Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

вторник
декември 12
Home Седмицата България Борисов получи писмо с патрон, а Пеевски – охрана от НСО

Борисов получи писмо с патрон, а Пеевски – охрана от НСО

Е-мейл Печат ПДФ

"В петъчния ден постъпи информация от разследващите екипи, които работят по делото за опита за убийство на господин Алексей Петров, че е придобита значима информация, която касае подготвен опит за убийство на депутата Делян Пеевски", обяви Костов без да конкретизира кой точно е източникът.

По неофициална информация показания в тази посока е дал задържаният украинец Роман Логвиненко, обвинен като организатор на неуспешния атентат срещу Петров през октомври м.г.

Главсекът на МВР уточни единствено, че покушението на депутата от ДПС било подготвяно от около два месеца, като "подготовката включва доста подробна информация относно навиците, привичките на депутата, както и посещавани места, които не са медийно огласявани в последно време".

Оправдавайки се със следствена тайна, главният секретар на МВР категорично отказа да коментира дали заподозрените за стрелбата срещу Алексей Петров са заподозрени и за подготвяното покушение срещу Пеевски.

Костов не спомена и кой може да е поръчител на убийството. Вместо това настоятелно помоли медиите информацията за назначената охрана на Пеевски да бъде поднесена "така, както ви я поднасяме тук", а не да се правят спекулации по темата. Допълни и, че бизнесменът и депутат от ДПС, който по принцип се движи със солидна частна охрана, първоначално отказал градове от НСО, но след това "обектът е бил убеден в неговата застрашеност".

Според Костов готвеното покушение срещу Пеевски много приличало на опита за убийство на Златомир Иванов – Барета и Димитрий Минев – Руснака. Първият беше прострелян на централния вход на Съдебната палата, а Минев беше убит пред заведение в центъра на София. Общото между тях е, че бяха извършени на бул. "Витоша" посред бял ден. Беше стреляно от празни помещения в отсрещни сгради от снайперисти.

Законът за НСО казва, че охрана се осигурява на президента, председателя на парламента, министър-председателя и главния прокурор, като такава може да се осигури и при "конкретна застрашеност" на народни представители с решения на комисията. Публично изнесената информация за заплахата спрямо именития депутат и назначената му охрана е в рязък контраст практиката на службите да не дават подробни обяснения по такива казуси.

По този повод Георги Костов поясни единствено, че в случая заедно с ръководителите на ДАНС и НСО решили да свикат брифинг, "за да не се правят спекулации". По тази причина и предварително "проговорили" с прокуратурата какво би могла да се изнесе публично без да се нарушава следствената тайна.

Съобщението, че Пеевски е мишена на покушение идва в момент, когато по нареждане на премиера се спират обществени поръчки, спечелени от фирми, свързвани с депутата.

Наскоро стана известно, че той и почетният председател на ДПС Ахмед Доган са с наложена забрана за влизане в Турция, а турски медии, близки до президента Реджеп Тайип Ердоган, разкриха, че Пеевски е третиран като "проруски олигарх", който върти контрабанда с цигари в Турция. В края на миналата седмица Пеевски обяви, че продава официалния се 5-процентов дял от "Булгартабак".

От няколко месеца насам той освети собствеността си в редица бизнеси, но се смята, че това е само върхът на айсберга и реално контролира далеч по-голяма бизнес империя, но чрез офшорни фирми и подставени лица. Предположенията са, че тази бизнес империя е създадена с активи от източената Корпоративна търговска банка (КТБ), преди чийто срив през 2014 г. Пеевски бе в партньорски отношения със собственика й Цветан Василев.

Новината, че имало риск за живота на Пеевски, напомня ситуация от лятото на 2014 г., полицията и прокуратурата задържаха трима души за подготовка на убийство на Пеевски, което било "поръчано" от Цветан Василев. Показната съвместна акция стана на 13 юни 2014 г. и изигра решаваща роля за срива в доверието на вложителите към КТБ и доведе до още по-голямо теглене на пари от банката, която бе затворена седмица по-късно – на 20 юни. След като това се случи, главният прокурор призна, че е станала грешка и че не имало подготовка за покушение срещу Пеевски.

Следователят Бойко Атанасов, който в последните дни излезе със скандални публични разкрития за това как прокуратурата и следствието се използват от главния прокурор не за реални разследвания на заподозрени по върховете на властта, а за шантаж и контрол върху тях, разказа в понеделник и за предишния случай с "покушението" на Пеевски.

Атанасов каза, че като следовател той виждал Делян Пеевски (който на документи му беше колега - бел.ред.) няколко пъти да идва при Петьо Петров-Пепи Еврото, по това време шеф на столичното следствие.

"Цялата служба се вдигна като дружина да разследва, въпреки че случаят първоначално се разследваше от СДВР. Ние бяхме изпратени до полицаите, да ги гледаме как си вършат работата - как си пишат протоколите. Това беше първото безумие, в което съм участвал по нареждане на Петьо Петров", каза Атанасов в интервю пред Нова телевизия, часове преди да бъде съобщено, че отново има данни за готвено покушение срещу Пеевски.

 

Mediapool.bg

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер