Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

вторник
февруари 20
Home Интересно Скритата истина Западът ли ни развращаваше или ние него развращавахме...!?

Западът ли ни развращаваше или ние него развращавахме...!?

Е-мейл Печат ПДФ

razvrashtenie2Хомосексуализмът, хипи движението и Бийтълс-манията са смятани за идеологическа диверсия, провеждана от западните туристи в България през втората половина на 60-те години и в началото на 70-те на миналия век. Това става ясно от разсекретени документи на службата „Държавна сигурност", която определя извършваната чрез международния туризъм идеологическа диверсия като основна форма на подривна дейност срещу държавата ни и също толкова опасна колкото и шпионажът, пише dariknews.bg.

Според „експерти", шведските туристи са първите „учители" по хомосексуализъм на родните „нежни души", а чужденците от Турция и Гърция ги „разлагат" чрез сводничество. Това пък става ясно от лекция за идеологическата диверсия, изнесена през 1974 г. от началника на Второ главно управление на политическата полиция, която в онези години се обобщава от структурата за репресии – „Държавна сигурност" - ДС.
От цитираната лекция става ясно още, че чрез туристите „противникът разпространява буржоазната култура в облеклото и външността на хората". Поради тази причина много чужденци идвали на почивка у нас с „бради, дълги коси, мръсни, а мъжете се обличат в рокли, за да повлияят главно на наши младежи"...! Абсурдността на твърденията оставяме на логиката на вдсеки читател, по-интересно е обаче друго. Как едни елементарни факти, които са изопачени, придобиват смисъла на основа за едно цяло твърдение!
В края на 60-те години има едно разпореждане служителите на граничните пунктове да не допускат в страната ни туристи с „неприличен външен вид, наподобяващи бийтълси, мръсни, неизмити, с изпокъсани дрехи и с неприлично големи коси и бради". Това е практика, която е особено силно развита и вътре в страната. Дебнат се ученици и възрастни, които, според властите, демонстрират, чрез облекло и външен вид въобще..., а какво демонстрират, изглежда не е особено ясно и на самите власти, но е важно да има репресии спрямо модерността, която рязко се отличава от правоверната съветска мода!razvrashtenie1
Но абсурдите не свършат до тук. Югославия, която е относително по-свободна държава от България, също се явява източник на идеологическа диверсия. През 1968 г., в рамките само на една седмица в България заради дълги коси първо не е допуснат югославски музикант, а след него и югославски спортист, пътуващ с отбора си за състезание.
През този период ежегодно в страната ни не са допускани между 800 и 1000 туристи, отговарящи на описанието в инструкциите. През летния сезон на 1971 г. милицията в Бургас преброява около 1000 хипита, „миришещи на мръсотия", чийто външен вид е „под всякаква критика"...!
„...Морално разложилите се западни граждани водят наши младежи и девойки в дискотеките и баровете в курортите, където им показват своите възможности. В поведението им по време на танците липсва елементарна скромност, целуват се, лягат по миндерите, без да се съобразяват с околните..."! Ето така описват властите поведението на чужденците, които хем са необходими, заради валутата, която харчат тук, хем са неприятни, защото не са подвластни на мероприятията на народната власт – фалшив морал, мимикрираща нравственост и съмнителни нрави.
Особено внимание „Държавна сигурност" обръща на „предметно-демонстративната идеологическа диверсия", която западните туристи извършват, като внасят луксозни стоки, коли и демонстрират финансови възможности чрез раздаване на подаръци и бакшиши. С подобни примери изобилстват документите на нашите служби, които се сдобиват с наръчник на западногерманското разузнаване към туристите, избрали България за почивка.
Указанията към гражданите на Федерална република Германия /западната част та Германия/ са да вземат в багажа си вестници, списания и книги, които да подаряват на българите. За пропаганда на западния начин на живот „Държавна сигурност" счита и пътуване на чужди туристи до България с автомобили, защото се демонстрират западните марки, които повече от очевидно са и по-красиви, и по-качествени от съветските автомобили, които масово се внасят в България в онези години.
През 1962 г. американски гражданин пристига в България с последен модел „Кадилак", който веднага се превръща в атракция. Чужденецът посещава София, Варна и Бургас и паркира автомобила на места с голям човекопоток. След това започва да завързва непринудени разговори с минувачите, обяснявайки им, че е пенсионер и с пенсията си може да си позволи такава кола и да ходи всяка година на почивка в далечна страна.
Подобен фурор с „Алфа Ромео" същото лято на „Слънчев бряг" предизвикват и двама 19-годишни западногерманци, които според службите били „месарски чираци". Ако „месарски чираци" могат да си позволят такъв стандарт, то какво остава за майстора им в месарницата...!?
Западногерманци „внасят" в България и нудистката мода. В началото на 70-те години на плажа в курорта „Албена" се появяват плажуващи, които не носят бански костюми. „Държавна сигурност" веднага се задейства и извършва проверка на сигнала, която установява, че туристи от ФРГ са автори на „тази срамна и недостойна проява за нашия морал и нравственост". Към нея са се присъединили и летовници от ГДР, Чехословакия и Полша, както и българи, служители на „Балкантурист". За няколко дни голите туристи са разгонени. Тогава се появяват и така наречените „Евини" и „Адамови" плажове - за жени и мъже, където могат да бъдат без бански.
В онези години България се самоизолираше, за да се докара до някакъв напълно измислен, фалшив, а не рядко и съвършено глупав морал, който нито беше морал, нито пък имаше за цел истинско съхраняване на някакво, каквото и да било, благоприличие на фона на политическия произвол и тоталното властово безсрамие в страната...!

 

Венцислав Жеков
кореспондент на в. „България" в София

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер