Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

понеделник
декември 11
Home Седмицата България Президентът: Да не се залисваме по силните, мъдростта и добротата са непреходни

Президентът: Да не се залисваме по силните, мъдростта и добротата са непреходни

Е-мейл Печат ПДФ


Патриарх Неофит по време на Молебена за благословение на Новата 2017 година в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" призова "новата година бъде мирна, здрава и благополучна, изпълнена с всяко Божие към нас благословение, с добра воля, с нови надежди и с още по-вдъхновени пориви към всичко онова, което е добро, справедливо и съгласно с Божията воля, както се моли Църквата в този ден и както дълбоко в душата и в сърцето си желае всеки от нас".
В телевизионното си обръщение държавният глава Росен Плевнелиев посочи, че посрещаме новата година "с надежда за мир и по-добро бъдеще за децата ни", но и "с тревога от извънредната нестабилност и рекорден брой кризи в Европа и по света".
"Светът изгуби своя баланс и ще отнеме време докато бъде установен нов, устойчив световен ред в един различен и многополюсен свят. Историята забърза своя ход. История се пише пред очите ни. Кой би предположил само преди 3 г., че граници в Европа ще се местят със сила? Кой би предположил преди 2 г., че вълна от бежанци и мигранти, търсещи спасение и по-добро бъдеще, ще залее Европа? Кой би предположил само преди година, че Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз? Големият въпрос днес е кой пише историята? - прогресивното човечество, символ на предприемачество, иновации и хуманизъм, или ретроградни сили и популисти, въоръжени с идеологии и похвати от миналото", каза президентът.
"Никога българите не са били толкова свободни"
Той посочи, че от влизането на България в Европейския съюз преди десет години българският брутен национален продукт се утрои, както и парите за образование, за пенсии и социални политики. "Благодарение на европейската солидарност България се модернизира и променя за добро. Никога досега българите нe са били толкова свободни и интегрирани с демократична Европа", посочи Плевнелиев.
"Трябва да продължим да пишем историята на силна България в силен Европейски съюз. Да стартираме нови проекти за интеграция, да гледаме напред, а не назад. Копнежът по минало величие и желанието за силната ръка на лидер, който ще ни донесе просперитет, не са решение. Решението е в силните институции, които гарантират справедливост и правила за всички. Решението е в съзнателните усилия на всеки един от нас да подобрява и надгражда, а не да разваля. Без усилие и посветен труд от всеки, без любов и уважение към ближния, без върховенство на правото, националният идеал "за чиста и свята Република", няма как да бъде постигнат", предупреди държавният глава.
"Никога досега България не е търгувала толкова много с Балканите и Европейския съюз, никога досега броят на туристите не е бил толкова голям. Никога досега толкова много държавни и правителствени ръководители, не са посещавали страната ни в рамките на една година. Никога досега не сме били толкова свързани, интегрирани, с обща перспектива и общ хоризонт за демократично развитие. Осъзнаваме, че кризите, независимо дали е миграция, тероризъм, финансова или друга, минават отвъд нашите граници и само заедно можем да противостоим", каза още той.
"Щастието и демокрацията са начин на пътуване"
"Скъпи сънародници, щастието и демокрацията не са крайна спирка. Те са начин на пътуване. Човешките права и свободи не се инсталират, те се спазват. Върховенството на правото се отстоява ежедневно и от всеки. Залисваме се по силни лидери и популисти. Силата обаче е нетрайна, докато мъдростта и добрината са непреходни. Добре е да дадем път на политиците с морал и достойнство, които отстояват принципни позиции и общочовешки ценности", смята държавният глава.
"Относно доходи и инфраструктура, нека се почувстваме като европейци, но и да действаме като европейци, като подкрепим европейските ценности за мир, човешки права и свободи, и върховенство на правото. Да добавим стойност, като помогнем на нашето европейско семейство, което днес е в беда. Кризите са факт, но е факт също така, че нашите доходи и просперитет зависят от това, какво произвеждаме, колко сме образовани и ефективни, зависят от доброто име и репутация на България и българите по света. В светлината на предстоящото българско председателство на Европейския съюз трябва да покажем най-доброто от България на Европа и света", посочи Росен Плевнелиев.
Според него "коледните и новогодишните празници са време за обновление, време, в което всеки от нас се обръща към детските си мечти с упование в силата на доброто". Той призова "топлината на домашния уют и обичта на близките да ни изпълнят с вяра да вървим напред с отворени сърца и чувство за житейска мисия". "Да възродим и укрепим любовта в душите си и съхраним желанието си за справедливост. Нека не пестим усилия за мир между хората и в страдащия от конфликти и неправда днешен свят. Да загърбим езика на омразата и да дадем път на разбирателството, което да се превърне в здрав мост между децата ни, за да живеят в хармония", допълни държавният глава.
Борисов: Обществото има нови очаквания
"Нека да е честита новата 2017-та година! Пожелавам на всички здраве, мир и благополучие", написа във Фейсбук премиерът в оставка Бойко Борисов и отчете ,че 2016 е била година на много предизвикателства и трудности.
"Ние, всички заедно, успяхме да съхраним спокойствието и мира в България въпреки военните конфликти и размириците, които се случиха в близки на нас държави. Благодарен съм, че българите за пореден път доказахме, че сме миролюбив, състрадателен и винаги готов да помогне народ", пише Борисов.
"През 2016 година ние като правителство постигнахме реални резултати във важни сфери на обществения живот като икономиката и финансите, където България е сред първите страни в целия Европейски съюз по икономически ръст, а за пръв път от близо десетилетие очакваме да завършим годината със значителен излишък в държавния бюджет. Имаме над 4 милиарда приходи от борбата с контрабандата. Увеличихме в пъти инвестициите, продължихме политиката си от първия мандат - построихме пътища, магистрали, пречиствателни станции, спортни зали и други. Въпреки това - категоричните резултати от проведените преди месец и половина избори бяха ясен сигнал, че обществото има и други очаквания към нас. Ние чухме добре това послание, направихме си равносметката и сме готови с нови сили и идеи да продължим да работим неуморимо за бъдещето на децата ни", посочва премиерът в оставка.
"Бъдете здрави и щастливи. Дано 2017-та година да бъде успешна и мирна!", пожелава Бойко Борисов.
Патриархът пожела пълна с благодат година
Негово светейшество патриарх Неофит пожела Новата година да бъде изпълнена с Божията благодат, с милост и щедрости, с дела на милосърдие и с много лични и обществени успехи.
С благодарност към Всеподателя за всички Негови благодеяния и за великата Му милост към нас отново посрещаме Новолетието с молитва, любов и с нова надежда, и с поглед, отправен в бъдещето, каза ръкодовителят на Българската православна църква.
"Изпросваме от небесата благословение за всяко наше добро дело, полезно начинание и за всяка наша, очакваща ни в настъпващата Нова година, радост, към която ни призовава Господ чрез словото на апостола. А радостта ни е пълна, защото извира от чистата ни православна вяра в Господа и Бога нашего Иисуса Христа и от всяко Негово слово, от непосрамената ни надежда и от любовта, с която украсяваме дарувания ни свише живот", посочи Негово светейшество.
Божието благословение и Неговата велика милост да бъдат с всички нас! Честита, мирна и от Бога благословена 2017-а година, пожела българският патриарх.

 


www.mediapool.bg

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер