Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

неделя
октомври 22
Home Интересно Скритата истина Как Тодор Живков се "застъпва" за наш емигрант в Америка...!?

Как Тодор Живков се "застъпва" за наш емигрант в Америка...!?

Е-мейл Печат ПДФ

ventislav1В последното си писмо някъде около 1965 г., българският емигрант в САЩ Христо Серафимов пише до близките си в България, че иска да си дойде до родината, за да види местността Арменица, над Сапарева Баня, където е пасъл кравите като малко момче!

Тогава внукът му Славчо заедно с баща си Костадин отиват при председателя на Държавния съвет на Народна Република България другаря Тодор Живков. В приемната на Живков, Славчо за първи път пие бутилирана минерална вода и опитва истински швейцарски шоколад! По това време тези стоки са изключително редки в България и се доставят само от чужбина, но в Държавния съвет на НРБ ги има, разбира се...! Без да се записват за среща с другаря Живков, двамата разчитат на помощ от най-близкия до Първия – другарят Милко Балев, който им помага да се срещнат с „вожда". Целта на Славчо и Костадин е да питат, дали ако Христо Серафимов се завърне в България, ще може да си получава пенсията в размер, какъвто получава в САЩ!?
Милко Балев се обажда и Живков веднага ги приема. Славчо за първи път вижда Първия на живо и го приема като един обикновен човек. Живков им казва да пишат писмо до Христо в Америка и да му кажат, че на драго сърце ще го приемат в България, защото той не е престъпник, понеже в онези години, когато е заминал за Америка /1913 г. есента – бел. на ред./, свободно се е пътувало до САЩ.
Пенсията на Христо е в размер на 2500 долара. Когато Живков разбира това започва да се смее и казва на посетителите си, че неговата заплата е 500 лв...! Той ги уверява, че партията търсят такива хора в чужбина, които да се завърнат, особено от Америка, защото на бедната балканска държава й трябват долари, за да търгува със Запада.
По това време доларът у нас се разменя за два лева, което прави по 5 хил. лв. на месец, ако Христо се завърне да живее в родината си. Живков казва на посетителите си, че с тези пари тук могат да живеят „като бейове"!
Първият ги уверява, че ще организира официално посрещане на Христо Серафимов на летището в София и дори предлага авто-ескорт до Сапарева Баня! След това „вождът" изпраща Славчо и баща му Костадин до стълбите на входа на Държавния съвет, ръкуват се и той иска да поддържат връзка. Живков ги уверява, че с тези 2500 долара, които ще разменят в България за 5 хил. лв., могат да купят един комбайн за някое от ТКЗС-та в страната. Казва им също, че могат да идват по всяко време, за да говорят с него, уверява ги още, че ако Христо Серафимов се върне от Америка, тук ще го тачат почти като светец...!
Удовлетворени от срещата си с първия партиен и държавен ръководител, роднините пишат писмо на Христо в САЩ и го уведомяват, че няма проблем да се завърне в родината си, като му обясняват и предложените от Тодор Живков условия.
Получавайки писмото, от вълнение Христо получава масиран инсулт и остава неподвижен в продължение на няколко години. В Америка го гледа друг българин. На 1 юни 1967 г., роднините на Христо разбират за неговата кончина в Детройт. Той е погребан в българско гробище в Охайо.
Това е накратко историята на планираното завръщане на един от нашите ранни емигранти в САЩ. Това е историята, разказана ни от първо лице, от роднините на Христо Серафимов.ventislav2
Не можем да гадаем, дали Тодор Живков щеше да изпълни желанието на Славчо и Костадин за техния роднина Христо в САЩ. За Живков се знае, че е лукав човек, притежаващ доволно количество от така характерната за нашата народопсихология „селска хитрост". Едва ли можем да бъдем сигурни, че ако наистина Живков е получавал официална заплата от 500 лв., той ще допусне, някой да взема, при това отново официално – 5 хил. лева, което е девет пъти повече от неговата заплата...!
В една тоталитарна държава, където действа комунизъм от почти абсолютно-монархически тип, няма как някой да получава повече от Първия, дори и официално!
От друга страна, държавата в онези години наистина се е нуждаела от конвертируема валута, особено от американски долари, за да осъществява търговия навън, където разплащането извън Съвета за икономическа взаимопомощ на социалистическите страни, става именно с долари. В същото време е известно, че партията има изградени и действащи над 70 външнотърговски дружества, които работят извън България, на принципа на частни фирми, приходите от които са отново за партията и държавата, както и за нечии частни джобове! В този смисъл едни 2500 американски долара биха били едва капка в морето за бюджет за външна търговия с конвертируема валута!
Каква е истината, дали наистина Живков щеше да посрещне Христо Серафимов на летището и да му осигури официален ескорт до родната му Сапарева Баня, не можем да знаем днес. Има обаче и още една гледна точка. Едно евентуално връщане на стар емигрант, при това именно от САЩ, би могло да бъде използвано много умело и успешно за пропагандно-политически цели от управляващата комунистическа партия у нас.
Едно е сигурно, всяко завръщане в България на емигранти, във времената на комунистическата диктатура у нас, винаги е било рисково, защото едно се говореше, друго с мислеше, а съвсем трето се правеше, такива бяха времената и нравите в социалистическа България...! Заради това „шансът" на Христо Серафимов може да се тълкува и като спасение, което за него, за съжаление, завършва със смърт.

 

Венцислав Жеков
кореспондент на в. "България" в София

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер