Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
декември 15
Home Седмицата България Реформаторският блок прие мандата за кабинет и започва нови преговори с ГЕРБ

Реформаторският блок прие мандата за кабинет и започва нови преговори с ГЕРБ

Е-мейл Печат ПДФ


Лукарски каза, че ще бъде предложено на ГЕРБ те да посочат премиер и министри. Неговото лично мнение е, че министър-председател трябва да е Бойко Борисов, защото е най-подходящ.
Преговори ще се водят и с Патриoтичния блок, Български демократичен център и с независими депутати.
Според лидера на СДС трябва да се направи опит за нов кабинет предвид политическата, икономическата и международната ситуация, и дори заради трагедията в Хитрино.
Лукарски подчерта, че не става дума за вкопчване във властта на Реформаторския блок. Той допълни, че алтернативата е след нови избори БСП и ДПС да управляват.
"След следващи избори не виждам как ще има по-стабилен парламент. Той вероятно ще е още по-шарен, а и не е добре да вкарваме хората от избори в избори", допълни Лукарски.
В края на миналата седмица парламентарната група на РБ реши, че ще върне проучвателния мандат за съставяне на кабинет, когато бъде връчен на блока от президента. Решението бе представено като финално от съпредседателя на РБ в Народното събрание Найден Зеленогорски. Малко по-късно обаче лидерът на СДС Божидар Лукраски съобщи, че е против връщането на мандата, позовавайки се на друго решение на орган на блока – Изпълнителния му съвет.  Оттогава до момента не е ясна финалната позиция на реформаторите, а представители на различните партии в управляващото крило на дясната коалиция изказват коренно противоположни позиции. ДБГ настояват мандатът да бъде върнат, а СДС – да бъде направен опит за ново правителство.
Във вторник президентът Росен Пленелиев ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на Реформаторския блок. Това е последната възможност за формиране на кабинет в този парламент преди назначаването на служебно правителство.
След отказа на ГЕРБ и БСП да съставят правителство в този парламент, Реформаторският блок е третата парламентарна група, която ще получи проучвателен мандат от президента. Ако и те го върнат, Росен Плевнелиев трябва да назначи служебно правителство.
До края на мандата на Плевнелиев остава малко повече от месец  и по Конституция той не може да разпуска Народното събрание. Това ще направи новоизбраният президент Румен Радев, който встъпва в длъжност на 22 януари. Радев ще трябва да определи и дата за предсрочни парламентарни избори.

 


www.mediapool.bg

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер