Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

вторник
декември 12

Цветя за мама

Е-мейл Печат ПДФ

sofia1Празничен концерт на училище „Света София„

Традиция е училище „ Света София” Чикаго да чества Международния ден на жената 8-ми март. За първи път празникът е отбелязан на 28 февруари 1909 година от Американската социалистическа партия. Всичко започва в далечната 1857 година, когато на 8 март в Ню Йорк работнички от текстилни и шивашки фабрики излизат на стачка срещу ниското заплащане и лошите условия на труд. Стачката е прекратена след намеса на полицията, но няколко месеца по-късно, работничките основават свой собствен синдикат, за да продължат отстояването на исканията си. По-късно Първата международна конференция на жените в Копенхаген взема решение този ден да се чества като „Ден на жената”.

Децата на училище „Света София”отправиха своя поздрав към всички жени и майки с тържествен концерт. Талантливите възпитаници очароваха публиката със стихове, посветени на майката, фолклорни песни и танци. Празничната атмосфера в залата бе подсилена и от чудесните сценични костюми на изпълнителите, издържани в цветовете на идващата пролет.sofia2
С поетичен рецитал учениците от шести и седми клас поздравиха своите майки. След тях на сцената се подредиха децата от първи клас, които доставиха удоволствие на всички с изпълнение на танца „Грация“. С прочувствени слова към своите майки се обърнаха и учениците от трети клас. Децата от детската градина, като пъстра цветна полянка, изпълниха сцената и запяха песнички за мама. Насладихме се и на соловото изпълнение на Калина Манова, която изпълни песента „Кой уши байрака“. Вечерта продължи с танца „Ча- ча- ча“ на петокласниците. Децата от подготвителната група изпълниха песента „Марта прела“ и танца „Китка обич“. Аплодисментите не стихваха и за прекрасния танц „Като мама“ на учениците от втори клас. Градусът на настроението беше повишен от народните танци на ансамбъла към училището и хоровото изпълнение на песента „Празник“ от четвъртокласниците. Доброто настроение дълго не напусна участници и гости. Всяко дете с трепет подари на мама подарък. Подаръци, много любов и прегръдки получиха и всички учители.
Посланието за любов и доброта, което организаторите и участниците отправиха, успя да стопли сърцата на всички присъстващи.

 

Мария Алилова
за в. „България“

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер