Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

понеделник
декември 11
Home Седмицата Бизнес Двоен ръст на оръжейните поръчки за държавната "Кинтекс"

Двоен ръст на оръжейните поръчки за държавната "Кинтекс"

Е-мейл Печат ПДФ

С близо 100% до 112 млн. лв. растат поръчките за българските предприятия от военно-промишления комплекс през 2016 година, направени чрез държавното търговско предприятие "Кинтекс". Това се казва в отговор на икономическия министър Божидар Лукарски на въпрос на депутатите от АБВ Михо Михов и Светослав Белемезов, публикуван на сайта на Народното събрание.
През 2015 г. пък са били осигурени поръчки за военните дружества за 55.9 млн. лева. Това е ръст от 14% спрямо 2014 г. За тази година се очаква увеличението на поръчките да бъде двойно, като нарастването ще се запази и през 2017 г., прогнозира министър Лукарски.
Освен на "Кинтекс" държавата разчита и на директните усилия, които полагат звената за насърчаване на международния износ към Министерството на икономиката.
Разтърсваното от стачки по време на първия мандат на Борисов държавно предприятие ВМЗ "Сопот" е приключило 2015 г. с печалба от 30 млн. лева. Година по-рано държавната оръжейна компания е била на плюс с 265 хил. Лева.
През 2015 г. ВМЗ "Сопот" са отчели приходи от продажби от 129.4 млн. лева, което е с над 60% ръст спрямо предходната година, пише още Лукарски. Това е довело до увеличение на персонала с 18% и повишаване на заплатите на служителите.
По отношение на друго държавно предприятие от сектора - "НИТИ", има възстановяване на производството на малокалибрени пиротехнически пресовки, увеличено е и производството на голямокалибрени осветителни факли, както и е започнато производство на нови изделия, съобщава още Лукарски. Ефектът е, че дружеството е изчистило около 1 млн. лева дългове, персоналът е увеличен с 22%, а заплатите – с над 10%.
Държавата осъществява контрол върху експорта на отбранителни продукти и технологии. Разрешителен е режимът за производството на взривни вещества, оръжия, боеприпаси и пиротехнически изделия, е посочено в отговора.
Политиката на правителството е "запазване и развиване, а впоследствие и ускорено развитие" на този сектор, посочва икономическият министър.


Mediapool.bg

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер