Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
декември 15
Home Седмицата Бизнес България е сред лидерите в "криене" на данъци от едрия бизнес в ЦИЕ

България е сред лидерите в "криене" на данъци от едрия бизнес в ЦИЕ

Е-мейл Печат ПДФ

България е сред лидерите в "криене" на данъци от едрия бизнес сред страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Това показва доклад "Избягалите данъци", посветен на данъчното облагане на най-големите компании в ЦИЕ, изготвен от шест неправителствени организации по европейски проект.
За България разработката е направена от неправителствената организация "За Земята". Според тях десетте компании у нас, които отчитат най-голям оборот за 2015 г., взети заедно не само че не плащат данък на държавата, но всъщност получават данъчни приходи от над 150 млн. лв.
Десетте компании с най-голям оборот за 2015 г. в България са платили общо 44 млн. лева (22.5 милиона евро) корпоративни данъци. Това е относително нисък принос към националния бюджет. Съвкупните продажби на първите десет български компании са в размер на близо една четвърт от БВП – и въпреки това данъчните постъпления от техния бизнес се равняват на само 2.3% от събраните корпоративни данъци за 2015 г., се посочва в документа.


Законът за корпоративното подоходно облагане позволява да се приспадат минали загуби от облагаемата печалба, припомнят авторите на изследването. Дава се пример с руската "Лукойл", която е собственик на най-голямата компания в България. През последното десетилетие "Лукойл България" е обявила общо 1.7 млрд. лв. загуба и не е платила нито цент корпоративни данъци в България. В същото време в Русия "Лукойл" само за година е внесла приблизително 1.5 млрд. Долара.
Сред другите "техники" на корпорациите е да се начисляват огромни разходи за външни услуги, като консултантски и управленски такси на стойност хиляди евро на ден. Съдружниците дават "кредити" на своята компания и след това събират от нея 10% или по-висока лихва.
Някои търговски вериги използват свързани компании, които са собственици на магазините, и плащат на себе си значително по-високи наеми от пазарните. Други начисляват огромни суми за ползването на своите собствени търговски марки, прехвърлени в офшорни компании, източвайки по този начин печалбите си към Лихтенщайн или Британските Вирджински острови.
Установихме редица случаи, в които холдинги избягват данъци, като се обграждат с дъщерни фирми "над" и "под" своята производствена фирма, базирана в България. Често тези дъщерни фирми предоставят скъпи части и материали и събират изкуствено надути такси за дистрибуция, се посочва в документа.
Изследването констатира, че прозрачността по отношение данъците е относително висока. Едновременно с това обаче чрез предоставяне или отнемане на рекламни приходи, най-големите компании могат да контролират осведомеността за данъците в националните медии.
В законодателството на редица страни е предвидено приспадане от дължимия данък на загубите от предходни години, но само в България данъчната загуба е придобила подобни размери, е посчено в дклада.
България води не само по отношение на либералното данъчно облагане на големия бизнес. В сравнение с другите страни в региона, а и отвъд него, българският бюджет най-силно разчита на "скритите" данъци.
ДДС и акцизите върху горивата и тютюневите изделия формират над 70% от данъчните приходи в държавния бюджет у нас, пише в доклада. За сравнение средната норма на "скритите" данъци за страните в региона е с около една трета по-ниска.Заключението на доклада е, че данъчните подаръци за "едрия бизнес" падат върху плещите на обикновените хора и на малките и средни местни фирми.
В доклада "Избягалите данъци" са посочени данъчните практики на полската Orlen Group, която има мощен клон в Чехия. В Полша Orlen е платила половин милиард злоти данък печалба, но в Чехия дъщерната Unipetrol отчита загуба в четири от последните пет години. При положение че над половината от разходите на чешкото поделение са за доставки от Полша, това не може да не породи въпроси, се казва още в анализа. Още повече, че освен Orlen инвеститори в Unipetrol са и няколко анонимни кипърски акционери.
Според доклада Унгария се очертава като "данъчният рай" в Централна и Източна Европа. Повечето от най-големите компании там плащат ефективен корпоративен данък под 1%, независимо, че ставката за печалби над 500 млн. форинта е 19%. Тук изпъква унгарското поделение на General Electric, което е получило близо 9 млрд. долара дивиденти от други поделения на конгломерата, за да бъдат те обложени в Унгария с 0.002% данък, пише в анализа.
Според експертите редица от най-големите компании в Полша са държавни или с голямо държавно участие и за тях е много по-трудно да се възползват от вратичките в данъчните закони. За сметка на това, те декларират много ниски печалби и съответно данъчните им отчисления са скромни.
В Латвия Latvenergo постига най-висока норма на печалба (20%), но в същото време плаща и най-нисък данък, тъй като ползва данъчни отстъпки за внедряване на нови технологии.
В Словения Gorenje пък не е плащала корпоративен данък в течение на пет години.
Докладът "Избягалите данъци" предлага още редица примери за големи компании – данъчни "иноватори" в ЦИЕ.
Експертите, които са изготвили проучването, заключват, че независимо от ниските данъчни ставки в региона, големите компании в ЦИЕ като цяло се изкушават да избягват дължимите данъци.
"Безплатен обяд няма: щом Големият Бизнес не иска да плаща, плаща населението. В интерес на гражданите е правителствата от Централна и Източна Европа да работят заедно на европейско равнище, за да осигурят общ набор от правила и норми за данъчно облагане на компаниите", препоръчват авторите на доклада.
Изследването е направено от българското екосдружение "За Земята", чешката Glopolis, унгарската Demnet, латвийската Lapas, полската IGO и словенската Ekvilib.
Докладът е изготвен по проекта "Заедно за данъчна справедливост – да мобилизираме европейските граждани да поставят неравенството и данъчната справедливост в центъра на европейската програма за развитие по време на Европейската година на развитие 2015 и отвъд нея", който се финансира от Европейския съюз. Съдържанието на документа е отговорност на авторите му, а данните, на които те се позовават, са събрани от официални източници.

 


www.mediapool.bg

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер