Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

събота
февруари 24
Home Седмицата Бизнес 75% от българите живеят с доход, по-нисък от стойността на издръжката на живот

75% от българите живеят с доход, по-нисък от стойността на издръжката на живот

Е-мейл Печат ПДФ

Двама работещи родители, които получават средна работна заплата, не могат да осигурят нормална издръжка за себе си и своите деца нито в София, нито в останалата част на страната. Това показват данните от изследването на КНСБ, проследяващо издръжката на живот през третото тримесечие на годината.
Общо 2300 лева месечно са нужни на четиричленно домакинство у нас, за да се справя с разходите за храна, битови сметки и други услуги. Това означава, че всеки от родителите трябва да получава заплата от минимум 1500 лева, а по данни на статистиката средната работна заплата е 1037 лева.
В София издръжката скача до 3000 лева месечно, а средната заплата към момента е едва 1400 лева.
През последните десет години доходите на българина са нараснали, но този растеж все още не може да достигне нужното ниво за нормална издръжка на домакинствата, показва изследването на КНСБ. Около 75% от българите живеят с доход, по-нисък от 575 лева месечно, каквато е стойността на издръжката на живот.
Въпреки това се отчита плавно намаляване на бедните хора. Също плавно се увеличават лицата с доход над издръжката, това са около милион и 800 000 българи, обясни Пламен Димитров. "Самият пазар на труда. Това, че има по-голямо търсене на висококвалифицирана и качествена заетост. Плоският данък генерира и оставя повече разполагаем доход в тези, които имат повече", посочи той причините за това.
За първи път изследването на КНСБ проследява издръжката на живот само в София и резултатите показват, че тя е с 30% по-скъпа от тази в останалата част на страната - около 750 лева месечно са нужните средства за нормална издръжка на човек в столицата.
Като тревожна тенденция в изследването лидерът на синдиката посочи нарастващия брой на хората, работещи на минимална работна заплата, а те са 403 000 души. Огромен е ръстът на тези работници в хотелите и ресторантите, обясни Пламен Димитров.
От КНСБ припомниха исканията си за изработване на механизъм за увеличаване на минималната заплата и въвеждане на минимална заплата за висшисти, която да бъде поне 700 лева.


www.dariknews.bg

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер