Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
декември 15
Home Седмицата България Министерството на правосъдието смята да пресече "бизнеса" с българското гражданство

Министерството на правосъдието смята да пресече "бизнеса" с българското гражданство

Е-мейл Печат ПДФ


Проблемите обаче не са от вчера и са хронични. Както става ясно от прокурорско разследване през 2014 г., Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) е издала хиляди удостоверения за български произход на албанци, косовари и македонци, без реални доказателства за наличие на такъв произход. Въпреки тежките съмнения за корупция, тези действия на прокуратурата не бяха продължени с наказателно производство. Въпросните удостоверения на ДАБЧ са необходими, за да започне процедура по натурализация на чужденците.
Проверката на Mediapool през януари т.г. показа, че през 2016 г. тогавашното ръководство на Министерството на правосъдието е започнало да приема удостоверенията на ДАБЧ като единствените необходими доказателства за произхода на чужденците. Преди встъпването в длъжност на Екатерина Захариева министерството изискваше оригиналните документи, които да доказват българския произход на кандидатите за гражданство. Всички факти по случая водят към заключението, че разхлабването на режима се дължи на задкулисна политическа сделка между Екатерина Захариева и ВМРО, свързана с подкрепата на националистите за прокарването на съдебния закон в парламента.
Захариева получи промените в съдебния закон, а ВМРО бе на път да получи контрол върху голяма част от процеса по натурализация. За целта бе отстранена и шефката на Дирекция "Българско гражданство" Катя Матева, която настояваше за по-стриктен контрол върху предоставянето на гражданство.

 


www.mediapool.bg

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер