Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

понеделник
октомври 23

ЗАДУШНИЦА

Е-мейл Печат ПДФ

ЗадушницаДенят, в който поменаваме близките, които не са вече между нас
През годината има три големи задушници в църковния календар. Голяма (Месопустна) в събота срещу Месни Заговезни. Черешова (Спасовденска петдесетнишка) в съботата преди Петдесетница. Архангелова, в съботата преди Архангеловден, който е на 8-ми ноември.
В изминалия съботен ден бе Голяма Задушница. В българския православен храм "Св .Иван Рилски - Чудотворец" Свещеник Димитър отслужи молебен за възвисяване на душите на починалите. Много наши сънародници изпълниха храма. Спазвайки българската традиция, те носеха подсладено жито, хляб и вино. Житото е символ на възкресението. Виното е символ на кръвта на Исус Христос, а паленето на свещи символизира горещата вяра, оставяйки пламъчетата им да възвисят духа на починалите наши близки и да усетим безсмъртието им. Тамянът означава чистата молитва, а цветята - добродетелите на починалите. На Задушница може да се носи и от любимата храна на починалия, да се раздава от нея на негови близки и приятели. 
След помена в българския храм хората изпълниха салона и масите се отрупаха с храна. Отец Димитър освети на всички храната и с топли и човешки думи разказа за силата на християнския дух и запазените от векове традиции на българите. За вярата в българската Православна Църква, за силата и нейното значение в нашия бит, където и да сме по света.
Всички Задушници през годината са в съботен ден, когато Исус Христос е бил също покойник и с тялото си е бил в гроба. В неделята след Голяма задушница бяха  Месни Заговезни, след което започна големият великденски пост.
Бог да прости починалите наши близки, а на живите да дава здраве и дълголетие.

 

Добри Карабонев
кореспондент на в. "България"

 

 

Уважаеми сънародници,
Църковното настоятелство благодари на всички, които прегърнаха братски апела за подпомагане на българския православен храм "Св. Иван Рилски - Чудотворец". Даренията, който постъпват в храма го връщат към нормален живот. Нека с настъпването на пролетта и най-големите църковни празници ЦВЕТНИЦА и ВЕЛИКДЕН  да докажем любовта си към тази наша красива Светиня, изографисана, подредена и сътворена от таланта на български художници и майстори. Бог да благослови всички ни.


От църковното настоятелство и Свещеника.

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер