Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

вторник
февруари 20
Home Седмицата България Министърът на отбраната беше патрон на детски конкурси

Министърът на отбраната беше патрон на детски конкурси

Е-мейл Печат ПДФ

paintingsТази година министърът на отбраната беше патрон на детските конкурси на Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/: Литературен „Стефан Гечев", 21-во издание; по изобразително изкуство „България в моите мечти", 16-то издание; по пеене „Любка Рондова", 8-мо издание. Церемонията по награждаването на победителите се състоя в зала „Тържествена" на Централния военен клуб в София.
„България е длъжник на тези българи, които са се оказали в чужбина". Това се казва в приветственото слово на заместник министър - председателя по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов, прочетено от полковник Невяна Митева.
„Децата дадоха своя пламък, сърце и душа в картини, в песни и литературни изяви. Запазването на българските корени, на българският език, на българската идентичност е много важно за децата, защото децата са бъдещето на нас. Българите са там, където живеят, където има останали традиционни общности по света". Това заяви Петър Харалампиев – председател на Държавна агенция за българите в чужбина.
Конкурсите са учредени от ДАБЧ с цел да приобщават най-младото поколение българи зад граница към Родината, да съхраняват националната историческа памет и културни традиции. Досега участие в тях са взели около 12 хил. деца на наши сънародници от 26 държави.
По традиция, тържеството включва церемония по награждаването на победителите в детските конкурси, откриване на изложба с отличените творби и музикална програма.
Голяма част от призьорите присъстваха лично в залата, придружени от своите родители и учители от българските училища в чужбина. Поканени бяха поканени видни творци, представители на държавните институции, неправителствените организации, дипломатическите мисии и медиите.
Още на 17 май 2017 г. в сградата на ДАБЧ, комисия в състав: д-р Лилия Старева – фолклорист и писател - председател на комисията, Маргарита Братанова – филолог, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски" – член на комисията, Лили Спасова – писател, координатор на конкурса и член на комисията прегледа общо 306 постъпили творби от 17 държави: Австрия, Албания, Великобритания, Германия, Гърция, Испания, Италия, Канада, Кипър, Молдова, Португалия, САЩ, Украйна, Унгария, Франция, Чешка Република и Швейцария.

 

Венцислав Жеков
кореспондент на в. "България" в София

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер