Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

събота
февруари 24
Home Седмицата България Възстановяват легендарен паметник в центъра на София

Възстановяват легендарен паметник в центъра на София

Е-мейл Печат ПДФ

obertanИмената на загиналите герои от Първи и Шести пехотни полкове на Първа пехотна софийска дивизия във войните за национално освобождение и обединение отново ще бъдат поставени на паметни плочи в центъра на столицата, където са били и преди десетилетия, увериха от столичната община. От някогашния мемориал е оцеляла единствено статуята на гордия български лъв, която отново зае своето място, след близо четири десетилетия, в които мемориалът на софийските полкове не съществуваше.
Възстановява се една правда, връща се онзи паметник, който бешие унищожен в едни времена на безродие, времена, в които славните български войни за освобождение и обединение на поробените българи бяха наричани империалистически войни. Връщайки великия лъв на неговото място, поправяме една несправедливост. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време официална церемония по откриването на възстановения паметник.
Дълго време в обществото ни течаха спорове, дали трябва и къде да се постави този паметник. Днес се възстановява една историческа справедливост – там, където беше мястото на този паметник, отбеляза още Красимир Каракачанов.
Това е свято и прекрасно място, където след време ще бъде възстановен отново паметникът на софийската желязна дивизия. Това е паметник, който носеше честта, славата и достойнството на нашия народ. Най-после първата стъпка е направена, ще вървим напред, защото само така можем да осъществим нашите права на българщината. Това каза в словото си капитан далечно плаване Атанас Илев - председател на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, школата за запасни офицери и родолюбивото войнство и гражданство.
Аз добре познавам този паметник в първоначалния му вид, припомни Илев и призова министърът на отбраната и кметът на София Йорданка Фандъкова, която също присъстваше на тържеството, да направят всичко по силите си, за да може този паметник да лъде завършен до края на 2018 г.

Благословение от Тивериополски епископ Тихон

„Особено голяма е радостта, че именно на, мен се падна тази висока чест да прочета след толкова дълго време молитва за душите на падналите войници от тази казарма, която имам и честта да помня.
Радвайте се, че е имало такива българи, които са били готови безпрекословно да дадат живота си за това днес да бъдем честити. Те застлушават и почи, и памет и аз благодаря на всички онези, които направиха възмож лъвът, след тоилкова дълго изгнание, отново да бди над всички нас в София.
Бог да благослови нас и да упокои душите на всички починали за свободата и вярата на нашия народ, Амин!"pametnik2

Доц. Тодор Чобанов: Лека нощ юнаци, благословени да сте!

Смъртта неизбежно застига всеки и още от зората на човешката цивилизация е станало така, че хората създават и почитат местата на паметта. Споменът е особено важен, когато нашите деди са загинали в защита на каузи и идеали, когато спят своя вечен сън далеч от родния край. Паметникът на софийските полкове е един от тези паметници, които ни припомнят за онези времена, когато с безпримерен героизъм, предците ни воюваха за България, за своите братя и сестри, за правото на всеки да живее свободно. Това каза в словото си доц. д-р Тодор Вълков Чобанов, заместник-кмет на София по направление "Култура, образование, спорт и превенция на зависимости".
Възвръщайки лъва от стария паметник на старото му място възстановихме една историческа правда. Така се нареждаме до другите европейски народи, защото парадоксално е, но Европа дължи своя дух на съединение и сътрудничество именно на войните и конфликтите, подчерта Чобанов.
От кръвта на загиналите се роди нашето време. Саможертвата на героите няма да е напразна, ако продължим да градим с техния дух и направим света едно по-добро място за нашите деца. В стария войнишки паметник на София се съдържаше една универсална истина – един от заветите на Левски – „Всички народи в България щат живеят под едни чисти и святи закони. Така ще е в нашата България", каза още Чобанов.
Славната Българска армия изпълни завета на Левски. На някогашните стени край този лъв се четяха имената на хора от всички етноси и съсловия. Лека нощ юнаци, благословени бъдете от майката родина, бог да пази Българиь, завърши заместник-кметът на София!

 

Венцислав Жеков
кореспондент на в. „България" в София

Снимки: Николета Райдовска

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер