Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

сряда
февруари 21
Home Консултации Правни Гласът на имигранта - бр. 28-2017

Гласът на имигранта - бр. 28-2017

Е-мейл Печат ПДФ

КОИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СА ПРЕДПОСТАВКА ЗА ДЕПОРТАЦИЯ? Миналия декември Майра Мачадо бе установена за рутинна пътна проверка в Арканзас. Оказва се, че има неплатена глоба за неспиране на знак стоп. А като тийнейджърка прекарала четири месеца във военен лагер за (превъзпитание) на малолетни за подправка на чекове. След като е живяла през целия си живот в САЩ, вече на 31 години и самотна майка с три деца, тя е имигрант без документи, и сега е изправена пред предстоящо депортиране в Ел Салвадор, белязаната от битки страна, от която избягала, когато била на 5 години.
Силвестър Овино, 40-годишен, преживял изтезания в Кения като млад активист и дошъл в САЩ на студентска виза, която вече изтекла. Присъда за грабеж през 2003 г. в Сан Диего довела до деветгодишен затворнически период. Сега Овино е част от дело на Върховния съд на САЩ, което ще определи дали задържаните имигранти имат право на освобождаване под гаранция.
Тези два примера илюстрират разнообразието от престъпления, заради които имигранти могат да бъдат задържани и депортирани дори след като са излежали присъда за престъпление - и даже независимо дали са в страната законно или не. И докато федералното правителство твърди, че преследва неграждани, които са сериозни нарушители или рецидивисти, откриваме, че често са депортирани и имигранти с дребни престъпления.
Имигрантите с криминални досиета може скоро да бъдат подложени на засилен контрол. Републиканският президент Доналд Тръмп обеща незабавно да депортира „хората, които са престъпници и имат криминални досиета". Следващата седмица ще разберем колко широко може да бъде това определение.
Проучванията ясно показват, че първото поколение имигранти извършват много по-малко престъпления от гражданите на САЩ. Но за тези, които извършват престъпления, е трудно да се получи ясна представа дали се класифицират като сериозни или дребни нарушения, свързани или несвързани с насилие.


ДРУГИ КАТЕГОРИИ С ВИСОК ПРИОРИТЕТ: От 2014 г. насам освен действителните наказателни присъди, широко дефинирани по силата на имиграционното право, Департаментът за вътрешна сигурност даде приоритет на депортирането на неграждани, които представляват сериозна заплаха за обществената или националната сигурност. Това може да включва тийнейджър, даже и покрит от DACA (Програмата за доведени като деца), който има гангстерски татуировки. От октомври 2014 г. до септември 2015 г. от депортираните 235,413 души само 59% са с криминални присъди.
Но федералните данни за депортираните престъпници не посочват престъпленията, които са извършили, нито колко са били без документи. Много от тях са били законни, със зелени карти. Технически, ако някой не е документиран и е влязъл в страната след януари 2014 г., се счита за висок приоритет за наказателно депортиране, дори ако не е извършил друго престъпление. „Пристигналите неотдавна (скоро)" са висок приоритет за отстраняване, дори и под управлението на Обама, и не бяха обхванати от програмата за легализация в проваления законопроект за пълна имиграционна реформа на Сената.
НЕЯСНА ФОРМУЛИРОВКА: Допълнително усложнение: какво представлява „чужденец-престъпник" не е дефинирано в имиграционния закон или в нормативните уредби на САЩ и се използва широко за имиграционните цели. Това може просто да бъде човек, който е нарушил имиграционните закони и е без документи, или имигрант с разрешен престой, който може или не може да бъде депортиран в зависимост от някое друго престъпление, което е извършил. Много хора са депортирани за дребни престъпления, нарушения на условни присъди, дребни кражби.
„Федералното правителство има тези наистина прекомерни закони на книга, закони, които са много непримирими към всеки, който е имал някакъв контакт с наказателната система - дори ако никога не е излежал и ден в затвора."
Негражданите, осъдени за „тежки криминални престъпления", са изправени и пред особено тежки наказания. Конгресът разшири определението на понятието от 1988 г. насам така, че такива хора да може да бъдат депортирани за престъпления, което може да не са нито „тежки", нито „престъпления" по силата на щатския закон.
Трийсет престъпления се квалифицират като утежнени престъпления, включително кражба, неявяване в съда, или престъпления, които повечето щати считат за „дребно" престъпление или изобщо не криминализират, като секс по взаимно съгласие между 21 и 17-годишни.
Всяко ново нарушение, което Конгресът добавя към списъка, е с ретроактивно приложение. Така че негражданинът може да стане депортируем дори ако той или тя вече е излежал присъдата за престъплението преди години.
Когато е била на 19 години, Мачадо се признала за виновна в три вида престъпления: подправяне на името на приятел върху чек, издаване на фалшив чек и неявяване в съда.
Поради криминалната си история Мачадо се смята за „приоритетно тежък престъпник" според длъжностно лице от службата по имиграционните и митнически закони на САЩ.
Мачадо, която се счита за „напълно американизирана", е в ареста в Луизиана. Тя е изправена пред депортиране всеки момент в Ел Салвадор - страна, в която тя казва, че не познава никого, и чийто език не може да чете или да пише.
Следващата седмица ще говорим за това как Администрацията на Тръмп разширява определението за чужденци-престъпници и дава приоритет на арестуваните родители и други роднини, които властите вярват, че са контрабандирали децата си в Съединените щати.
ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ДЕПОРТИРАТ: Многократно сме обсъждали как определенията за престъпления под имиграционните закони - като престъпление с насилие или престъпление с морална низост, или какво представлява „тежко" престъпление, и дори какво значи „присъда" за целите на имиграцията, може да се различават от съответните формулировки и закони на щатското право. Като дори и при имиграционния закон това е развиваща се област. Почти е невъзможно да се даде актуализирано цялостно проучване в една такава статия, но в миналото достатъчно сме говорили, за да дадем на читателите добра представа за този въпрос.
Да, знаем, че вашият адвокат в Илинойс ви е казал, че ще получите „наблюдение" и няма да ви се запише в досието. По-добре проверете отново при имиграционния си адвокат. Или, да, най-накрая признавам, че преди 20 години бях арестуван за притежание на кокаин в Калифорния и никога не съм се явявал на съда, но нека просто забравим това, когато кандидатствам за моята зелена карта сега. Те няма да разберат, нали? Аз съм добър човек, плюс това тогава не бях и виновен. Не само ще откажат на молбата ви за зелена карта, но може да ви депортират, освен ако не успеете да се спасите, за което начини може да има. Но е много по-трудно да се поправи нещо, което вече се е счупило.
Всяка така наречена криминална присъда може да засегне имигранта по различни начини в зависимост от ситуацията. Това може да ви попречи да получите зелена карта, но същото може да не ви спре да вземете гражданство, или да ви депортират, или да се забрани на някого да влезе в страната, или да се върне в САЩ дори със зелена карта. Зависи. Важно е да се провери индивидуалната ситуация и да се потърси експертно мнение. Понякога може да се направи нещо за изчистване на досието, за освобождаване или премахване на криминални присъди, но това не е лесно и може да отнеме много време.
Така че всичко, което можем да направим днес, е да информираме. Какви са последните новини от Администрацията на Тръмп? И да говорим за някои дела пред Върховния съд, които текат точно сега. Както и за някои проектозакони в Конгреса, всички - твърдолинейни и против имигрантите, за които казахме, че едва ли ще видят бял ден. Е, два са минали през Камарата и сега отиват в Сената. Чакаме да видим какво ще се случи с тези проектозакони там.
Понастоящем Върховният съд разглежда следните случаи, които представляват интерес за имигрантите и техните адвокати:
ДЕПОРТАЦИЯ И КРАЖБА С ВЗЛОМ: Дали разбиването на вратата на гараж или празен дом е „престъпление с упражняване на насилие", което изисква депортирането на дългогодишен законен имигрант? Според закона негражданите, които са виновни за „тежко криминално престъпление", включително престъпление с насилие, трябва да бъдат депортирани. Но не е ясно кои престъпления се квалифицират за това. DUI се считаше за престъпление с насилие. Незаконното нахлуване в жилище се счита за престъпление на насилие. Това е непрекъснато предмет на разглеждане в съдилищата. В този случай филипинец, живял в Северна Калифорния от 1992 г. насам, е изправен пред депортация за десетгодишна присъда за взлом, включваща влизане със сила в гараж и празно жилище. Но 9-ти окръжен съд заяви, че самият закон е неконституционно неясен, защото не дава определение за престъпление с насилие. (Сешънс срещу Димая)
НЕОПРЕДЕЛЕНО ЗАДЪРЖАНЕ: Могат ли американските власти да арестуват и да задържат толкова дълго, колкото е необходимо имигрантите, които са изправени пред депортиране, и дали конституционно гарантираното право на процес изисква изслушването в рамките на шест месеца на дело за евентуално освобождаване под гаранция на задържания имигрант, ако той не представлява опасност или няма да избяга, като се има предвид, че този имигрант може да е малолетен от Централна Америка, потърсил убежище в САЩ? Често родителите на такива малолетни стоят точно пред центъра за задържане; още за това - по-късно. Подадено като групова акция съдебно дело в Лос Анджелис оспорва дългосрочното задържане на тези имигранти, много от които обикновено в крайна сметка успяват да спечелят делата си и са освободени. Този случай доведе до решение от Апелативния съд на 9-ти съдебен окръг в САЩ, което поставя ограничения за задържането на имигрантите. Делото беше чуто през ноември малко след като беше избран Президент Тръмп. Очакваме решението по делото Дженингс срещу Родригес.
ФЕДЕРАЛНИТЕ АГЕНТИ СТРЕЛЯТ И УБИВАТ ТИЙНЕЙДЖЪР ОТВЪД ГРАНИЧНАТА ЧЕРТА: Може ли агент от граничния патрул на САЩ да бъде съден за смъртоносна стрелба срещу мексикански тийнейджър, застанал от другата страна на границата? Видеоклипът на офицера, убиващ 15-годишното момче, предизвика гняв по границата, но американски представители отказаха да разследват агента и федерални съдии отхвърлиха дело, подадено от родителите на момчетата, на основание, че Конституцията не защитава мексиканско момче на мексиканска земя. В случаите за американския център за задържане в залива Гуантанамо, Куба обаче съдът заяви, че защитата на Конституцията се разпростира върху територия извън границата, която е била под контрола на органите на САЩ (Ернандес срещу Меса). Юрисдикцията на федералните съдилища върху чужденци, които нямат връзка със Съединените щати, като кандидати за виза от мюсюлманските страни, които са под забраните за пътуване на Президент Тръмп, е правен проблем.

 

 

 

 John W. Kearns


Disclaimer:
The information provided in this article should not be construed as legal advice or legal opinion. While the statements contained herein reflect the opinions of the author only, and not the publication or its editors, the information provided may be a summary or compilation from other sources, who are gratefully acknowledged hereby. The contents are intended for general information purposes only, and you are urged to consult with a lawyer concerning your own situation and any specific legal questions you may have.
© Copyright John W. Kearns

Тази статия ще ви предложи средствата да се захванете с нещо, което смущава повечето хора и за което никой не желае да говори, но което е изключително важна задача с морална отговорност към цялото семейство: планиране на наследството.

Днес медицинската наука е увеличила продължителността на човешкия живот така, че човек може да очаква да прекара дълго време преди смъртта си в състояние на физическа или умствена неспособност. Рядко някой просто „пада и умира“ без продължителна болест или период на неспособност, които постепенно намаляват голяма част от евентуалното наследство. Всеки един от нас би могъл да се намери един ден в такова положение, затова задължението ни не е само към самите нас, не само към съпрузите или поколението след нас, но и към възрастните около нас, които обичаме и на които можем да помогнем да се ангажират в този процес на предварително планиране. Фокусът на професионалистите, занимаващи се с планиране на имуществото и наследството - адвокати, счетоводители, застрахователи и т.н., е насочен към подсигуряването на грижите за вас и лечението ви, когато сте все още технически живи, но физически или умствено неспособни.

С големия напредък на модерната медицина за непременното продължаване на живота - понякога против цената или желанието на така наречения „пациент“, и с наличието на затстраховка вече за всички, тази тема все повече се налага като дискусионна и противоречива: дали има момент, когато науката трябва да спре да върши всичко възможно да поддържа автоматично, без мисъл и разсъждение, съществуването на тялото в болничното легло само защото това е възможно, когато у човека не е останала реална надежда за качествен или пълен със смисъл и достойнство живот?

„(На този свят) нищо не е сигурно освен смъртта и данъците“ – Бенджамин Франклин. Всички ще се изправим пред неизбежното. Дължим на зависещите от нас финансово и морално да направим прехода по-поносим за тях. Докато сме способни, трябва да се заемем с планирането и подреждането на аферите си така, че най-близките ни – жената, децата, верният приятел, адвокатът – да знаят паролата към сметките ни, списъка на другите ни авоари, как да се свържат с останалите ни роднини и приятели. Човек трябва да помисли за подсигуряването на съкрушената вдовица и зависимите деца чрез някаква застраховка, както и за конкретни разпореждания за разпределението на собствеността така, че данъците да са сведени до минимум.

Основните документи, които всеки би трябвало да има: завещание, учредено приживе попечителство, пълномощно за адвоката, застраховка живот, както и здравна застраховка, така че семейството ви да не банкрутира, докато поддържа живота ви, ако нещо ви се случи. За последното също има вид застраховка, която може да си направите предварително, за да може в случай на инцидент, който ви остави неспособни, семейството ви да е финансово независимо от вашия доход да се изхранва, да изплаща ипотеката, наема, училищните такси.

Наистина трябва да имате застраховка, но внимавайте кой какво се опитва да ви продаде. Адвокатите, които вършат тази работа, обикновено специализират в областта, наречена „имуществено и наследствено планиране“ или „легализиране на завещания и наследство“, и рядко се занимават с друго извън това. Има и специализирани съдилища само за завещания и наследство. Имущественото наследство е собствеността или нетната стойност на това, което човек притежава и ще остави след смъртта си, включително веществената лична собственост като се започне от чиниите, дрехите, мебелите, бижутата, и се стигне до недвижимите имоти, колите, банковите и други финансови сметки. Ако имате бизнес, задължението да планирате занапред се увеличава още повече. Жена ви ще има ли достъп до сметките ви за бизнеса, ако не сте тук? Особено ако имате семейство и деца.

И докато днешната ни тема може да попадне под заглавието „Планиране на смъртта“ или още по-точно „Планиране за оставащите да живеят след нас, когато си отидем“, вероятно най-подходящото заглавие ще бъде „Организиране на живота ни, докато все още сме тук“, за което препоръчвам един добър източник: „Голямата книга за всичко“ от Ерик А. Дюи. Само в 44 страници тази книга ще ви помогне да организирате и запишете всички важни съставки на живота си: пароли, банкови сметки, резюме, лична история, история на заболяванията, застраховки, недвижимо имущество, превозни средства и така нататък.

ЗАВЕЩАНИЕ ИЛИ ПОПЕЧИТЕЛСТВО ПРИЖИВЕ? Завещанието разпределя авоарите ви след вашата смърт. Ако имате обаче попечителство, учредено приживе, авоарите, които сте прехвърлили в него – жилище, банкови сметки и ценни книжа, се управляват във ваша полза, докато сте живи, и се прехвърлят на наследниците ви след вашата смърт. Учредявате този контингент приживе в случай че се окажете неспособни умствено или физически да управлявате работите си, като собствеността над всичките ви авоари се прехвърля от вас лично върху попечителството. Условията му се изпълняват от посочено от вас лице, което ще има правното задължение, основано на доверие, да използва авоарите ви в най-добър ваш интерес, до момента на смъртта ви.

Има всеобщо схващане, че учреденото приживе попечителство е по-добро от завещанието, защото завещанието ще мине през специализирания съд - по-скъпа и по-продължителна процедура. Съдебната процедура се занимава с инвентаризиране и разпределяне на собствеността на човека след настъпване на смъртта му. Първо, това схващане не е непременно вярно, второ, много е лесно да се планират главните авоари така, че да се заобиколи административното разпределение. Например за женена двойка, която притежава дом, нотариалният акт може да е съставен по такъв начин, че собствеността автоматично да бъде прехвърлена на останалия жив от съпрузите „по правото на надживелия“. Проверете своите нотариални актове – това ще е като упражнение за двама ви да знаете къде се намира този ваш документ.

„Ползите от учреденото приживе попечителство се надценяват, а недостатъците на съдебната процедура за разпределяне на наследственото имущество са преувеличени“, казва Сали Хюм, възрастна адвокатка от Американската асоциация на пенсионерите, автор на книгата „Отметен списък за моето семейство: пътеводител към моята история, финансови планове и последни желания“. Тази книга е още един добър източник за планиране от две уважавани институции – Американската адвокатска колегия и Американската асоциация на пенсионерите – непартийна организация с нестопанска цел за американци над 50-годишна възраст.

„Има определени обстоятелства, при които попечителствата са подходящи, като при недвижимо имущество извън щата или семеен бизнес, който ще продължи да работи“, продължава г-жа Хюм. Иначе завещанието е достатъчно добър документ. А и всеки трябва да си има завещание. Ако имате някакви съмнения, проучете или потърсете адвокатски съвет.

НАПРАВИ-СИ-САМ? Ако решите да си напишете завещанието без адвокат като използвате формите от интернет, подсигурете се, че ще го извършите правилно. Непрофесионално изготвеното завещание може да е по-лошо от липсата на такова, защото завещанието е официален правен документ с много технически изисквания. Това е разбрала сестрата на Лиса Кинсман, когато съпругът й загинал при самолетна катастрофа само на 28-годишна възраст.

„Той написал завещанието си точно преди да замине на тази екскурзия“, която отнела живота му, каза г-ца Кинсман от Ларчмонт, Ню Йорк, „но попълнил някои неща неправилно и така всичко, което притежава, сега отиде при сестра му, вместо при жена му“. Което не било намерението на починалия вече съпруг. На вдовицата се наложило да мине през дълга съдебна процедура, за да получи онова, което е щяло да остане за нея, ако завещание изобщо не е имало.

ПЪЛНОМОЩНИ ПРИЖИВЕ ЗА МЕДИЦИНСКИ ГРИЖИ: Завещанието, изготвено приживе, както и продължителното пълномощно за дългосрочни медицински грижи, се отнасят до вземане на медицински решения, но между двете има някои съществени разлики.

Завещанието приживе, в някои щати наричано „предварителни разпореждания“, обикновено се отнася до вземането на решения на смъртния одър. Това завещание ви дава възможността да заявите желанието си да не се прилагат продължаващи живота мерки, ако няма надежда за пълно възстановяване.

Продължителното пълномощно, свързано с медицинските грижи, покрива всички медицински решения и продължава за периода, през който не сте в състояние сами да вземате такива решения. Можете обаче да включите специфични провизии, които да дикутват на упълномощения как бихте желали да постъпва от ваше име.

ГЕНЕРАЛНО ПЪЛНОМОЩНО: То се издава на лице, на което имате доверие и което може да се погрижи за финансите ви. За разлика от обикновеното пълномощно, продължителното пълномощно означава, че упълномощеният може да действа даже ако изпаднете в състояние на неспособност. Това може да е същият човек, който е упълномощен за медицинските решения, но по-добре е да изберете друг, защото двете задължения предполагат различни умения.

Докато обикновеното пълномощно се занимава с въпросите на собствеността, (което може да направи и адвокатът ви), човекът, когото ще упълномощите за вземането на медицинските решения, трябва да е някой, който ще има силите да „дръпне шнура“, когато реши, че си отивате, и да се справи с опозицията на останалите близки и роднини. Това може да е съпруг, родител, най-голямото дете.

ЕТО КЪДЕ Е ПРОБЛЕМЪТ: Не е достатъчно да се изготвят тези документи и да се сложат в чекмеджето или – по-лошо – в някой недостъпен сейф. Ако банката чуе, че сте умрели, (а банките имат хора, които всеки ден четат некролозите), те имат задължението веднага да заключат сейфа ви, докато не получат заповед от съда кого да допуснат до него. Следователно не е достатъчно само да оставите този вид документи там. Би трябвало да дадете ключовете на този сейф за съхранение на някого, на когото имате доверие, който веднага да отиде там преди всички да са разбрали за смъртта ви. Иначе не оставяйте важни неща в този сейф.

Документите трябва да имат копия, които да са разпределени на различни места – при съпрузите, децата, лекарите, като оригиналите трябва да са в папката на адвоката ви. Американската асоциация на пенсионерите предлага лесни за копиране от интернет форми за предварителни разпореждания, които са определени за различните щати. Погледнете също и caringinfo.org, където се предлагат информация и формуляри.

КАКВО ДРУГО: Ето къде книгата на Ерик Дюи може да ви бъде от чудесна помощ. Освен препоръчаните правни документи, в нея има и други предложения:

Съставете си списък от пароли и всякаква друга „входна“ интернет информация. Това може да изглежда очевидно, но много хора не се сещат да го направят. Марджи Билиан, фризьорка от Роквил, Мериленд, каза следното за баща си: „на смъртния му одър той ми диктуваше пароли и ми казваше къде се намират различни неща“. Това звучи болезнено и трудно. Но бизнесът на бащата на г-ца Билиан е бил ревизиран от данъчните служби след смъртта му – това е още една причина документите да се пазят по няколко години дори и след нечия смърт.

Други неща, които заслужават да бъдат отбелязани за поколенията, може и да не са така очевидни. Например историята на заболяванията, така че деца и внуци по-късно да знаят, откъде идват алергиите им и диабетът. (Идеята да се оставя ДНК може и да не е толкова лоша – идея, която съм сигурен, че в бъдеще ще се наложи).

Направете списък и на компаниите и услугите, които автоматично теглят пари от банковите ви сметки и кредитните карти заедно с контактната информация за всяка компания, за да не продължат да теглят пари след затварянето на сметките ви. Така или иначе тази информация ще ви бъде необходима, когато ви изтече срокът на кредитната карта или ако някой неправомерно ви е влязъл в сметката и тегли пари.

Ето защо това също е важно: Един експерт разказва как децата на негов клиент затворили банковата сметка на баща си, когато той вече не можел да се грижи за собствените си афери. Това, което не знаели, е че е имало застрахователна полица за един милион долара, която е била поддържана активна само чрез автоматични тегления от същата тази сметка. Застраховката била терминирана заради неустойка в плащанията и децата загубили милиона.

Какво остава за дребните неща, които си знаете само вие, като например как работи домът ви: алармената система, поливачките, ключът за барачката в двора. Огледайте къщата си сякаш ще я давате под наем и има нужда да оставите инструкции. Така ще помогнете на онези, които ще се грижат за вас по-късно или които ще останат след вас, когато си отидете.

ПОМИСЛЕТЕ И ЗА ЧУВСТВАТА: Най-накрая, много хора предлагат да се пишат писма до най-близките, които те ще прочетат след смъртта ви.

„Ако имах поне още едно писмо от баща ми“, сподели скърбящият възрастен син, “това би означавало толкова много за мене!“.

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер