Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
януари 19
Home Седмицата България Американските училища в София оставят трайни следи в образованието

Американските училища в София оставят трайни следи в образованието

Е-мейл Печат ПДФ

schools1Едно от най-значимите американски училища у нас е АМЕРИКАНСКИЯТ КОЛЕЖ В СОФИЯ. То е основано от американски мисионерски борд и е ръководено от него до 1926 г., когато мисията пожелава да се оттегли от този вид работа в България, като я повери на независим борд от настоятели. Този нов борд се основа в 1926 г. със седалище Ню Йорк. Той представлява филантропична организация, която няма нищо друго за цел освен изграждането на Колежа и събиране средства за неговата подръжка. Средствата за градежа на сградите и за учителските заплати се подаряват от филантропи. Колежът не получава никакви подръжки от американското правителство, пише stara-sofia.blogspot.bg. Представените материали са публикувани в албума "Полувековна България" (1928 г.), любезно предоставен от Столична библиотека.
Целта на Колежа е да даде основно общо образование на учениците си. От тях се изисква не само да усвоят английския език, но и да изучат известни предмети на този език.
Същевременно, учениците не занемаряват и българския език, тъй като не е желателно да се изучи чужд език за сметка на родния. Курсът на Колежа обхваща 6 години – с една година повече от този в народните гимназии. Приемат се само ученици, които са завършили прогимназия с голям успех. Обикновено при постъпването учениците са около 15 годишни, а при завършването—20 годишни. Всички ученици са пансионери. Като приходящи ученици могат да се приемат само децата на учители в Колежа или на други лица от училищното общество. Колежът се стреми да предвиди и развитието на личността и характера на всеки отделен ученик.schools2
Три сгради за момичета са завършени през 1928 г. и сега се обитават. Едно здание за момчета ще се свърши през летото на 1929 г., а останалите—малко по-късно. Предвидени се помещения за общо 500 учащи се. Според правилата, не е желателно да има повече от 500 души в едно учебно заведение, защото в такъв случай индивидуален контакт между ученици и учители трудно може да се установи.
Друго култово американско учебно заведение е АМЕРИКАНСКАТА ДЕТСКА ГРАДИНА. Тя е отворена в частна къща на ъгъла на улиците „Ангел Кънчев" и „Неофит Рилски".
Всяко училище се нуждае от ръководителки—курс за такива се отвори в Американската детска градина от самото й начало, когато подготовката е главно практическа. Числото на курсистките е много ограничено. Осем момичета завършили курса, имат възможността през последните шест месеца на курса си да се запознаят със съвремените разбирания и приложения на възпитателните принципи в Съединените Щати от Пенка Касабова. Тя завършва курса при Американската детска градина осем години по-рано и след петгодишно успешно учителствуване в нея, заминава в Америка да продължи своята специализация. В началото на 1929 г. тя се завръща в София като учителка в курса.
Друго известно американско училище у нас е АМЕРИКАНСКОТО ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ в София. То е основано през септември 1922 г. от американката А. С. Удръф и се намира на улица „Бъкстон" № 8 в помещението на така нареченото „Обществено огнище".
Целта на училището е да се създаде у децата от всичките съсловия солиден характер, за да бъдат достойни гражданки в обществото. Езикът се изучава по най-модерния метод с цел да могат децата не само да го четат и пишат, но и да се изразяват свободно на него. Като подготвително средство за постъпване в училището служи Детската градина, която се помещава в същата сграда и е в тясна връзка с него.

 

Венцислав Жеков
кореспондент на в. „България" в София

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер