Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

четвъртък
декември 14
Home Седмицата Чикагски Хроники Избраха нов борд в "Св. Иван Рилски - Чудотворец"

Избраха нов борд в "Св. Иван Рилски - Чудотворец"

Е-мейл Печат ПДФ

rilskiВ българската православна църква "Св. Иван Рилски - Чудотворец" в Чикаго се проведе общо събрание за избор на нов борд. В него влизат: д-р Джордж Флеминг, Боян Петров, старият касиер Красимир Дечев, Цветан Петров, Борис Борисов и Камен Маринов. За първи път в борда бяха избрани и две жени - Роси Стоянова и Гергана Христова.
"С избирането на новия борд, в църквата се случиха няколко положитeлни неща. Най-важното е, че всички имаме надежда, че миряните ще се върнат и ще напълнят отново храма, както е било в най-добрите му години. Другото положително е самото провеждане на общото събрание, защото това се случва за пръв път от 12 години насам. Докато съм здрав и съм свещеник в църквата, ще държа устава да се спазва и всяка година ноември месец да се провежда събрание. Също така, положително е, че от принципна и морална гледна точка, никой няма право да се сърди и да реагира, защото събранието беше обявено публично и на абсолютно всеки беше дадена демократичната възможност да дойде и да се кандидатира", коментира новият свещеник в българския храм - отец Димитър.
Дълги години в Божия храм имаше два враждуващи лагера, между съоснователите на църквата. Съперничеството между Георги Иванов, който е теглил кредит за закупуването на храма, който по-късно му е бил изплатен, и бившия свещеник Валентин Ноцков, стигна до съд. В него бяха похарчени стотици хиляди долари и в крайна сметка нямаше спечелили, както е обикновено след война. Откакто отец Димитър дойде в храма, с малки, но сигурни стъпки, животът в църквата се завръща. Въпреки огромното напрежение, което носи на плещите си от три страни, отец Димитър намира сили да е винаги на разположение и си върши работата по възможно най-добрия начин. От една страна са вече бившите настоятели на църквата, от друга хората с претенции за липсата на доверие към тях, а от трета - отнетия статут на бившия свещеник, който в момента е певец в църквата. В цялата ситуация единствено владиката Александър, който е простил на бившия свещеник и го е назначил за певец в църквата, и новият отец Димитър, който е насаден на лошата почва, постъпват по християнски, защото умеят да прощават и се борят за спасението на храма, потъващ в дългове. Останалите все още не могат да осъзнаят, че бъдещето на църквата е и на всички тях. Нужно е те да видят личния пример на владиката Александър и отец Димитър и да забравят и простят. След което да тръгнат като братя и сестри заедно напред, защото всички те са членове на църквата. Може би, за да се случи това, най-добрият начин за всички замесени е да се направи независим одит.

Николай Василев
спортен кореспондент на в. "България"

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер