Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

четвъртък
февруари 22
Home Интересно Скритата истина "Социалистическите" кукли също бяха „заети" в пропагандата!

"Социалистическите" кукли също бяха „заети" в пропагандата!

Е-мейл Печат ПДФ

dolls2Понякога, когато се загледаме в детските играчки, можем да открием много скрити в тях теми, дори и политически послания. Работата е там, че партийно-политическата пропаганда, особено в тоталитарните режими от източно-комунистически тип, винаги е разчитала на това децата да бъдат „възпитавани" в „правилната" посока, по „правилния" начин, за да може още от малки и млади те да бъдат подготвени да заместят стария и вече изхабен ешелон на партийни кадри, който управлява държавата и ръководи партията.
Така постепенно пропагандата навлиза с всички сили дори и в сферата на детските играчки. Те са предимно войници, исполини, богатири, които трябва да бранят отечеството, но от кого и от какво, на никого не е ясно, необходимо е обаче играчките да всяват страх в децата, те трябва да си мислят и да знаят, че има истинска опасност за тях, за семействата им, за приятелите им, за близките им, за града, селото, родината...! Първоначално дори няма значение от кого...! По-късно това е Западът, САЩ, така наречените „капиталистически агресори" и т.н.!
Поради тази причина, а и разбира се поради липсата на модерни технологии и каквото и да било „ноу-хау", повечето играчки за деца у нас, дори и за най-крехката възраст, са изработени грубо. Те не просто не са красиви, още по-малко пък прецизни, да не говорим за изящни...! Те са наистина груби, грозни, агресивни. Това е и целта на производството им. Те не бива да разсейват децата от основната им задача, да се подготвят за обществото, в което трябва да съществуват като роботи, които имат само по едно копче, за еднократно и на практика постоянно задействане!
Куклите за момичетата обаче правят все пак някакво, макар и семпло изключение. Няма как, дори и куклите да са бойци за правда и справедливост и те са оставени на производство от типа на - „каквото стане"! Така се появяват на пазара кукли, които са по-скоро истински „чуми", или иначе казано – „киликандзери"...! Вместо да са красиви и да привличат погледа на децата, те по-скоро ги плашат.
Куклите са откровено грозни, произведени са предимно от нискокачествена пластмаса, която освен, че е твърда още е и тъмна, сякаш куклата е силно замърсена! Дрехите за тези кукли са твърде скромни, дори елементарни, каквито са и дрехите на повечето хора навън, в реалния живот.
По това време тоталитарната власт и в България, а и в повечето държави, които преживяват в условията на тоталитарна диктатура, всичко е обикновено, всичко трябва да е обикновено, защото така се показва някакъв напълно фалшив, демонстративен, декларативен дори морал, който има за цел да бъде представителен, но не и да бъде откровен. Хората се обличат обикновено, с не особено пъстри дрехи, защото така повелява комунистическият идеал – „работническо-селска" външност, която предопределя модата, а тя бива диктувана от необходимостта хората да работят, а не да учат, да са не особено високо образовани, за да бъдат по-лесно манипулируеми, всъщност – ръководени...!
И именно това се поставя като външност в изискванията за облеклото и на куклите. Те в повечето случаи са отблъскващи, защото налагат стереотип на една партийно-политическа и изключително изкуствена, и маниерно-демонстративна обикновеност.dolls1
Куклите са копия на хората, а останалите детски играчки копират живота на обществото и това е напълно нормално в една тоталитарна среда, където всичко от бита и ежедневието е подчинено на една единствена кауза – първенствуващата роля на една класа, една партия и един вожд и учител, който в различните си разновидности е или вожд, или генералисимус, или бащица, „човек от народа" и много други измислени и обилно щамповани стереотипи на образ, който въобще не съществува, но за сметка на това измислянето му е необходимо за партийната принадлежност и най-вече – пропагандата.
В същото време, производството на кукли извън България е на светлинни години, както впрочем и повечето производства на Запад в онези години. Малката Николинка от София има шанса да получава и да си играе с кукли, които са й изпратени от нейната леля в Цветанка, която живее и работи в Америка. Така на Николинка не й се налага дълго да се занимава със старите парцалени кукли, които при това са далеч по-приветливи като излъчване и материя, отколкото „социалистическите" кукли, които повече наподобяват едни градски стрини с ролки в косата и пеньоар „на баклавички", каквато е „модата" дори и в столицата София тогава!
Николинка е една от малкото деца в България, които имат възможност да се докоснат до качествени играчки, които са произведени в така наречения нормален свят, отвъд „желязната завеса", която отделя „рая на социализма" на изток от западните демокрации, определяни у нас като „гнездо на осите"!
Много от децата в България в онези години обаче са принудени да се задоволят с „качеството", което се предлага в България в тези времена, а то никак не е добро. Спомените са едно, всяко дете има топли спомени за своето детство, поне при повечето деца е така, но романтиката на спомените е различно нещо от реалността на производството, посланията, пропагандаторските напъни, които понякога достигаха мелодраматична смелост и се превръщаха в откровена подигравка със системата.
Куклите на Николинка днес са пример за това, как светът беше разделен преди някакви си 26-27 години. От тогава светът се раздели поне още няколко пъти и по оста – изток-запад, но най-вече и особено напоследък – по оста – север-юг.
Днес куклите отново са „полит.-коректни", те трябва да отразяват палитрата на разнообразието в човешката генетика!!!
Така се появи куклата „Барби" в чернокож вариант, както и Барби-дебелана. „Напълняването" и на Барби, и на приятеля й Кен, отново демонстрира една умишлено търсена вариативност, с цел да се угоди някому, по някаква причина.
Куклите на Николинка от София обаче са емблема на времето си – красиви, усмихнати, луксозни, изящни и най-вече – не са в стил „реалистична, социалистическа ширпотреба"...!

 

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ

кореспондент на в. „България" в София

 

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер