Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
януари 19
Home Седмицата България Възродиха офицерските балове от царско време

Възродиха офицерските балове от царско време

Е-мейл Печат ПДФ

balove1През последните години беше възродена традицията на българското офицерство за провеждането на офицерски бал в навечерието на Рождество Христово. Това се превърна в едно от значимите събития в културния живот на армията ни.

Приглушена светлина, ненатрапчива официалност, много стил, премерена приповдигнатост и най-вече кауза, това беше офицерският бал, на който беше демонстрирана не позата, а посланието.
Офицерският бал зае достойно място в поредицата от културни инициативи на МО, които допринасят за издигането на обществения престиж на военната професия и укрепването на националното единство между държавния, армейския и местния елит.
В армията съществува традицията на така нареченото „полково семейство" – общество от офицерите от гарнизона и техните съпруги, под ръководството на командира на полка. Офицерите от гарнизона посрещат заедно празниците, помагат си във всичко и се грижат за адаптирането на новоназначените си колеги в местното висше общество. Командирът на полка има ангажимент да представи офицерите на местния елит, да ги подпомага в социалното общуване, както и да следи за безупречното им поведение. Средището на полковото офицерство е сградата на офицерското събрание, или т.нар. Военен клуб. Традицията на военните клубове в България следва принципа на популярните през XIX век. в Англия джентълменски клубове. Военният клуб е едновременно културно и социално средище, хотел, библиотека, ресторант. Това припомня edinzavet.wordpress.com.
Националната гвардейска част осигури участието на гвардейци и гвардейския бенд. Участва също оркестър от Сухопътни войски, различни арт-формации, които създадоха истинско празнично настроение.
На церемонията в Централния военен клуб в София военнослужещите бяха с парадна униформа с акселбанти, а придружаващите ги дами бяха с официални бални рокли.
Хубава традиция се създаде с този коледен благотворителен бал, който показва, че армията е част от обществото. Ние показваме, че сме солидарни, защото събираме средства, за да подпомогнем децата на загиналите военнослужещи и цивилни служители от Въоръжените сили. Използвам поводът, за да поздравя всички за това, че служите на отечеството и сте носители на славна традиция. В тези времена, в които живеем, светът се оказа много несигурен, с много опасности, а на кой друг може да се опре обществото ни, ако не на Българската армия. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов, при откриването на бала. Той подчерта, че армията ни е единствената институция, защитавала суверенитета и целостта на българската държава. balove2
Организацията на бала започва седмици преди самото събитие. Определя се кръга на поканените, вида униформа според церемониала и ранга на почетния гост, менюто, музиката, определят се коменданта и помощниците му. Изпращат се специални, богато украсени покани до градския елит, като поканените цивилни могат да закупят билети за участие в бала. Най-често събраните средства се използват за благотворителни цели – подпомагане на семействата на загинали офицери, построяване и поддържане на военни паметници и др. За самия бал залата се украсява с кокарди и знамена, застилат се бели покривки, кристални чаши и сребърни сервизи с вензела на шефа на полка, портрети на монарха и семейството му. На баловете звучат популярните танци на епохата, изпълнявани от военната музика, или от цивилен оркестър. За провеждането на бала се грижи комендант – висш офицер, някой от заместниците на полковия командир. Няколко млади офицери в бели кители служат за стюарди – посрещат гостите на прага, въвеждат ги в залата и настаняват дамите. На баловете, за разлика от гала-вечерите, не се предвиждат маси с постоянни места за сядане, а само столове покрай стените, на които седят дамите, когато не танцуват, припомнят още от edinzavet.wordpress.com.
С опита, който сте натрупали и начина, по който ръководите Вашите подчинени Вие гарантирате сигурността на България, подчерта министър Каракачанов и пожела на всички здраве, успех, кураж и вяра.
За мен е чест да присъствам на този благотворителен бал. Вярвам, че мога от името на всички тук да кажа, че измина година, изпълнена с трудности и изпълнение на много задачи, с които се справихме успешно. Днес ние продължаваме една традиция от миналото, за да издигнем престижа на българското офицерство и то да заеме достойното си място в обществото. Това каза началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев.
Напоследък сме свидетели на това, как рейтингът на Българската армия се повишава и това не е суха статистика, но го виждаме и в очите на хората, когато при бедствия и аварии оказваме подкрепа на хората. Горд съм, че българският офицер, българският сержант, българският войник изпълнява с достойнство и чест задачите си по осигуряване на националната и колективна отбрана, каза още началникът на отбраната, който също поздрави присъстващите на благотворителния бал в Централния военен клуб в София.

 

Венцислав Жеков
кореспондент на в. „България" в София

Снимки: Николета Райдовска

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер