Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

четвъртък
февруари 22
Home Седмицата България Парадокс: Ядем скъпо месо и евтини колбаси

Парадокс: Ядем скъпо месо и евтини колбаси

Е-мейл Печат ПДФ


Обратна е ситуацията с пилешкото месо, което поевтинява на едро през юни спрямо същия месец на миналата година, но цената на пилешките кренвирши се покачва. Най-голямо е намалението при пилешките бутчета – с 11,3% и гърдите – с 10,7% за година. Цената на пилешките кренвирши обаче расте с 2,8% за същия период. Данните на комисията показват още, че ядем по-скъпи сирене, кашкавал и масло. Най-драстично е покачването при маслото, чиято цена на едро през юни е била най-висока от 2012 г. насам. Тогава пакетчето от 125 гр. е струвало на едро 1,10 лв. при 1,62 лв. сега.
Само за последната година (спрямо юни 2016 г.) цената му се е покачила с близо 31%. Най-скъпо от пет години насам се продава и кравето сирене. Килограм на едро през юни се е продавал по 5,73 лв. при 4,75 лв. през същия месец на 2012 г. Спрямо година по-рано поскъпването е с почти 6%. Толкова за месец се е увеличила и цената на кашкавала, като сега на борсите той се продава по 10 лв. за кг при 9,62 лв. за кг през 2015 г.
Анализът показва още, че плащаме повече и за кисело мляко. Цената на едро е с 6% над нивото от същия месец на миналата година. В същото време прясното мляко се задържа около цената от предходната година. "Колбасите не поевтиняват, задържа се цената им за сметка на производителя". Така Кирил Вътев, член на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите коментира парадоксът с цените на свинското месо и тези на колбасите. По думите му в момента се изчаква търговската мрежа и особено големите вериги да приемат новите цени, които влизат в сила след месец и половина. При положение, че суровината е поскъпнала осезаемо, няма как продуктът да поевтинява, категоричен беше Кирил Вътев.
Търговци слагат до 41% надценка на стоките в магазините, отчитат данните на ДКСБТ. Наблюдението на цените на дребно на основните хранителни продукти: захар, олио, брашно и яйца показва, че през юни най-високи са цените в магазинната мрежа, като само при яйцата се наблюдава по-висока цена в големите търговски вериги.

 

Надценките на цените на дребно, спрямо цените на едро, в големите търговски вериги са най-големи при брашното и яйцата, съответно 27% и 41%, следвани от олиото – 18%. Най-малка надценка има при захарта – 4%. В магазинната мрежа търговците слагат до 33% отгоре върху цената на брашното, 29% – на яйцата, 22% – на олиото и 14% – на захарта.


www.dariknews.bg

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер