Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

вторник
декември 12
Home Седмицата Чикагски Хроники Олимпиада - Левски 2016, Чикаго

Олимпиада - Левски 2016, Чикаго

Е-мейл Печат ПДФ

olimpiada1През изминалата седмица бях на вълна “Левски". Така казвах на приятелите, които питаха "как си, какво правиш и т.н. " Защото както всяка година, така и тази по това време ние, българите в Чикаго, отразяваме по особено впечатляващ начин годишнината от обесването на Апостола. Дори тази година бе по-емоционална и истинска, защото за първи път поднесохме цветя на Апостола на Свободата пред прекрасния бюст-паметник, дарен на българско Чикаго от фондация "Ние българите по света". За първи път тази година се поклонихме пред смъртта на Апостола на дата 18 – промяна, предложена от нашите историци. Най-вълнуващо премина петата поредна "ОЛИМПИАДА - ЛЕВСКИ " на българските училища в Чикаго. 

Вълната на тема "ЛЕВСКИ" завърши в неделната вечер в прекрасния кино-център на Rosemont, където двата телевизионни салона бяха изпълнени с българи, тръпнещи да видят един съвременен филм за българската светиня, символ на вярата и свободата. Въпреки негативните отзиви и груби нападки в Родината срещу Максим Генчев, режисьор на продукцията, българите зад океана искахме сами да оценим филма. И както каза по-късно след прожекцията моят приятел Боби, "просто няма какво да кажеш, оставаш без думи". Наистина българите напуснахме салона без думи. Защото ако трябва да се коментира нещо, то е изключително слабата режисура. Мнението ми е, че имаше много добра актьорска игра, но за съжаление смачкана и убита от търсенето на холивудски стил на заснемане и постановка. Нещо, което не е по силите на режисьора. Приобщавам се към гнева на българите в Родината, които не приемат псувнята на Апостола в края на филма. Тя го уби напълно.  olimpiada2
И ако трябва да коментираме нещо от изтеклата седмица на тема "ЛЕВСКИ”, то е училищната олимпиада. Организирана от Българо-американски център за културно наследство, с подкрепата на Генералното консулство на Република България в Чикаго, Държавната агенция за българите в чужбина, Национален музей" Васил Левски", Карлово и Фондация "Ние българите по света" - София.
Тази година домакин на Олимпиадата бе училище "СЛЪНЧОГЛЕДИ" - страхотна организация в една прекрасна и пълна с родители, учители и деца зала. Прекрасният слънчев февруарски ден грееше в усмивките на българските деца. Малкият рецитатор на домакините Джордж Грозев откри Олимпиадата със стихотворението на Иван Вазов "Аз съм българче". И веднага след него започна програмата, водена перфектно от Ралица Аврамова. 
"КАКВО ЗНАЕМ ЗА ЖИВОТА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ", беше тазгодишната тема на викторината. По три деца от всяко училище се надпреварваха с изчерпателни отговори. Личеше, че бяха много добре подготвени и участваха с удоволствие. Индивидуалното представяне на всяко училище възбуди интереса на родителите и участниците приемаха заслужени аплодисменти. БУ" Нов живот", училище "Джон Атанасов", Малко българско училище, БУЦ " Знание", БУ "Родолюбие", училище "Света София", училище "Св.Иван Рилски-Чудотворец", училище "Патиланско царство", училище " Слънчогледи".
Прекрасният глас на Йоанна Смилкова от училище "Патиланско царство" литна в залата и грабна сърцата на всички с песента "Кой уши байряка". Видяхме и танц с менчета на Малко българско училище, видяхме и облеклото от времето на българското Възраждане. Показаха ни го децата от училище "Нов живот". Ана и Самоил Логстон изпяха песента "Боят настана", представяйки училище "Родолюбие". Ученици, учители и родители от училище "Джон Атанасов" и тази година нажежиха патриотичните ни чувства с кратка театрална постановка. Те пресъздадоха залавянето на Апостола с реквизит и костюми, с жар, игра и плам в очите. "Свобода за България" , извика за финал учителят по история Стоян Дечев - играещ ролята на Апостола. 
Наистина, страхотна Олимпиада направиха българските училища в Чикаго. Такава бе и оценката на г-н Стоилов, генерален консул в Чикаго. Той връчи грамоти на всеки един участник. А подаръците бяха осигурени от Българо-американски център за културно наследство, Държавна агенция за българите в чужбина и национален музей в Карлово.

 

Добри Карабонев
кореспондент на в. "България"

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер