учебно съдържание в два учебни предмета: литература – история чрез иновационни методи на обучение и работа в сътрудничество между учители и създаване на такава учебна среда, която да провокира мислене и приобщаване към хуманитарните ценности.
Урокът се водеше от двама преподаватели едновременно – Виолета Петрова – преподавател по български език и литература и Стоян Дечев – преподавател по история.
Целта ни бе учениците да добият една по-цялостна представа за личността на Апостола от два аспекта - от една страна да се разгледа образът му в художествените творби и от друга - историческата личност Васил Левски.
Още в началото на урока се поставиха два проблемни въпроса: С какво Васил Левски докосва безсмъртието и кара България да се прекланя пред него и да го обича безрезервно и завинаги ?
Необходим ли ни е Апостолът днес?
Затова бяха разгледани непреходните творби на титаните на българското слово – Ботев и Вазов, които завинаги обезсмъртяват образа на Левски с поетически средства.
Ученикът от осми клас Иван Селиминов изпълни емоционално «Обесването на Васил Левски», произведението, което е първият неръкотворен паметник, издигнат от Ботев за Левски
С много чувство учениците от 2-ри и 4-ти клас изпяха „Песен за Апостола" и „Кажи ми, горо".
Бяха представени две драматизации „Апостолът в премеждие" по сценарий на г-жа Боянка Иванова и „Залавянето на Левски" по сценарий на г-жа Анелия Лазарова и г-н Стоян Дечев.
Учениците посочиха, че Левски е безсмъртен, защото свободата на България е смисълът на неговия живот.
Той увисна на бесилото не само за да спаси България, но и да я събуди. Да ѝ покаже мечтата, Пътя, Свободата. Да ни покаже, че няма равен на себе си. Смъртта му в името на свободата го прави безсмъртен в народната памет.
Безсмъртни са и идеите на Левски, заветите му. Г-н Дечев даде свои тълкования на „Народе????" от тефтерчето на Левски.
Необходим ли ни е днес Апостолът?
- Да – категорични бяха всички ученици. Трябваш ни днес, Апостоле! Да ни кажеш ни трябваш, Апостоле! Как се люби народ, Апостоле! Как се дава живот, Апостоле! За живота живот, Апостоле! Нужен си ни със своята вяра в собствените сили на българина.
Той ще живее, докато ние, българите, знаем за него, докато носим венци пред паметниците му, докато изричайки името му, сме благодарни за това,, че е посветил духа и живота си на свободата.... Нашата Свобода.
Генералният консул на Република България в Чикаго – г-н Иван Анчев, който бе гост на нашия урок изрази удовлетворението си от него и отправи апел към учениците да носят в сърцето си Апостола и да не забравят никога погледа на Левски, защото това е погледът на Свободата, на България.

 

Виолета Петрова
БУ"Джон Атанасов", Чикаго
за в. „България"

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер