Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
февруари 23
Home Седмицата България Над 70% спад на мигрантския натиск към България

Над 70% спад на мигрантския натиск към България

Е-мейл Печат ПДФ


По думите му през последните седмици на границата е спокойно и има съвсем малък брой лица – около 6, които са преминали незаконно. Има и лица, които не са допуснати до територията на страната благодарение на техническите съоръжения и съвместните патрули на МВР с армията.
"Към момента няма бежански натиск, но това не е следствие на това, че те просто са решили да не минават, а следствие на предприетите мерки. В момента, в който отслабим тези мерки, много бързо потоците ще се насочат към нашата граница", добави Маринов.
Към 18 май 2017 г. на територията на страната все още се намират 3128 потърсили закрила чужденци. В бежанските центрове са настанени – 2104 лица, в центровете на дирекция "Миграция" на МВР – 562 лица, а на външни адреси са още 462 чужденци.
От януари до средата на месец май от страната са изведени 1007 незаконно пребиваващи чужденци. От тях - 48.6% са от Афганистан, а 28.2% от Ирак.
Данните сочат, че други около 3000 мигранти са успели да напуснат страната незаконно. За същия период при опит да влязат в България или да я напуснат са заловени 547 незаконно пребиваващи лица – 377 на вход, а на изход без регистрация – 170 лица. Още 645 чужденци са установени във вътрешността на страната.
Статистиката сочи, че 41% от настанените в центровете на Държавна агенция са бежанците са сирийци – 863 души, 27% са от Афганистан, а 21% от Ирак.
В миграционните центрове от "затворен тип" – най-много са афганистанците – 151 лица, следвани от пакистанците – 125, от Ирак са 66 души, а от Сирия – 59.
Комисар Маринов коментира и актуални теми от системата на МВР.
По думите му основният проблем е недостигът на служители. Процесът по набиране на нови кадри обаче бил напреднал и в момента в Академията на МВР се обучавали около 700 нови кадри.
МВР трябва да харчи парите за системата по-ефективно, смята още Маринов.
По думите му благодарение на взетите мерки от правителството от 2016 г. и отпуснатите допълнително средства от бюджета постепенно започва да се подобрява автомобилната база на полицията. Друга много важна мярка са средствата за оборудване и лична защита на служителите, но процедурите се бавели заради обществените поръчки.
Заради зачестилите случаи на агресия МВР насочва усилията си към работата с подрастващите, каза още Маринов. Идеята е да се работи основно с децата от първи до четвърти клас, като целта е да се пречупи нагласата им към насилие. Според Маринов трябва по-добре да се регулират отношенията между родители, учители и ученици.

 


www.mediapool.bg

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер