Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

сряда
декември 13
Home Седмицата Бизнес Социалното министерство слага край на дългите празници

Социалното министерство слага край на дългите празници

Е-мейл Печат ПДФ

Социалното министерство публикува предложението си за промени в Кодекса на труда за почивните дни около официални празници, което трябва да сложи край на практиката да бъдат сливани почивни дни, а след това да се отработват извънредните ваканции в съботите.
Според предложенията, когато официалните празници, с изключение на Великденските, съвпадат със събота и неделя, почивен ден ще е и понеделникът след тях.
Според социалното министерство практиките на т.нар. сливане на празници са противоречиви и по-скоро негативни. От там твърдят още, че се нарушава комуникацията в реално време между бизнеса, институциите, партньори в чужбина, тъй като почивните дни по календар се разминават в различните държави. Нарушава се и работата на финансовите институции и се забавят плащания, посочват от ведомството.


Освен това в сферите, в които трябва да се осигури непрекъснатост на трудовия процес - транспорт, здравеопазване, търговия на дребно с хранителни и нехранителни стоки и др., разходите за работна заплата се увеличават поради по-високото заплащане на труда на официален празник.
Увеличените разходи за труд от своя страна рефлектират върху себестойността на продукцията и тя се оскъпява. Отделно за хората в непрекъснатите производства се намалява продължителността на седмичната почивка, пише още в мотивите.
Отработването на почивния ден в съботата пък води до по-слаба ефективност и намаляване на производителността, комбинирано с допълнително натоварване на работещите, преумора в отделни моменти и стрес заради по-дългата работна седмица, отбелязват от министерството.

 


www.mediapool.bg

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер