Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
декември 15
Home Интересно Скритата истина Забраняването на комунизма не е забравяне на историята!

Забраняването на комунизма не е забравяне на историята!

Е-мейл Печат ПДФ

ventislav1Народното събрание прие на първо четене разширяването на обхвата на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, внесен от народните представители Петър Славов, Мартин Димитров, Вили Лилков и Методи Андреев. За предложенията се обявиха 104 народни представители, 46 гласуваха против, а 3-ма се въздържаха. Това се случи след близо двудневен дебат в пленарната зала, съобщи gplatforma.eu.

Интересното в случая е, че отново, въпреки, че този закон е приет преди цели 16 години, се намериха хора, които се обявиха против това и най-вече заклеймиха времето, в което се правят тези промени в закона.
А какво му е на времето, всъщност, какво като правителството е в оставка и какво от това, че предстоят избори!? Демократичните процеси са стабилни, държавата функционира по правилата и Конституцията се спазва, какво му е тогава на времето, или са необходими отново оправдания за дадени действия, или бездействия...!?
„На различни места в България все още се намират останки под формата на безсмислени лозунги, предмети, скулптури и прочие възхваляващи този престъпен режим. Но което е по-лошо – последните въвеждат в заблуждение подрастващото поколение относно истинската същност и репресиите на режима. Абсурдът в някои случаи достига до там, деца да идеализират престъпна дейност на дейци на БКП, пряко отговорни за смъртта и страданията на десетки хора и техните семейства и за разрухата в националната икономика и селско стопанство в края на режима", мотивират своя законопроект депутатите, пред gplatforma.eu.
Законопроектът предвижда в едномесечен срок символите на комунистическия режим да могат да бъдат преместени в Музея на социалистическото изкуство. При невъзможност да се случи това, върху паметниците и символите ще се поставя табела с надпис: „Комунистическият режим в България 9.09.1944-10.11.1989 г. и дейността на БКП са обявени за престъпни със закон, приет от 38-то Народно събрание".
Тук обаче настъпва колизия. Ако имаме закон, който обявява комунистическия режим за престъпен, какъвто той безспорно е, тогава защо този закон допуска вратичка, през която да се минава и да останат мегаломански и изключително неприятни художествени безумства като така нареченият паметник на съветската армия и така наречената „братска" могила в Борисовата градина и недалеч от Софийския университет!? По този начин ли ще възпитаваме подрастващите – приемаме Закон, а паметниците, които са най-видимата част на този престъпен режим ги оставяме с вратичка в закона...!?ventislav2
Всъщност, този закон и направените промени в него са не просто необходими, те са закъснели вече повече от 25 години! Тези два паметника, а и други, трябваше да бъдат премахнати още тогава, когато беше съборена гробницата на комунистическия диктатор Георги Димитров – мавзолеят в центъра на София, както и редица малки барелефи и бюстове на разни съветски велможи, с които столицата на България беше осеяна.
Каква е връзката с нашата емиграция ли? Връзката е достатъчно видима и тя се съдържа в това, че много от емигрантите ни са избягали от режима в България в онези години, защото са били репресирани по един или друг начин и те са се лишили от семейство, роден дом, приятели, роднини, близки, среда, именно заради този режим. Днес, когато приемаме закон, който е несъвършен и се налага неговият ремонт, вместо наистина да овъзмездим морално тези жертви на комунистическия терор в страната ни, ние отваряме широки възможности най-видимите нюанси на онова време все пак да останат, като поставим до тях някакви табелки, които някой я види, я не види...!
Ето това не е честно пред паметта на нашите близки и приятели, които са загинали в лагерите на смъртта по време на същия този комунистически режим. Не е честно пред подвига на емигрантите ни, които са жертвали живота си в името на това да живеят свободно, бягайки през границата и подлагайки се на лишения и опасности. Не е честно и пред историята ни.
Забранява се и поставянето на публични места на предмети, надписи, скулптури или символи, невярно пресъздаващи периода от 9 септември 1944 година до 10 ноември 1989 година.
Питаме, в коя европейска столица днес има паметник на окупационна войска, каквато е Червената армия за нас, българите!? Ние сме ОКУПИРАНИ от Червената армия, СССР обявява ВОЙНА на България на 5 септември 1944 г. и за „благодарност", ние държим тези паметници на позора в самия център на европейската ни столица днес, през 2016 г...! Това е нещо много повече от абсурд, това е истинско престъпление към паметта...!
И за да не бъдем голословни, съществува предложение, тези паметници, а и много други артефакти, за да бъдат съхранени за историята, да бъдат преместени в покрайнините на София, където онези, които изпитват носталгия по онова време, или пък любопитни туристи, да могат да се „насладят" на художествената им стойност.
Депутатите предлагат още в Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен да бъдат въведени и санкции от 200 лева за физически лица и 2000 лева за юридически лица, а при повторно нарушение – в двоен размер, санкции за разпространяване и пропагандиране на комунистически символи. Само че българинът не е заслужил да бъде провокиран, защото запазването на паметници като гореспоменатите е голяма провокация именно към автентичната историческа памет на нашия народ!

 

Венцислав Жеков
кореспондент на вестник „България" в София

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер