Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

неделя
февруари 18
Home Консултации Правни Гласът на имигранта - бр. 6-2018

Гласът на имигранта - бр. 6-2018

Е-мейл Печат ПДФ

ИМИГРАЦИОННИ НОВИНИ: Много се каза и много се случи от миналата седмица, когато съобщихме за киманията, намигванията и обещанията, предотвратили спирането на федералното правителство. Демократите успяха да спрат работата на федералното правителство за дълъг уикенд и да обвинят за това републиканците. Те успяха да кажат на прогресивната си база, че са водили добра борба, без да я протакат толкова дълго, че някой наистина да забележи. Но тогава ръководството на демократите премигна. Докато четете това, ще чуем речта на Тръмп за състоянието на Съюза, версия 2018 - още реторика.
Всъщност г-н Тръмп избра да не преследва потенциалната сделка, която заедно със Сенатор Чък Шумър от Ню Йорк, най-важния демократ от Сената, са уговаряли на онзи известен обяд в Белия дом. Тръмп по-късно се отказа от сделката. Предложението щеше да предотврати спирането на правителството, да финансира граничната стена и да предложи законен статут на нелегалните имигранти, доведени в Съединените щати като деца. Но това не се случи, благодарение на водещите хардлайнери в екипа на Белия дом, които шушнеха в другото ухо на Президента. „Той превърна нарушаването на двупартийните споразумения в изкуство", каза г-н Шумър за президента, като добави, че „преговорите с президент Тръмп са като преговори с Джел-О." За съжаление, умерените от двете страни сега ще трябва да разчитат на лидерството на Тръмп да изтегли хардлайнерите към центъра, за да направи каквото и да било сделка. Досега бяха дадени твърде много обещания.
В един момент имахме сделка на масата. Дали някой тук си спомня законопроект 744 на Сената от 113-ия Конгрес? Разбира се, че си спомняте - написахме около осем статии за този двупартиен пакет от 850 страници за цялостна имиграционна реформа (CIR), съставен и спонсориран от членове на двете партии, който беше гласуван и мина в Сената през 2013 г. Камарата, контролирана от републиканците, отказа дори да го изслуша. Сега републиканците контролират двете камари на Конгреса и (предполагаемо) Белия дом. Единствената карта, която демократите държат, е федералния бюджет, и те мигнаха. Да, ако искаме да имаме някаква легализация за някого, президентът ще трябва да покаже лидерство и да поведе нагоре и напред - но не в битката за Сан Хуан Хил, а за Капитол Хил (Бел.прев. вж. Теодор Рузвелт и битката за Сан Хуан Хил).Този президент дори не знае къде стои по въпроса, още по-малко какво иска от законодателството. Той дори не е адвокат! Времето ще покаже, а времето е все по-кратко.
Не е нужно да се занимаваме със спекулации, докато не видим какво ще се случи. Но днес имам други добри съвети. Днес те повтарят някои от темите на S.744.
Ако беше влязъл в сила, Законът за сигурността на границите, икономическите възможности и модернизиране на имиграцията от 2013, или BSEOIMA, (S.744) би позволил квалифицирането на нелегални имигранти да придобият законен статут и евентуално гражданство чрез нова, дългосрочна условна зелена карта за постоянно жителство. Това е, което предлагат за хората от ДАКА (DACA) днес. Той също щеше да увеличи граничната сигурност с добавянето на 40,000 гранични патрули. Граничният патрул никога не е получи тези агенти. Днес искат да вкарат $25 или $30 милиона долара в една „стена" и в охраната на границите, включително технологии и агенти. Има вече 700 мили някакъв вид физическа бариера по границата; сега искат още 800 мили. Не знам дали някога са направили проучване на приложимостта на граничната сигурност, или това е просто политически футбол и пример за патриотарски жаргон. BSEOIMA също щеше да елиминира лотарията за зелени карти през 2013 г., както предлагат днес, както и категорията „Четвърта преференция" за семейната имиграция, която е за братя и сестри на граждани на САЩ. Сега те също ще изчезнат.
КРАЙ НА „ВЕРИЖНАТА МИГРАЦИЯ"? Белият дом ни казва, че искат да сложат край на способността на легализираните имигранти да спонсорират лели, чичовци и братовчеди. Бих искал да знам къде в имиграционния закон се казва, че можете да направите това. Да се ​​приказва така по националната телевизия ни показва, че висши политически съветници в Белия дом или не знаят какво говорят, или пък най-безогледно и глупаво се подмазват на своята база.
Да спонсорираш брат и сестра (и близките им семейства) може да отнеме от 12 до 14 години. Тази четвърта категория предпочитания вероятно ще бъде премахната. Днес те също така говорят за премахване на способността на възрастни граждани на САЩ да могат да спонсорират родители.
Помислете и си вземете бележка. Сега може да е времето, ако сте гражданин, да подадете за родителите си и братята и сестрите си в чужбина, защото тази възможност може много скоро да си отиде. Това може да е последният шанс. Така че тези неща всъщност не се разискват много днес, тъй като вече бяха решени през 2013 г.
ОТПУСКАНЕ НА СРЕДСТВА ЗА СТЕНАТА, ТОВА ЩЕ СЕ СЛУЧИ: Чък Шумър може да ни казва колкото си иска, че „ще махне стената от масата" на по-нататъшните преговори, но мисля, че финансирането за сигурността на границата е свързано с това как определяте „стена". Ако си представяте голяма ограда на места, но също така и най-вече нова технология, гранични агенти и AWACS, които летят и наблюдават в една все по-милитаризирана зона, мисля, че това вече е fait accompli (факт). Единствените, които остават да се оплакват, са местните фермери, чиято земя се отнема за проекта, и еколозите, чиито оплаквания се пренебрегват. Оказва се, че авторитетът на Граничния патрул е над всички останали закони.
Защо продължаваме да говорим за това? Е, от една страна, всичко ще се случи отново след една седмица, а след това отново след няколко седмици. И още нещо, ние се интересуваме от дневния ред на Демократическата партия, за да можем да се присъединим към останалата част от цивилизования западен свят с достъпни здравни грижи, пенсии и професионално обучение или обучение за колеж за всички. Смятаме, че е по-евтино за обществото - нещо, което би трябвало да се хареса на фискалните консерватори, както и по-добре за всички. Имиграционната реформа и легализирането на недокументираните е едно от най-важните неща, които могат да се случат в страната в момента. Политически, това са интересни времена, в които живеем, и се движим в неизследвана и страшна територия. Ако тази страна ви интересува и сте загрижени за нашата Конституция и важните ни културни институции като демокрацията и върховенството на закона, не можете да не чувствате, че тези дни земята под краката ни се движи. Достатъчно е да се вгледате отблизо.
Изискванията на демократите в настоящите преговори са амбициозни, начело с програмата за легализация на младите недокументирани имигранти, чиято защита от депортиране (DACA) беше прекратена от г-н Тръмп. Забравете за момента за законна легализация за 11-те милиона работни имигрантски семейства без статут тук в САЩ. Ще вземем това, което ни се даде, и ще се радваме да вървим напред стъпка по стъпка. Демократите също така настояват за бюджетен „паритет", което означава, че военните и вътрешните разходи трябва да бъдат увеличени с еднаква сума. Републиканците са много по-съсредоточени в изграждането на военната мощ. Може да се види как в тези дни последното може да има широка подкрепа. Демократите също така настояват за по-широка намеса в опиумната епидемия, стимулиране на грижите за ветераните, облекчаване на бедствията за засегнатите от урагани райони и финансиране на програмата за здравно осигуряване на децата (CHIP), като част от текущия законопроект за бюджета.
НАБЛИЖАВАТ МЕЖДИННИТЕ ИЗБОРИ: Демократите скоро взеха едно място в Сената, със специалния избор на демократ от Алабама - първият демократ от Алабама от Гражданската война, в последните специални избори, в които републиканецът Рой Мур, бившият ненормален съдия от Върховния съд на щата с дългогодишна склонност към непълнолетни тийнейджъри, беше победен. Въпреки намаляването на републиканското лидерство в Сената с един глас (49-51), трябва да се помни, че демократите не контролират нито една от камарите на Конгреса, нито Белия дом. Задържането на федералния бюджет за заложник, докато се опитват да хвърлят вината върху републиканците, е единствената карта, която държат в момента. Прогресивни, милениали и протестиращи от DACA, които маршируват пред Тръмп Тауър в средата на зимата, няма нищо да постигнат.
На прогресивните, либералите и демократите трябва да се напомни, че не са в състояние да настояват противниците им да правят това, което според тях е правилно. Противниците им не са длъжни да дойдат на масата за преговори. Противниците им контролират двете камари на Конгреса, Белия дом, очевидно Върховния съд и огромното мнозинство от държавните и местните власти.
Демократите трябва да помислят, че това, което трябва да направят, за да постигнат законодателство за легализацията, е да отстъпят пред реалността и да очароват и убедят своите колеги в правилността на своите идеи и чистотата на намеренията си. Те трябва да влязат в конструктивна дискусия с онези, които се противопоставят на прогресивните им възгледи. Трябва да преодолеят възраженията, че демократите са корумпирани големи правителствени бюрократи, които харчат пари, седят в либералните си градски анклави и се опитват да казват на всички какво да правят, как да действат и какво да мислят. Демократите трябва да изхвърлят самодоволната прогресивна академична полицейщина на мисълта. Демократите трябва да спечелят избори.
Да видим дали ще има някакви действия. Крайните срокове наближават. Правителството се нуждае от друг законопроект за бюджета, приет до 9 февруари, за да продължи да функционира. DACA приключва на 4 март. Ако Конгресът не успее да защити Мечтателите дотогава, ICE може да започне да се разхожда и да ги прибира - всички са в базата данни. Това са нисковисящите плодове. Неотдавнашният опит показва, че ICE вече не се притеснява да върши работата си.
Има много интересни неща в тези дни, за които можем да говорим. Все още трябва да проучваме последиците за бизнес планирането и въздействието върху международния бизнес, голям и малък, на новия данъчен кодекс. Какъв ефект върху поминъка на шофьорите и разходите за потребителите на продукцията ще има новият федерално наложен автоматизиран електронен дневник на шофьора? Това ще влезе в действие през април. След празниците обикновено е време да прегледате дълга по кредитните карти, и докато икономиката се развива добре и заетостта се увеличава, на лице е рекорд за неустойки по кредитните карти. Върховният съд е изправен пред няколко големи случаи на „джеримандъринг" (Бел.прев. неологизъм, с който се означава практиката за умишлена манипулация на границите на избирателните райони с цел предимство на дадена партия или група), които имат потенциал да окажат драматично въздействие върху нашата демокрация и да я разтърсят. Демокрацията? Каква демокрация? Когато се поуспокоят текущите събития, планирам разговор за историческата природа на американската демокрация - това не е идеалът, който проповядваме, че е! Ако искате да направите „Америка отново велика", нека започнем като разгледаме историята на „Юнайтед Фрут" и Доктрината „Монро". Но дотогава Вашингтон започва да оказва влияние върху живота ни. Дали това е упадък на империята, докато изпадаме в нови тъмни векове, или имаме „демокрация в действие" и „Съюзът ще издържи"? Надявам се да ви харесват седмичните ни прогнози.

John W. Kearns
Disclaimer:
The information provided in this article should not be construed as legal advice or legal opinion. While the statements contained herein reflect the opinions of the author only, and not the publication or its editors, the information provided may be a summary or compilation from other sources, who are gratefully acknowledged hereby. The contents are intended for general information purposes only, and you are urged to consult with a lawyer concerning your own situation and any specific legal questions you may have.
© Copyright John W. Kearns

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер