Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

четвъртък
декември 14
Home Седмицата България Омбудсманът внесе в НС законопроект за мажоритарна избирателна система

Омбудсманът внесе в НС законопроект за мажоритарна избирателна система

Е-мейл Печат ПДФ


Омбудманът Мая Манолова обясни, че хората, които не живеят в страната, могат да гласуват в обособени изборни райони извън страната.
"Не бих си позволила да коментирам коя система е по-добра. Имаме воля на суверена. тя е легитимно заявена. Според мен беше нормално партиите, които имат своите съображения, своите разумни аргументи против тази система да го направят по време на информационната кампания. Да го направят преди гласуването на гражданите, а всички се държаха все едно референдум няма. Гласуването вече е факт. А тъй като гражданите не могат да напишат законопроект и да го внесат, аз като национален омбудсман имам задължение да го направя от тяхно име", обясни Манолова.
В предложението промени е предвидено и какво се случва, ако депутат бъде избран за министър или друг пост, или трябва по някаква причина да напусне парламента.
Със законопроекта се въвежда мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство на два тура чрез създаване на 231 равни едномандатни изборни района в страната и 9 едномандатни изборни райони извън страната. За да се избегне изкривяването на резултатите, се предлага право да избират народни представители в едномандатните изборни райони в страната да имат българските граждани, които са живели най-малко през последните шест месеца в съответния изборен район.
Представителите на инициативния комитет за провеждането на референдума увериха, че Шоуто на Слави няма да създава политически проект. Въпреки това било възможно някои от тях да се окаже мажоритерен кандидат.

 


www.dariknews.bg

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер