Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

неделя
декември 17
Home Седмицата Чикагски Хроники Празнична вечер в българския православен храм " Св. Иван Рилски - Чудотворец"

Празнична вечер в българския православен храм " Св. Иван Рилски - Чудотворец"

Е-мейл Печат ПДФ

rilskiВ топлата съботна вечер на есенния октомври в българския православен храм в Чикаго се събраха много наши сънародници. Те дойдоха да уважат тържеството, организирано от настоятелството на храма по случай храмовия празник на 19 октомври. На самия ден бе отслужена празнична литургия от свещеника.
Знаещи да се веселят, българите напълниха салона с желание за много веселба и танци. Прекрасните музиканти от Дует Минкови, Зоя и Жоро, не ги оставиха да чакат и бързо вдигнаха градуса на настроението в залата. След молитва, кратко слово и приветствие за добре дошли, свещеникът на храма освети храната за празничната вечеря и пожела весел празник.
Да уважат храмовия празник, носещ името на най-големия български светец Св. Иван Рилски, наречен Чудотвореца, бяха дошли със семействата си двамата консули и служителите на българското консулство в Чикаго. С ритуал и топла погача бе уважено първото идване в българския храм на новоназначения генерален консул г-н Иван Анчев. Под звуците на български кавал хубавата танцьорка Цвета от ансамбъла за народни танци в Чикаго "ХОРО " обиколи залата със запалена свещичка на погачата и се спря пред масата на генералния консул. Поднесе му я с поклон, така както българите са посрещали знатни гости. Традиция, запазила се от векове, подчертаваща силния дух и култура на българите по света.
Българският православен храм "Св. Иван Рилски -Чудотворец" от самото си начало на създаване се утвърждава като религиозен и културен център на българите зад океана. Под неговия покрив именно професионалните танцьори от Сливен Ирина и Тодор Гочеви създават този прекрасен ансамбъл за народни български хора. Тръгнали плахо, с няколко момичета в началото, днес ансамбълът се гордее с постиженията си. Десетки награди, престижни участия и най-вече, голям състав от момчета и момичета с желание за игра. Показаха го и в събота на храмовия празник. Пъстрите им български носии грееха с цветовете си, а играта им повдигна градуса на настроение в залата. Правото хоро изправи на крака българите и много скоро залата отесня. Хванати за ръце, те направиха един огромен кръг около масите, играеха от сърце и душа, така, както биха играли и у дома. Имаше и надиграване, което си оспорваха няколко наши сънародници. Бутилката хубаво червено вино с китка здравец спечелиха Стоичко от София и кръшната Валентина от Гоце Делчев.
До късно танцуваха и се веселиха гостите на храмовия празник. Богата празнична вечеря бяха подготвили Таня и Кольо. Петричките готвачи на храма за пореден път изненадаха с майстворството си и заслужено приеха похвалите за вкусния курбан, скарата, салатите и най-вече за майсторски приготвената риба.
Получи се една хубава празнична вечер. За пореден път българите показахме, че умеем да се веселим и празнуваме.

 

Добри Карабонев
кореспондент на в. "България"

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер