Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
декември 15
Home Седмицата Чикагски Хроники Семейство Кадийски най-добри винари в Чикаго

Семейство Кадийски най-добри винари в Чикаго

Е-мейл Печат ПДФ

Мирослав и Костадин КадийскиНа 14-ти февруари лозарите и кръчмарите празнуват Трифон Зарезан (или Ден на лозаря) в чест на свети Трифон, който се счита за пазач на лозята. В православната църква Св. Трифон е мъченик, светец-лечител, който през 248 г. сл. Хр., при царуването на император Деций Траян бил посечен с меч. Роден в Малоазийската провинция Фригия, гр. Апамия, той произхожда от област, която се смята за една от прародините на лозата и виното.
Празникът е един от най-устойчивите, най-противоречиви и сложни по своята историческа същност обичаи в българския народен календар. Представлява трудов обичай, свързан с първия стопански процес в годишния цикъл на обработка на лозата – пролетното ѝ зарязване. Празникът се среща още като Зарезановден, Трифун Чипия, Трифун Зарезой, Трифун пияница.
Един от народните обичаи гласи, след като всеки стопанин е зарязал своето лозе, всички се събират на обща трапеза. Тогава мъжете избират „цар на лозята“. На земята върху дълги пешкири се нареждат питите, кокошките и другата донесена храна, както и бъклиците с вино. Голяма китка от босилек, в която са втъкнати три лозови пръчки, се слага в средата. Най-старият и уважаван лозар взима китката и казва: „Който е честит, нека поеме китката и бъде цар!“ Всеки има право да вземе китката, но обикновено младите отстъпват на някой възрастен и опитен лозар и особено на този, който вече е „царувал“ и през неговото „царуване“ е имало не градушки или суша, а плодородие. Щом той поеме китката, останалите му честитят „царството“ и угощението започва. „Царят“ е окичен с венец от лозови пръчки, който носи на главата си. Лозарите го носят на ръце и под звуците на гайди, гъдулки и тъпан правят обиколка на селото. Лозарите завършват в къщата на царя, където отново се прави угощение и голямо хоро, което има ключов характер при празника. Хоро се играе на общата трапеза на лозята, хора и ръченици се играят по пътя от лозята до селото. Накрая в средата на селото, на мегдана, се играе т. нар. Зарезанско или Трифонско хоро. Хороводецът, най-често „царят“, държи в ръка бъклица или котле с вино и с лозови пръчки.Обща снимка с печеното агне
Тези ритуали не са забравени от българската памет и на този ден, в околностите на Чикаго, шест винари и над 20 техни приятели отпразнуваха Трифон Зарезан. След внимателно отпиване и преценяване на вкусовите качества на вината, с тайно гласуване, всеки записа по българската шестобална система как оценява съответното червено вино.
За „Цар на виното", в българско Чикаго, с 54 точки беше избран домакинът Костадин Кадийски. Тайната на неговата победа е в комбинирането на сортовете грозде "Кабарнет Совеньон", "Мерлот" и "Зинфандел". Веднага след него, с 50 точки, се нареди неговият син Мирослав Кадийски - Махони, който видно добре е усвоил занаята от своя отец. Той представи тежката артилерия "Кабарнет Совеньон", "Кабарне Франк" и "Петитшира".
С "бронзов" медал и събърни 45 точки се окичи бившият борец в класическия стил Станислав Владимиров - Тафе, с "Кабарнет Совеньон" и "Мерлот". На почетното четвърто място се нареди Наско - Острия, родом от Карлово с 40 спечелени точки. Георги Димитров - Певеца (39 т.) и Антон Томов - Кумо (36 т.), останаха съответно пети и шести. Това, че се нареди пети при винарите, не попречи на Георги Димитров да бъде номер едно при изпълнението на тежките македонски народни песни и да води "Мъжкото хоро".
Най-добрите двама баща и син Кадийски, пък взеха съответно китарата и тарамбуката и смаяха с музикални и певчески способности. Очаквано в канадската борба Станислав Владимиров победи. Разбира се, имаше и изкусни кулинари, като президента на ФК "Бодрост" - Георги Поповски, който приготви печено прасе и агне.
На вечерта запомнящо присъствие направиха европейският шампион по таекуондо Петър Дивизиев и бившият танцьор от ансамбъл "Пирин" - Спас Терзийски.
Последен от забавата си тръгна съседът американец Кен, който въпреки че не разбираше нищо от това, което се случва около него, остана очарован от видяното и сподели: "Аз съм късметлия, че мога да видя как празнуват българите!


Николай Василев
спортен кореспондент на в. "България"

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер