Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

сряда
декември 13
Home Интересно Скритата истина Да работиш в американското посолство през комунизма

Да работиш в американското посолство през комунизма

Е-мейл Печат ПДФ

ventislav1Какво е да работиш в американското посолство в София по време на комунистическия режим в България...?! Та това е все едно да си купиш фабрика на 9 септември 1944 г.! Американското посолство, което неофициално по време на комунизма се наричаше „гнездото на оси", беше едно от най- „опасните" места в столицата ни.
Историята на Георги Иванов от София обаче се докосва до това „опасно" място по допирателната и все пак, това е достатъчно, за да бъде поставен той под специално наблюдение от страна на комунистическите тайни служби и милицията.
Агентурно донесение от информатора на политическата служба за „Държавна сигурност" /ДС/, „Бончо" е причина, Георги да влезе в полезрението на политическата милиция през 1959 г. Донесението е от 6 август 1959 г. След това се стига до регистрацията на Георги под псевдонима „Инкасатор", в отдел ІІІ на ДС /Изменнически намерения/ при столичното Сталинско управление на Министерството на вътрешните работи, днес – І-во районно управление на полицията.
Това е „Лична предварителна разработка". Информаторът „Бончо", който беше осветлен от комисията по досиетата в София като лицето К. И. Бояджиев, докладва за Георги, в резултат на което Георги е „уличен" в това, че „...подържа връзки със сестра си..." в САЩ...!
По този повод, в донесение на същия информатор от 17 февруари 1960 г. се казва следното за изказване на Георги, което той направил пред агента на ДС: „...много добре би било, ако човек може да се нареди по някакъв начин при американците, които ще открият своя легация в София. Бих приел да им стана дори и слуга...", цитира информаторът.
Дни по-рано, същият цитира отново Георги в друго свое донесение пред органите на ДС, където казва, че Георги е заявил пред него: „...имам голям мерак да мога някога да се настаня на каква да е работица при американците в тяхната легация в София. Каил съм / съгласен съм - бел. на автора/ дори и разсилен /прислужник, портиер – бел. на автора/ да стана при тях, сигурно ще получавам там двойно по-голяма заплата от тая, която получавам сега. Не знам, какво трябва да направя и към кого да се обърна. Аз имам много „качества", за да бъда предпочетен от американците....".
Интерес представлява, как думата качества е поставена в кавички, тоест, счита се, че това да работиш в американското посолство в София в онези години е проява на нещо непременно лошо!ventislav2
Историческата справка сочи, че на 19 януари 1950 година българското правителство обявява американския дипломат в София Доналд Рийд Хийт за „персона нон грата", а служители на американското представителство са арестувани за разследване за шпионаж. В отговор, на 22 февруари същата година САЩ очаквано скъсват дипломатически отношения с България. Ден по-късно Хийт и още четиридесет и трима служители в мисията се качват на „Ориент експрес" и заминават за Турция.
Едва през спомената 1959 г. дипломатическите отношения между България и САЩ са възстановени и се откриват дипломатически представителства в съответните столици. Чак през 1966 г. България и САЩ повишават равнището на дипломатическите си отношения с посолства вместо легации, както е до тогава.
Всъщност, една от основните причини за разследването на Георги Иванов от органите на ДС е това, че той, според агентурните данни, „ще търси начин да излезне от страната и да измени на Родината като замине за САЩ"! Запазваме оригиналния правопис. Той също е показателен за интелектуалното ниво на органите на властта в онези години!
Тоест, оказва се, че това да искаш да пътуваш до Америка е „измяна"...!!! Оказва се също, че Георги изпитва страх да кандидатства дори за работа в американското представителство в София.
В агентурно донесение от 24 юни 1960 г., от друг агент на ДС – „Динко", който беше осветлен като лицето И. Д. Сарийски, се казва, че Георги е казал следното пред него: „...Аз смятах, като дойдоха американците да потърся работа при тях, но ме беше страх да направя това. Търсих некои приятели да ми помогнат за това, но всеки отбегваше, а пък и аз не се престраших да отида и да питам...".
Оказва се, че страхът отдавна вече се е настанил дори в такъв свободен по дух човек като Георги, чийто баща и роднини живеят в САЩ от години, което според властите в България тогава е нещо осъдително...!
Така Георги не успява да започне работа в легацията на САЩ в София, защото страхът вече е повсеместен. Дори само фактът, че той е проявил интерес към такава работа, вече е достатъчен повод, да бъде разследван от комунистическите власти като „вражески елемент", който иска да „измени на родината"! Ето това представляваше в онези години правото и възможността да си потърсиш работа в американската легация/посолство – право, на което на практика нямаш право, защото правото се дава от властта, а властта приемаше американската дипломатическа мисия у нас като „гнездо на оси"...!

 

Венцислав Жеков
кореспондент на в. "България" в София

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер