Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

сряда
декември 13
Home Седмицата Чикагски Хроники Никулден в сервиза "Иван ауто"

Никулден в сервиза "Иван ауто"

Е-мейл Печат ПДФ

nikuldenКогато има традиция, тя трябва да се спазва. На това мнение са всички от приятелите на Иван Динев. Защото и тази година в сервиза се заформи една здрава масовка от сериозни мъже. Никулден е тачен български празник сред християните. Това е българският светец Николай Мирлисчийски, наричан "Свети Никола". Името му означава "ПОБЕЖДАВАЩ" и най-вече се почита като патрон на рибарите. Изографисан е като възрастен, стар човек с побеляла брада. На този ден - 6-ти декември, се приготвя за трапезата люспеста риба. Най-често това е шаран. Има много и най-различни поверия за шарана. Но най-често споменаваната е тази, която казва, че само тази риба има кръстна кост на темето си. Наричали са я "кръхче". Някога българските жени са пришивали това " кръхче" в шапчиците на децата си, да ги пази от зли сили и уроки.
И ако някой си мисли, че в сервиза на Иван Динев на масата е нямало шаран, се лъже. Имаше, и то майсторски приготвен от Боби - лимото. Беше му създал приятни условия да си полегне в една продълговата тава, обграден с всички екстри. Толкова вкусно беше направен, че много скоро остана само тавата. И за да не е сам на масата шарана на Боби, ловецът на шарани Динко бе отскочил до илинойската река и както казва той, хванал набързо два. Минали през фритюрника на дебели резенчета, бяха трепач - мезе за червеното вино.
Този ден имаше много поводи за сладка приказка. Разбира се, в темите на деня на една мъжка компания никога не липсва футбола. Особено на днешния Никулден, когато "Лудогорец " разпиля по терена насред Париж Пари Сен Жермен. Виковете на мъжката компания отекваха на всеки български гол в голямото хале на сервиза. Направиха си удоволствието и го изгледаха на запис. Екстри, който "Иван Ауто Сервиз" предлагаше на този празничен ден. Нямаше как да мине без коментар и победата на Кубрат Пулев и брат му. "Нигерийският кошмар" рухна в третия рунд насред София, за да достави огромно удоволствие на препълнената "Арена Армеец". И не по-малко, разбира се,тук зад океана в българско Чикаго.
Обичат да се събират българите в Америка. Казвам го, защото знам, че е така. Било с повод и без повод. И няма нищо по-хубаво от това, когато не се забравят българските традиции, обичаи и народни празници. А тези свити душици, дето се мъчат да представят българина в чужбина като саможив, да се престрашат и включат в някоя компания, за да променят вижданията си за своите сънародници.

 

Добри Карабонев
кореспондент на в. "България"

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер