Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

сряда
февруари 21
Home Консултации Правни DACA остава, родителите все още депортируеми

DACA остава, родителите все още депортируеми

Е-мейл Печат ПДФ

kearnsИмиграционна реформа? Ще отложим планираното за днес разглеждане на предложените от хардлайнерите републиканци антиимиграционни законопроекти в Конгреса, (някои от които да се надяваме, че няма да видят бял ден), в полза на някои други, актуални за имигрантите новини:
Департаментът за вътрешна сигурност наскоро уталожи много нерви, като най-накрая обяви, че за момента ще продължи програмата за доведените като деца (DACA). Администрацията на Тръмп не дава никакви гаранции за бъдещето на тази програма, но засега ще продължат да се приемат заявления и подновявания и да се дават разрешения за работа за одобрените „мечтатели". DACA е отворена за бизнес.
СПОКОЙСТВИЕ ЗА „МЕЧТАТЕЛИТЕ", НО ОТМЯНА НА DAPA: Департаментът за вътрешна сигурност неотдавна обяви, че ще продължи програмата на Обама, предназначена да защити така наречените „мечтатели" имигранти, които отговарят на условията (и кандидатстват!) за DACA, програмата за отложени действия за пристигналите като деца, и ще продължи да им предоставя разрешения за работа, както и евентуално да се квалифицират за финансова помощ за колеж. Тук ще отбележа, че има случаи на хора от DACA, поставени в производства за отстраняване, което разяри имиграционните активисти, но тези случаи са следствия от неподновяване на изтекла молба - така че имайте го предвид!
Въпреки кампанийните обещания на Тръмп да прекрати програмата и да депортира всички участници в нея, официална публикация в уеб сайта на Департамента за вътрешна сигурност казва, че имигрантите, записани в програмата на DACA, започнала през 2012 г., ще продължат да бъдат допускани за подновяване на всеки две години, и отбелязва, че „никакви разрешителни за работа няма да бъдат прекратени преди текущите им дати на изтичане на срока".
Съобщението на Департамента категорично заяви, че „меморандумът от 15 юни 2012 г., който е създал програмата DACA, ще остане в сила".
ТРЪМП ВЕДНАГА ПОЯСНИ: Служители в Белия дом и Министерството на вътрешната сигурност заявиха в петък сутринта, че тези изявления имат за цел единствено да изяснят, че имигрантите, записани в програмата на DACA, няма да бъдат незабавно засегнати от отделно действие, което официално отменя DAPA - програма, която никога не влезе в сила, защото беше задържана от федералните съдилища, преди да е започнала. DAPA е подобна програма за имигранти без документи, чиито деца са граждани или постоянни постоянно пребиваващи, и която включваше определени разширения на DACА.
„Няма окончателно решение относно програмата DACA, за която президентът подчерта, че трябва да се борави със състрадание и със сърце", каза Джонатан Хофман, помощник-секретар по връзките с обществеността на Департамента за вътрешна сигурност. Той добави, че Джон Кели, секретарят по въпросите на вътрешната сигурност, „отбеляза, че единствено Конгресът може да осигури дългосрочно решение на този въпрос".
ОПАСНО САМОДОВОЛСТВО И ОСНОВАНИЕ? Някои смятат, че може би Тръмп има предвид политическите рискове от създаването на проблеми за група хора, които се възприемат съчувствено от много американци. В някои случаи имигрантите не знаят, че са в страната незаконно. Много от тях са посещавали американски училища от времето, когато са били в детска градина. Но след като са включени в „безопасно пространство", тези млади хора го смятат за даденост, независимо от незаконния им статут. Това е опасно. Надяваме се, че те ще станат активисти на имиграционната реформа. Има около 800 000 „мечтатели" от DACA от около 11 милиона нелегални имигранти, които живеят и работят в САЩ в момента. Може би познавате един от тях.
ЕДИН ПРИМЕР: „Първоначалната ми реакция беше: каква е клопката?", казва Карлос Роблес-Шанахан, 27-годишен бизнес консултант в Чикаго, в отговор на последните новини. Роблес-Шанахан очаква подновяването на статута си на отложено действие. „Звучи твърде добре да е истина. Ако ни дават това, какво ни отнемат?"
Роден в Мексико, г-н Роблес-Шанахан и двамата му братя и сестри следват родителите си в Чикаго през 2004 г., когато са били деца. Той и брат му са арестувани и задържани от имиграционни офицери във влак за Бостън през 2010 г., но им е дадена временна отмяна на депортацията. (Това вероятно означава, че Роблес-Шанахан е бил поставен в процедура на отстраняване, но случаят е бил административно затворен, когато се е квалифицирал за DACA.) Присъединяването към програмата за отложено действие две години по-късно, каза той, му позволило да получи финансова помощ от колежа си, да преподава една година с отпусната стипендия, да получи магистърска степен, да е назначен на добра чиновническа работа и да купи къща на майка си. Това е американската история на успеха, която искаме да чуем за всички имигранти.
„DACA промени много неща за мене и за брат ми, изключително много", каза той. „С едно щракване на ключа".
Г-н Роблес-Шанахан наскоро се омъжил за гражданка на САЩ и започнал процеса на кандидатстване за зелена карта, но се опасява, че способността му да работи и да живее в страната ще бъде застрашена, ако статутът му на отложено действие не бъде подновен. Това е така, защото вероятно е в процедура на отстраняване и сега делото му трябва да се отвори отново и после да се прекрати в полза на административната обработка на документите му за зелена карта, преди той да може отново да получи законно разрешение за работа въз основа на това. Това може да отнеме години. Системата трябва да се реформира.
КРАЙ НА DAPA: РОДИТЕЛИТЕ НА „МЕЧТАТЕЛИТЕ" МОГАТ ДА БЪДАТ ЗАДЪРЖАНИ: През 2015 г. Президент Обама предложи разширяване на програмата DACA, наречено DAPA или отложено действие за родители на американци (родители на деца, родени в САЩ или със зелени карти) – програма, която би могла да защити от депортация допълнителни пет милиона души, както и да им се даде законно разрешение за работа.
Тази програма никога не се въведе, защото - както може би си спомняте, съдът в Тексас я блокира по искане на коалиция от 26 щатски прокурори. След това Върховният съд блокира с 4 на 4 гласа оспорването на това решение, като по този начин остави в сила решението на низшестоящия съд. Но сега решението на Администрацията на Тръмп да анулира изпълнителната заповед на Обама, с което се обявява програмата DAPA, официално прекратява съдебното производство.
СЛЕДВАЩА СЕДМИЦА: Още новини за имигрантите. Ще разгледаме няколко важни случая сега пред Върховния съд, които може да са от интерес за имигрантите. Илинойс поставя прецедент в национален мащаб с приемането на закон за защита на имигрантите от федералното правителство. Законът за доверието в Илинойс мина както в Илинойската камара, така и в Сената, а наскоро се приземи на бюрото на Губернатор Раунър за подпис, преди да влезе в сила. Ще изчакаме и ще видим дали това ще се случи, но поне засега изявлението е направено.
СЕДМИЦИТЕ СЛЕД ТОВА: Законодателството на твърдата линия в Конгреса - републиканците - ваши приятели? Икономическото въздействие на имиграцията, или по-скоро вредното въздействие върху американската икономика на анти-имигрантските мерки на Тръмп. Резултатът вече се усеща. Какво представлява изпълнителната заповед? Закон ли е това или е политика? Наистина ли променя нещо? Предстоящите междинни избори. Какви са те и какво е заложено в играта?

 

 

 John W. Kearns


Disclaimer:
The information provided in this article should not be construed as legal advice or legal opinion. While the statements contained herein reflect the opinions of the author only, and not the publication or its editors, the information provided may be a summary or compilation from other sources, who are gratefully acknowledged hereby. The contents are intended for general information purposes only, and you are urged to consult with a lawyer concerning your own situation and any specific legal questions you may have.
© Copyright John W. Kearns

Тази статия ще ви предложи средствата да се захванете с нещо, което смущава повечето хора и за което никой не желае да говори, но което е изключително важна задача с морална отговорност към цялото семейство: планиране на наследството.

Днес медицинската наука е увеличила продължителността на човешкия живот така, че човек може да очаква да прекара дълго време преди смъртта си в състояние на физическа или умствена неспособност. Рядко някой просто „пада и умира“ без продължителна болест или период на неспособност, които постепенно намаляват голяма част от евентуалното наследство. Всеки един от нас би могъл да се намери един ден в такова положение, затова задължението ни не е само към самите нас, не само към съпрузите или поколението след нас, но и към възрастните около нас, които обичаме и на които можем да помогнем да се ангажират в този процес на предварително планиране. Фокусът на професионалистите, занимаващи се с планиране на имуществото и наследството - адвокати, счетоводители, застрахователи и т.н., е насочен към подсигуряването на грижите за вас и лечението ви, когато сте все още технически живи, но физически или умствено неспособни.

С големия напредък на модерната медицина за непременното продължаване на живота - понякога против цената или желанието на така наречения „пациент“, и с наличието на затстраховка вече за всички, тази тема все повече се налага като дискусионна и противоречива: дали има момент, когато науката трябва да спре да върши всичко възможно да поддържа автоматично, без мисъл и разсъждение, съществуването на тялото в болничното легло само защото това е възможно, когато у човека не е останала реална надежда за качествен или пълен със смисъл и достойнство живот?

„(На този свят) нищо не е сигурно освен смъртта и данъците“ – Бенджамин Франклин. Всички ще се изправим пред неизбежното. Дължим на зависещите от нас финансово и морално да направим прехода по-поносим за тях. Докато сме способни, трябва да се заемем с планирането и подреждането на аферите си така, че най-близките ни – жената, децата, верният приятел, адвокатът – да знаят паролата към сметките ни, списъка на другите ни авоари, как да се свържат с останалите ни роднини и приятели. Човек трябва да помисли за подсигуряването на съкрушената вдовица и зависимите деца чрез някаква застраховка, както и за конкретни разпореждания за разпределението на собствеността така, че данъците да са сведени до минимум.

Основните документи, които всеки би трябвало да има: завещание, учредено приживе попечителство, пълномощно за адвоката, застраховка живот, както и здравна застраховка, така че семейството ви да не банкрутира, докато поддържа живота ви, ако нещо ви се случи. За последното също има вид застраховка, която може да си направите предварително, за да може в случай на инцидент, който ви остави неспособни, семейството ви да е финансово независимо от вашия доход да се изхранва, да изплаща ипотеката, наема, училищните такси.

Наистина трябва да имате застраховка, но внимавайте кой какво се опитва да ви продаде. Адвокатите, които вършат тази работа, обикновено специализират в областта, наречена „имуществено и наследствено планиране“ или „легализиране на завещания и наследство“, и рядко се занимават с друго извън това. Има и специализирани съдилища само за завещания и наследство. Имущественото наследство е собствеността или нетната стойност на това, което човек притежава и ще остави след смъртта си, включително веществената лична собственост като се започне от чиниите, дрехите, мебелите, бижутата, и се стигне до недвижимите имоти, колите, банковите и други финансови сметки. Ако имате бизнес, задължението да планирате занапред се увеличава още повече. Жена ви ще има ли достъп до сметките ви за бизнеса, ако не сте тук? Особено ако имате семейство и деца.

И докато днешната ни тема може да попадне под заглавието „Планиране на смъртта“ или още по-точно „Планиране за оставащите да живеят след нас, когато си отидем“, вероятно най-подходящото заглавие ще бъде „Организиране на живота ни, докато все още сме тук“, за което препоръчвам един добър източник: „Голямата книга за всичко“ от Ерик А. Дюи. Само в 44 страници тази книга ще ви помогне да организирате и запишете всички важни съставки на живота си: пароли, банкови сметки, резюме, лична история, история на заболяванията, застраховки, недвижимо имущество, превозни средства и така нататък.

ЗАВЕЩАНИЕ ИЛИ ПОПЕЧИТЕЛСТВО ПРИЖИВЕ? Завещанието разпределя авоарите ви след вашата смърт. Ако имате обаче попечителство, учредено приживе, авоарите, които сте прехвърлили в него – жилище, банкови сметки и ценни книжа, се управляват във ваша полза, докато сте живи, и се прехвърлят на наследниците ви след вашата смърт. Учредявате този контингент приживе в случай че се окажете неспособни умствено или физически да управлявате работите си, като собствеността над всичките ви авоари се прехвърля от вас лично върху попечителството. Условията му се изпълняват от посочено от вас лице, което ще има правното задължение, основано на доверие, да използва авоарите ви в най-добър ваш интерес, до момента на смъртта ви.

Има всеобщо схващане, че учреденото приживе попечителство е по-добро от завещанието, защото завещанието ще мине през специализирания съд - по-скъпа и по-продължителна процедура. Съдебната процедура се занимава с инвентаризиране и разпределяне на собствеността на човека след настъпване на смъртта му. Първо, това схващане не е непременно вярно, второ, много е лесно да се планират главните авоари така, че да се заобиколи административното разпределение. Например за женена двойка, която притежава дом, нотариалният акт може да е съставен по такъв начин, че собствеността автоматично да бъде прехвърлена на останалия жив от съпрузите „по правото на надживелия“. Проверете своите нотариални актове – това ще е като упражнение за двама ви да знаете къде се намира този ваш документ.

„Ползите от учреденото приживе попечителство се надценяват, а недостатъците на съдебната процедура за разпределяне на наследственото имущество са преувеличени“, казва Сали Хюм, възрастна адвокатка от Американската асоциация на пенсионерите, автор на книгата „Отметен списък за моето семейство: пътеводител към моята история, финансови планове и последни желания“. Тази книга е още един добър източник за планиране от две уважавани институции – Американската адвокатска колегия и Американската асоциация на пенсионерите – непартийна организация с нестопанска цел за американци над 50-годишна възраст.

„Има определени обстоятелства, при които попечителствата са подходящи, като при недвижимо имущество извън щата или семеен бизнес, който ще продължи да работи“, продължава г-жа Хюм. Иначе завещанието е достатъчно добър документ. А и всеки трябва да си има завещание. Ако имате някакви съмнения, проучете или потърсете адвокатски съвет.

НАПРАВИ-СИ-САМ? Ако решите да си напишете завещанието без адвокат като използвате формите от интернет, подсигурете се, че ще го извършите правилно. Непрофесионално изготвеното завещание може да е по-лошо от липсата на такова, защото завещанието е официален правен документ с много технически изисквания. Това е разбрала сестрата на Лиса Кинсман, когато съпругът й загинал при самолетна катастрофа само на 28-годишна възраст.

„Той написал завещанието си точно преди да замине на тази екскурзия“, която отнела живота му, каза г-ца Кинсман от Ларчмонт, Ню Йорк, „но попълнил някои неща неправилно и така всичко, което притежава, сега отиде при сестра му, вместо при жена му“. Което не било намерението на починалия вече съпруг. На вдовицата се наложило да мине през дълга съдебна процедура, за да получи онова, което е щяло да остане за нея, ако завещание изобщо не е имало.

ПЪЛНОМОЩНИ ПРИЖИВЕ ЗА МЕДИЦИНСКИ ГРИЖИ: Завещанието, изготвено приживе, както и продължителното пълномощно за дългосрочни медицински грижи, се отнасят до вземане на медицински решения, но между двете има някои съществени разлики.

Завещанието приживе, в някои щати наричано „предварителни разпореждания“, обикновено се отнася до вземането на решения на смъртния одър. Това завещание ви дава възможността да заявите желанието си да не се прилагат продължаващи живота мерки, ако няма надежда за пълно възстановяване.

Продължителното пълномощно, свързано с медицинските грижи, покрива всички медицински решения и продължава за периода, през който не сте в състояние сами да вземате такива решения. Можете обаче да включите специфични провизии, които да дикутват на упълномощения как бихте желали да постъпва от ваше име.

ГЕНЕРАЛНО ПЪЛНОМОЩНО: То се издава на лице, на което имате доверие и което може да се погрижи за финансите ви. За разлика от обикновеното пълномощно, продължителното пълномощно означава, че упълномощеният може да действа даже ако изпаднете в състояние на неспособност. Това може да е същият човек, който е упълномощен за медицинските решения, но по-добре е да изберете друг, защото двете задължения предполагат различни умения.

Докато обикновеното пълномощно се занимава с въпросите на собствеността, (което може да направи и адвокатът ви), човекът, когото ще упълномощите за вземането на медицинските решения, трябва да е някой, който ще има силите да „дръпне шнура“, когато реши, че си отивате, и да се справи с опозицията на останалите близки и роднини. Това може да е съпруг, родител, най-голямото дете.

ЕТО КЪДЕ Е ПРОБЛЕМЪТ: Не е достатъчно да се изготвят тези документи и да се сложат в чекмеджето или – по-лошо – в някой недостъпен сейф. Ако банката чуе, че сте умрели, (а банките имат хора, които всеки ден четат некролозите), те имат задължението веднага да заключат сейфа ви, докато не получат заповед от съда кого да допуснат до него. Следователно не е достатъчно само да оставите този вид документи там. Би трябвало да дадете ключовете на този сейф за съхранение на някого, на когото имате доверие, който веднага да отиде там преди всички да са разбрали за смъртта ви. Иначе не оставяйте важни неща в този сейф.

Документите трябва да имат копия, които да са разпределени на различни места – при съпрузите, децата, лекарите, като оригиналите трябва да са в папката на адвоката ви. Американската асоциация на пенсионерите предлага лесни за копиране от интернет форми за предварителни разпореждания, които са определени за различните щати. Погледнете също и caringinfo.org, където се предлагат информация и формуляри.

КАКВО ДРУГО: Ето къде книгата на Ерик Дюи може да ви бъде от чудесна помощ. Освен препоръчаните правни документи, в нея има и други предложения:

Съставете си списък от пароли и всякаква друга „входна“ интернет информация. Това може да изглежда очевидно, но много хора не се сещат да го направят. Марджи Билиан, фризьорка от Роквил, Мериленд, каза следното за баща си: „на смъртния му одър той ми диктуваше пароли и ми казваше къде се намират различни неща“. Това звучи болезнено и трудно. Но бизнесът на бащата на г-ца Билиан е бил ревизиран от данъчните служби след смъртта му – това е още една причина документите да се пазят по няколко години дори и след нечия смърт.

Други неща, които заслужават да бъдат отбелязани за поколенията, може и да не са така очевидни. Например историята на заболяванията, така че деца и внуци по-късно да знаят, откъде идват алергиите им и диабетът. (Идеята да се оставя ДНК може и да не е толкова лоша – идея, която съм сигурен, че в бъдеще ще се наложи).

Направете списък и на компаниите и услугите, които автоматично теглят пари от банковите ви сметки и кредитните карти заедно с контактната информация за всяка компания, за да не продължат да теглят пари след затварянето на сметките ви. Така или иначе тази информация ще ви бъде необходима, когато ви изтече срокът на кредитната карта или ако някой неправомерно ви е влязъл в сметката и тегли пари.

Ето защо това също е важно: Един експерт разказва как децата на негов клиент затворили банковата сметка на баща си, когато той вече не можел да се грижи за собствените си афери. Това, което не знаели, е че е имало застрахователна полица за един милион долара, която е била поддържана активна само чрез автоматични тегления от същата тази сметка. Застраховката била терминирана заради неустойка в плащанията и децата загубили милиона.

Какво остава за дребните неща, които си знаете само вие, като например как работи домът ви: алармената система, поливачките, ключът за барачката в двора. Огледайте къщата си сякаш ще я давате под наем и има нужда да оставите инструкции. Така ще помогнете на онези, които ще се грижат за вас по-късно или които ще останат след вас, когато си отидете.

ПОМИСЛЕТЕ И ЗА ЧУВСТВАТА: Най-накрая, много хора предлагат да се пишат писма до най-близките, които те ще прочетат след смъртта ви.

„Ако имах поне още едно писмо от баща ми“, сподели скърбящият възрастен син, “това би означавало толкова много за мене!“.

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер