Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

четвъртък
декември 14
Home Седмицата Бизнес "Тотал" обяви за открит нефт в блок "Хан Аспарух"

"Тотал" обяви за открит нефт в блок "Хан Аспарух"

Е-мейл Печат ПДФ

Направено е откритие на петрол в блок "Хан Аспарух" в дълбоките води на Черно море, съобщи френската компания "Тотал", която в петък представи финансовия си отчет за третото тримесечие на 2016 г.
"Това открива нов сценарий", посочва се лаконично в отчета, който на практика опровергава появилите се в български медии твърдения за сух кладенец и липса на находище в територията.
"Добра новина за България и лоша за противниците на енергийната ни независимост", коментира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов във Фейсбук.


"Убеден съм, че след подробния анализ на пробите ще бъде потвърдено и откритие на природен газ. Това очертава нов сценарий за енергийната независимост и енергийното бъдеще на България", допълни регулаторният шеф.
От българското представителството на френската компания не можаха да дадат повече информация по въпроса, а само казаха пред Mediapool, че анализите на взетите при извършения това лято сондаж проби продължават. Кога ще бъдат обявени резултатите засега не се съобщава.
Чак след тяхната интерпретация и дори след извършването на втори сондаж, какъвто е предвиден в одобрената от българското правителство инвестиционна програма, вече може да се говори по-конкретно за находище и за оценка на количествата. От това какви са те, ще се прецени перспективно ли е находището, за да се обяви за търговско откритие, да се иска концесия за добив и да се инвестира в производството на енергийни суровини от "Хан Аспарух".
Проучването в сондажа "Полшков-1" започна през април 2016 г. То бе извършено от нает от американската фирма "Нобъл Дрилинг Холдинг" сондажен кораб. Работата по вземането на проби приключи през август 2016 г. Той е един от двата, планирани в блока "Хан Аспарух", за да дадат повече информация, която ще помогне за калибрирането на моделите на геолозите и ще потвърди данните за наличието на въглеводороди в блока, получени при сеизмичните проучвания в началото 2014 г., и тяхната интерпретация.
Макар на потенциалното находище да се разчиташе да осигури природен газ за нуждите на страната, след сеизмологичните изследвания се появи изненадата за съществено наличие на петрол, което сега се потвърждава.
За природен газ нищо не се посочва, но това все не означава, че няма такъв. В същото време обаче световната практика показва, че при откритие на петрол в количества над тези на природния газ в едно находище, интересът към неговия добив е приоритетен.
Положителният резултат за наличието на петрол вероятно ще даде на акционерите импулс да проведат втория планиран сондаж в блока още идната година, след като първият сондаж се отложи с една година заради срива на цените на петрола. Предстои да се избере и мястото за втория сондаж, който да даде по-добра представа може ли да се извадят откритите количества от дъното на Черно море.
"Тотал Е&П България", в която "Тотал" държи 40 процента, а австрийската "О Ем Ви" и испанската "Репсол" – по 30 на сто, получи петгодишно разрешително за търсене и проучване на нефт и газ през август 2012 г. За правото да търси енергийни ресурси консорциумът плати 40 млн. евро бонус на правителството, а инвестиционната му програма в проучванията е за около 1 млрд. лв.
Реално разрешителното за търсене и проучване в "Хан Аспарух" изтича следващата есен и е много вероятно от "Тотал Е&П България" да поискат удължаване на правото да извършват изследователски дейности.

 


www.mediapool.bg

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер