Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

неделя
декември 17
Home Седмицата Бизнес Рекорден отлив на капитали от България през 2015 г.

Рекорден отлив на капитали от България през 2015 г.

Е-мейл Печат ПДФ

Рекорден отлив на капитали от страната за периода януари 2015 г. - януари 2016 г. засича статистиката на БНБ за брутния външен дълг, обявена в петък. Български дъщерни дружества са върнали на компаниите-майки в чужбина близо 3.3 млрд. евро за 12 месеца, сочат данните.
Това е спад на преките инвестиции от близо 21%. За сравнение през януари 2015 г. имаше дори лек ръст на инвестициите в размер на около 400 млн. евро спрямо януари 2014 г.


Резкият отлив на капитали е регистриран от статистиката на централната банка конкретно през юли 2015 г., се вижда от данните. Експерти, с които Mediapool се свърза, предположиха, че данните в голяма степен се дължат на ефекта "Лукойл". През юни 2015 г. българското дружество е трансформирало свой дълг към компанията майка "Лукойл Юръп Холдингс" (Lukoil Europe Holdings) в размер на 900 млн. евро в акции. В статистиката сделката бе отчетена като спад на брутния външен дълг и като ръст на инвестициите в дялов капитал. През 2013 г. рафинерията започна изграждането на инсталацията за хидрокрекинг на гудрон, в която бяха вложени около 1.5 млрд. долара, отпуснати под формата на заем от "Лукойл Юръп Холдингс".
Общо резкият спад на вътрешнофирменото кредитиране, който БНБ отчете през юли 2015 г., е в размер на 2,5 млрд. евро. Това означава, че български компании са върнали дългове в такъв размер на компаниите-майки. Извън операцията на "Лукойл" не е ясно за какви други трансакции става въпрос. Статистиката не прави разграничение между истински отлив на инвестиции и чисти финансови операции. През август и септември 2015 г. отливът се е увеличил до 3.3 млрд. евро на годишна база и се е запазил на това ниво до януари тази година.
За периода януари 2015 г. - януари 2016 г. българските банки са върнали 1.3 млрд. евро към майките си в чужбина. Причината е, че от години родните трезори са свръхликвидни, а в същото време липсват достатъчно добри проекти, в които да вложат привлечените спестявания от гражданите и фирмите.
Външната задлъжнялост на българския бизнес обаче почти не се е свила за една година. Намалението е с едва 2% или 250 млн. евро. Общите задължения на дружествата към външни кредитори възлизат на 11.7 млрд. Евро.

 


Mediapool.bg

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер