Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

събота
февруари 17
Home Седмицата България Как посрещат и изпращат емигрантите ни при комунизма...!?

Как посрещат и изпращат емигрантите ни при комунизма...!?

Е-мейл Печат ПДФ

posreshtane1Българите, които напускат родината си по едни или други причини във времената на налагане на тоталитарна власт у нас, а и преди това, рядко се завръщат по родните си места, докато трае въпросно управление в страната. И все пак има и такива, които се осмеляват да се завърнат. Такъв е случаят с Флоранс Мирчоф /Цветанка/ от София, която заминава за САЩ при своя баща-емигрант още в края на 20-те години на ХХ век, но се връща в България на няколко пъти, дори и по време на комунизма!

Интересното е, че роднините на Цветанка, винаги, когато тя се завръща в родината си, както и подобава, се стремят да се представят. Така например, в онези години, точно когато на мода излизат газираните напитки, племенницата на Флоранс в София, Николинка, решава да почерпи леля си, когато дойде в родината си, именно с газирана лимонада-швепс. Лелята обаче отказва, защото обяснява, че при нея, в САЩ, газираните напитки не са особено препоръчителни за здравословния начин на живот.
Николинка остава силно изненадана от това, защото това е най-модерната напитка в България в онези години и тя не може да проумее, как така в Америка, тази така развита страна, газираните напитки, като лимонадата, не са модерни и не се препоръчват...!
Всъщност, „гостите" от Америка, или роднините, които са емигрирали някога, обикновено посещават България през лятото. Причината за това е само една. В този сезон може по-лесно да се пътува през океана, а дори и със самолет, защото е по-топло и приятно времето, пък и може да се разходят и из България. През лятото това отново е по-удобно, отколкото през зимата, когато е студено.
По спомените на Николинка, ястията, които се приготвяли, когато леля й е била в София са най-често: печени чушки с доматен сос, зрял фасул-яхния, мусака, различни гювечи и салати.
Обикновено готвят домакините, защото другите се считат за „гости", но се случва и те да представят свои рецепти. Така например Флоранс издала „тайната" на българските кюфтета и в Америка, които са пухкави и меки, защото в тях ние слагаме хляб, а в Америка това било непознато тогава...!
„Гостите" от САЩ често консумирали и много плодове, характерни за сезона – най-често диня и грозде. Чушките и доматите обаче освен за ястия се ползвали и за ежедневна употреба на различни салати.
Често се купували яйца и извара, пълнели се чушки и се запържвали в олио, което днес се счита за вкусно, но не и особено здравословно хранене. Пържели се често и кюфтета, картофи, а в зелената салата често слагали за разкош и репички.
За питиетата, най-често се пиели чайове и минерална вода. По това време особено популярен е швепсът, за който вече стана дума!
Разбира се, не всички ястия били за пред гости, така да се каже. Например, за тържествената трапеза, когато ще се посреща наш емигрант, ястията са по-отбрани, като например кюфтета и пържени картофи със салата, а за десерт – плодове.posreshtane2
Същото или поне подобно е менюто и за гостите, когато се правят традиционните за дома на Николинка роднински и предимно приятелски срещи като за „добре дошла" на всички приятели и роднини-емигранти.
Едно обаче е ястието, което всички еднакво много предпочитат и обичат – това е традиционната българска вита баница със сирене. Тя обикновено се прави за събота или за неделя и с това се закусва, като се добавя и също толкова традиционното българско кисело мляко.
Сравнително често и то предимно за гости се прави и картофена салата, която колкото е салата, почти точно толкова е и основно ястие, понякога. Често се правят и модерните за онези години кренвирши, които се разцепват на половина по дължина и в образувалата се цепнатите се слага кашкавал, като след това се запичат и кашкавалът се разтопява. Тараторът също е традиционна студена супа за лятото, която е ефектна, вкусна и най-важното – не е особено скъпа.
От десертите и предимно за гости се прави крем-карамел и различни кексове. От спиртните напитки най-често се пие ракия, която обикновено е домашно производство и вино, което обаче е доста по-слабо алкохолно от днешните трапезни вина. Мезетата са предимно колбаси, но те не са така популярни в онези години, когато повече се набляга на салатите.
Когато идват роднини и приятели на споменатите вече традиционни срещи за „добре дошъл", повечето носят кутии с бонбони, но също и диня, ябълки, круши. Кексовете са доста по-чест сладкиш, отколкото сладките, които стават популярни значително по-късно.
Супите също са често блюдо на масата на българите, когато посрещат сродници от САЩ. Супите са диетични, освен това, с традиционната за българите прекомерна употреба на хляб и тестени изделия, те се явяват основно ястие за много от домовете в онези години.
Сравнително чести ястия са пиле-супа, пиле-фрикасе и пиле с картофи. Пилешкото е предпочитано, защото през лятото то е по-подходящо за употреба по време на горещините.
Традиционното носене на храни от България към Америка, тогава все още не е познато. Пък и в Америка още в онези години е забранено внасянето на храни от частни лица.

 

Венцислав Жеков
кореспондент на в. „България" в София

Снимки: архив на автора.

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер