Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

събота
декември 16
Home Седмицата Чикагски Хроники Дни посветени на Апостола на свободата в училище „Света София”

Дни посветени на Апостола на свободата в училище „Света София”

Е-мейл Печат ПДФ

sofia1Изминаха 143 години от смъртта на Васил Левски. Личност, чието име и дело са станали символ на всичко най-възвишено и българско в тринадесет вековната ни история. 143 години са и много и малко за личност съизмерима само с България. До днес времето не успя да заличи неговия образ. Образ познаван от всяко българско дете. А това ни прави горди защото знаем, че народ без минало е народ без бъдеще. Нека съхраним и предадем този образ на бъдещите поколения. Нека те познават Апостола - този който без умора обикаляше страната, днес като въглищар, утре като търговец, този който градеше комитети и говореше за бунт и борба като за една ближна веселба. Реален и легендарен, обикновен и неповторим - такъв е, и завинаги ще си остане за нас Апостола на свободата.
И тази година училище „Света София” почете паметта на Васил Левски с редица мероприятия.
Едно от тях бе проведено с учениците от 4-ти клас. Учениците изработииха малки книжки, със снимки и описание на онези моменти от живота на Апостола, които са ги впечатлили най-много. В час бе направена презентация на най-добрите от тях. Особено се бяха постарали Стефан Говедарски и Стефани Спирова, които с вълнение и ентусиазъм говориха за делата на Апостола.
На 20 февруари се състоя възпоменателно тържество. То бе открито с песента „Тих бял Дунав”, изпълнена от учениците от 6-ти клас. Освен ученици и учители на тържеството присъстваха и представители на патриотичната рокерска група „ Хайдути”. sofia2
След краткото слово на г-жа Вяра Тошева за живота и делото на Васил Левски присъстващите почетоха паметта на Апостола с едноминутно мълчание .
С голямо вълнение учениците Стефани Спирова, Елена Спирова и Калоян Сталев рецитираха стихове, посветени на Левски. Отслужена бе и тържествена панахида от поп Грую Цонков. След панахидата учениците гледаха филм за живота и делото на Васил Левски.
В този ден на почит учениците се включиха и в междуучилищната олимпиада посветена на Васил Левски. Домакин на олимпиадата бе училище „Слънчогледи”. Олимпиадата имаше няколко етапа: първия от тях бе викторина и презентация на различни теми от живота и делото на Апостола. Във викторината участваха учениците Стефани Паунова, Али Алилова и Христо Тошев и показаха добри познания за живота и неговотв дело. След викторината всяко от училищата направи презентация. Училище „Света София” представи личните вещи на Васил Левски. Елена Спирова и Георги Гешев с въодушевление разказваха за светините останали от Апостола. Една от най-вълнуващите сред всички тези ценни вещи са кичурите от косата на Апостола. Тези, които той предава на майка си с думите: „Мамо, вземи косата ми, та я скрий в сандъка си, защото аз се отделям от тебе, и кога чуеш, че съм загинал, да я извадиш, за да се опее и погребе, защото може би ще остана неопят и непогребан“. Освен това бяха представени тасчето и револвера на Левски, камата и ятагана му, както и одеждите на Дякон Игнатий.
След презентацията децата сглобяваха пъзели с образа на Левски.
Във втората част на олимпиадата учениците от училище „Света София” участваха с патриотична песен и стихове посветени на Апостола.
С вълнение и нетърпение възпитаниците на училището очакват следващата събота, когато ще се присъединят към честването за 3-ти март и вдигането на българското знаме в Чикаго. Макар далеч от България ние оставеме българи и нека децата ни знаят и помнят България.


ЧЕСТИТ 3 МАРТ, СКЪПИ СЪНАРОДНИЦИ!

 

Вяра Донева - Тошева
за в. "България"

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер