Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
декември 15
Home Седмицата Бизнес Колко струва „първото семейство" на данъкоплатците в САЩ

Колко струва „първото семейство" на данъкоплатците в САЩ

Е-мейл Печат ПДФ

Ако Доналд Тръмп имаше такова нещо, като обикновена работна седмица, тогава след края на четвъртата седмица, в която е на поста, можеше да кажем, че я приключва по класически за себе си начин – с туит, изпълнен с критика срещу медиите. „Медиите на фалшивите новини", а именно - New York Times, NBC News, ABC, CBS и CNN, „които са не само мой личен враг, а враг на американския народ", написа Тръмп в петък вечер в социалната мрежа.
Само че новият американски президент не признава почивка, събота или неделя. Така поне твърди Стефани Гришъм, говорителка на Белия Дом, пред Washington Post. Този път и този вестник попадна под критичната тирада на държавния глава, защото разработи тема, в която разкрива колко точно вече струва „първото семейство" на американските данъкоплатци и каква би могла да е окончателната сума. Става дума за стотици милиони долари за следващите четири години.
В тази връзка е и уточнението за уикендите, защото за разлика от предишни президенти Тръмп не се оттегля в посока към Кемп Дейвид, за да си почине от шумния Вашингтон. Той се отправя към отдалечената на около 1600 километра Флорида (Кемп Дейвид е на стотина километра от Вашингтон). Но не си мислете, че той се излежава на плажа и си почива! „Той работи нон-стоп всеки ден в седмицата", подчертава говорителката. Като вид обосновка за огромните разходи, направени за тези уикенд пътувания.


От десетилетия насам е прието американските президенти и техните семейства да са защитавани денонощно, без значение къде живеят. Въпреки това страната рядко е трябвало да финансира защитата на толкова голямо и наслаждаващо се на пътуванията президентско семейство. Тайните служби, които са отговорни за охраната на президента и „първото семейство", трябваше да присъстват едновременно на три места само през този уикенд.
Доналд Тръмп, който в петък посети един завод на Boeing в Чарлстън, Южна Каролина, отново се отправи за уикенда към своя курортен комплекс в Мар-а-Лаго, Флорида. Съпругата му Мелания продължава да живее междувременно в Ню Йорк, където синът им Барон посещава училище и си има приятели. Ето защо пред Trump Tower постоянно има разположени полицаи, а според официалните оценки на полицейското управление на Ню Йорк това струва по 500 000 долара на ден. Ако първата дама не реши в някакъв момент да се премести в Белия дом, тези разходи могат да се сумират на 183 млн. долара на година.
И двамата други сина на Тръмп, Ерик и Доналд младши, разполагат с 24/7 охрана - този уикенд са в Дубай, където присъстват на откриването на нов голф комплекс с марката Тръмп. Районът, в който е разположен този голф клуб, не напразно се нарича „Бевърли Хилс на Дубай", намеквайки за същия баровски регион западно от Лос Анджелис. Според  Washington Post разходите на тайните служби за охраната там възлизат на над 16 000 долара.
Когато по-рано този месец Ерик Тръмп беше на бизнес среща в Доминиканската република (в интерес на семейния бизнес), неговите спонсорирани от държавата бодигардове отлетяха за там по-рано, за да проучат ситуацията на място. Разходите за нощувки на служителите на тайните служби в петзвезден хотел: 5470 щатски долара.
И докато при посещението си в завода на Boeing президентът на САЩ предупреди концерна да спазва финансова дисциплина (новият президентски самолет Air Force One все още е твърде скъп), изглежда, че той не прилага това правило по отношение на собствените си пътни разходи. The Washington Post изчислява, че разходите на Тръмп за предходните му три пътувания до Мар-а-Лаго са в размер на 10 млн. долара. Основа на това изчисление е доклад от правителството от октомври, в който има разбивка на разходите за пътуване на охраната на Белия дом.
За сравнение – общите разходи за пътуване на Барак Обама за осем години по данни на фондация Judicial Watch възлизат на 97 млн. долара.
Тъй като луксозният клуб на президента във Флорида от едната страна е отворен към морето, са нужни и допълнителни разходи за брегова охрана, която да защитава имота от водата. Затова експерти по сигурността критикуват, че Мар-а-Лаго не е подходящ дом за уикенда за американския президент. Въпреки това 45-тият президент вече обяви Мар-а-Лаго за своя "Winter White House" и по този начин затрудни и администрацията на целия окръг Палм Бийч.
Инфраструктурата на този малък остров край западния бряг на Флорида не е проектирана за това обикновените пътища редовно да бъдат блокирани, защото най-важният човек в страната е на посещение тук. Общината трябва да назначава допълнителни полицаи, които да регулират трафика. От изборите насам Тръмп е прекарал 25 дни в Мар-а-Лаго, а за всеки ден разходите на окръг Палм Бийч възлизат на 60 000 американски долара. Сега местните власти искат да си върнат разходите от бюджета на Вашингтон. В крайна сметка обаче сумите ще бъдат платени така или иначе от американския данъкоплатец.
Разбира се, има и печеливши – на първо място самият Доналд Тръмп. Той в действителност се оттегли от активния бизнес по време на президентството си, но не продаде компаниите си. А те сега започват да стават предпочитани за изпълнение на различни дейности от редица агенции. Така например Министерството на отбраната и Тайните служби са наели офиси в Trump Tower, където годишният наем възлиза на милиони долари. А който иска да членува в клуба Mar-a-Lago, трябва да плати удвоена след изборите такса – 200 000 долара, спрямо досегашните 100 000 долара. Към това идват и годишни вноски от 14 000 долара.
Сред губещите не на последно място са служителите на тайните служби. През последните години в службата се пестеше от назначаване на персонал, който в момента липсва. Експертите се страхуват, че с оглед на очакваната засилена работа служителите са изложени в дългосрочен план на „прегаряне", т. нар. „Burn-out". А говорител на президентската охрана се изказва доста предпазливо: „Винаги сме били в готовност да се съобразим с „уникалните предизвикателства" на всяко ново правителство".
Към тях през този уикенд спадаше и събитие в Мелбърн, на около два часа с кола от Mar-a-Lago. Там Тръмп ще изнесе реч пред свои поддръжници. В своя последен тиут от петък вечер той написа, че няма търпение да се изправи пред тях. Е, поне ръкоплясканията им ще са безплатни.
Getting ready to leave for Melbourne, Florida. See you all soon!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 18, 2017

 


www.investor.bg

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер