Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

събота
декември 16
Home Седмицата България Кукерският фестивал в Перник кандидатства за „Гинес"

Кукерският фестивал в Перник кандидатства за „Гинес"

Е-мейл Печат ПДФ

kukeri1Фестивалът в Перник е по-голям по брой на групи и участници от фестивала в Рио де Жанейро. По този показател бихме могли да се борим за място в „Гинес". Това заяви в интервю за БТА преди време кметът на Перник, Вяра Церовска, която е и председател на организационния комитет на 26-тия международен фестивал на маскарадните игри, предаде dnes.bg.

Тази година на кукерските игри взеха участие рекорден брой групи - близо 7 000 души. Само от Пернишко групите бяха 43, с над 3 630 души. Българските групи са 102, от тях 58 са кукерски, /в т.ч. бабугери, старци, станчинари, дервиши/ и 44 сурвакарски.
В Перник дефилираха 3 900 маскирани мъже, 1300 жени и 1263 деца. Те са представители на 33 общини от 17 области.
Обичаите си показаха и представители на 118 души от осем държави - Хърватия, Албания, Словения, Македония, Гърция, Сърбия, италианския остров Сардиния, както и Аруба. За първи път присъства майстор на маски от гр. Чавле - Хърватия.
Стойността на маскарадния фестивал е приблизително 200 000 - 250 000 лв. Половината от тях се събират от дарения.
Това е новинарската част на събитието, но то има и една друга, може би дори по-важна част, която е същностната част, онова, което искат да се покаже чрез този маскараден фестивал.
Според някои, кукерството е обичай за прогонване на злите духове, според други пък, самите кукери се приобщават към тези духове. „Мъже се преобличат като жени. И не само като жени, а и като козли, овни и други безсловесни животни и после танцуват и извършват бесовски ритуали..." пък пишат в книгата си „Суеверия сред днешните християни", йеромонах Висарион Зографски и йеромонах Йоан Филипов.
Оказва се обаче, че обичаят кукерство не е само български и далеч не е дори и само Балкански. Такива обичаи има още в Румъния, Молдова, Сърбия, Гърция, Македония и в Италия дори! Кукери има също и в Полша, Унгария и Словакия.
Обичаят по всяка вероятност идва още от траките и от честването на езическия бог на веселието Дионисий. Именно заради това най-старите кукерски маски изобразяват овен, козел и бик – образи, така характерни за онези празненства.
Традицията повелява кукерските обичаи да се изпълняват само от мъже-ергени, като всяка кукерска дружина има водач, който е единствения женен мъж. Понякога той се облича в булчински и младоженчески костюм, или в животински кожи, с козината отвън и носи маска на лицето си.kukeri2
Кукерите имат обичай да обхождат домовете на хората за здраве и плодородие, като събират различни подаръци, предимно хранителни продукти, по подобие на коледуването. Накрая се събират на мегдана, площада или на централна улица и играят танци за гонене на злите духове.
Това в общи линии е традицията на кукерите.
В Перник обаче, тази година сякаш се беше събрала цяла България. Задръстванията бяха като в София, а колите имаха регистрация дори и от другия край на страната – Варна, Русе, Ямбол...! Както се казва, нерде Ямбол, нерде...Перник..!?
Настроението наистина беше невероятно, защото организацията беше перфектна. Групите от различни националности се събираха пред общината и дефилираха по главната улица на града. След това се представяха пред публиката пред главната сцена, където биваха аплодирани, а говорител обясняваше на множеството елементите от игрите на съответната група. По-късно представилите се вече групи се оттегляха пред сградата на Пернишкия театър, където празникът продължаваше и накрая маршрутът продължаваше към паркинга за автобусите.
Интересното беше, че освен да гледа, човек можеше и да участва в този празник, макар и задочно. Майстори на маски предлагаха на достъпни цени готови костюми, с които всеки желаещ можеше да се сдобие.
Кукерството, макар и отричано от Християнската религия като бесовско, все пак е народна традиция, която има своите стародавни корени. Това е народен обичай, който няма претенции за религиозен култ, с което на практика не противоречи на традиционното вероизповедание в България – Православието.
Опитът на общинските власти в Перник да превърнат фестивала в международен не просто успя през годините, а той наистина процъфтя. Именно заради това кандидатстването за книгата за рекордите „Гинес" е напълно заслужено, защото усърдието на тези хора да съхранят една народна традиция в областта на културата и историята на нашите земи, заслужава да бъде уважена, ако не за друго, то поне за това, че обичаят носи и чисто патриотичната нагласа на участниците от България в него!

 

Венцислав Жеков
кореспондент на вестник „България" в София

Снимки на автора.

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер