Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

вторник
декември 12
Home Интересно Скритата истина Eдна загадъчна емигрантска история с много неизвестни

Eдна загадъчна емигрантска история с много неизвестни

Е-мейл Печат ПДФ

wrestling1„...Тръгнахме за Лос Анжелис. Приготвихме се за вечеринка. Това беше първата ни вечеринка в Америка. Не беше добре организирана и не беше много посетена. Някои от българите я бойкотирали. Седнахме и дойде бюфетчика, който е съдържател на клуба. Запознахме се. Той ни представи съпругата си, която беше австралийка. Той избягал през 1949 г. от България. Бил е съдържател на ресторанта „Ариана" на езерото до Орлов мост в София. След национализацията, през Цариград той успял да избяга в Австралия. В България е бил борец и се е състезавал. Казва се Чамов. В Австралия престоял едва 4-5 години и с жена си се прехвърлили в Калифорния. От време на време организирал състезания по борба. Посещава и всички състезания, които се провеждат в Лос Анжелис. След това с него говорихме, кои спортисти от по-старите познавам и аз. Оказа се, че имаме общи познати. Той обаче остана недоволен от вечеринката и си тръгна. Тръгнахме си и ние...".
Това е фрагмент от пътния дневник, който Георги Иванов си води, по време на посещението си в САЩ през далечната 1971 г, на гости на неговата сестра Цветанка. Действието се развива на 27 февруари, събота. Всъщност, в тази кратък разказ става дума за известния наш спортист Никола Чамов.
На твърде интересна информация се натъкнахме при търсенето на допълнителна информация за Никола Чамов, в сайта http://desebg.com/. Тук се споменава разказът, в документален вариант, на началника на девети отдел в Шесто управление на „Държавна сигурност". Това е докладна записка от майор Нешо Нешев от 29 август 1983 г. Въпросният докладва, че от 11 до 13 август същата година, в Лос Анжелис се е провело световно първенство по свободна борба за младежи, на което е присъствал като формален организатор по борба към БСФС /спортния съюз в България в онези години/.
По-нататък Нешев докладва, как в залата по време на състезанието са се появили седем българи, които аплодирали нашите и съветските състезатели. Така агентът от тайните служби установява присъствието на Никола Чамов. За него той разказва, че е: „...на 72 години, от гр. Панагюрище, живеещ в района на Холивуд... Представи се както бивш български състезател по борба, взел участие в олимпийските игри през 1936 г. в Берлин. След 9 септември 1944 г. бил член на висшия спортен съвет... През 1948 г. бил изключен от спортното движение в НРБ. По този повод отправи завоалиран упрек към тогавашното ръководство на спортното движение у нас...
След изключването му... за Австралия, където отворил ресторант с шоу-програма, а след това отишъл за Холивуд. Изрази голяма желание да заведе цялата българска група в Холивуд, за да „покажел" забележителностите на този квартал. ...Един от другите българи – Ганчо Доневски, ми сподели „под секрет", че Чамов е милионер, един от най-богатите българи в Лос Анжелис...".
Нешев продължава разказа си, като казва, че веднага след състезанието тръгнал с колата на Чамов. Той разхожда няколко човека от делегацията и накрая настоява да ги покани на вечеря, за да „поприказват", както в кавички поставя тази дума самият Нешев, който продължава разказа си така: „...Домът му се намира съвсем близо до Българския културен център в Холивуд. Щом седнахме на масата Чамов запита директно всеки от нас какъв е... По време на вечерята /Чамов/ се стремеше да се самоизтъкне като бивш борец от голяма класа. С различни въпроси успях да установя, че след спечелване на прилична сума в Австралия, Чамов пристигнал преди „доста" години в Холивуд, закупил две къщи и два магазина. Една от къщите и магазините давал под наем, който бил от порядъка на 40 000 щатски долара годишно. През 1982 г. идвал със съпругата си у нас, за да „разгледали страната". Не изказа мнение, как намира България след повече от 30 годишно отсъствие...".wrestling2
По време на вечерята Нешев неколкократно се опитва да насочи вниманието към Българския културен център в Холивуд, за да разбере неговото ръководство и състав. Това, което установява е, че Чамов е член на ръководството, но не разбира, кой е председател на тази организация на нашите емигранти. Разбира също, че в Холивуд живеят около 2 хиляди български емигранти. Описва също, че самата сграда е с височина 2-3 етажа и около 200-250 кв. м. площ.
Нешев специално отбелязва, че в една от стаите на Чамов е изграден нещо като български кът – „камина и рафтове с предмети от българския бит".
„...От кабинетното изучаване на Никола Чамов се установи, че същият е роден на 28 декември 1916 г.", докладва Нешев, който все пак в последствие установява, че Чамов е бил председател на Българо-Американския културен център в Холивуд. Той отбелязва в доклада си, че Чамов е „обработвал български граждани към невъзвръщенство".
Ето това е начинът, по който са били представяни българите в чужбина и особено в САЩ – съмнителни типове, които „обработват български граждани към невъзвръщенство"! Отново се появява тази отвратителна дума „невъзвръщенство", с която беше дамгосано едно цяло поколение българи, които приеха да живеят далече от родината си, но свободни!

 

Венцислав Жеков
кореспондент на вестник „България" в София

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер