Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
февруари 23
Home Консултации Правни Гласът на имигранта - бр. 21-2017

Гласът на имигранта - бр. 21-2017

Е-мейл Печат ПДФ

 

100 ДНИ ТРЪМП: ФОКУС ВЪРХУ ДЕПОРТАЦИИТЕ: Имиграционните арести са нараснали с 38% през първите три месеца от управлението на Тръмп в сравнение със същия период на миналата година - един от първите ясни признаци, че грандиозните кампанийни обещания на Президента, подкрепени от последвалите укази, се извършват в голям мащаб.
Въпреки че привличащите внимание идеи на Президента Тръмп - като изграждането на гранична стена и временното спиране на пътуването от някои държави с мюсюлманско мнозинство - са блокирани или забавени, статистическите данни, публикувани миналата седмица от имиграционните служби (ICE) показват, че анти имиграционната му програма на улицата е постигнала значителни резултати, и бързо. Това увеличаване на имиграционните арести би трябвало да е много по-неотложна грижа за средния имигрант.
Вярно е, че някои от арестите се извършват в домовете на имигрантите, тъй като екипите от агенти излизат в ранните часове на утрото, за да хванат хората преди да са тръгнали за работа - общоприета тактика, предназначена за избягване на публични сцени. Има доклади за инциденти с агенти, които задържат в ареста хора, явяващи се на рутинни срещи за надзор от назначения по случая им имиграционен офицер. Както и за задържане на хора директно от съдилища, където последните са дошли по неимиграционни въпроси.
Но сега става ясно, че най-разпространеният начин имигранти да бъдат задържани от ICE и поставяни в процедура за отстраняване, е при спиране от полицията за рутинни проблеми, като управление на МПС под влияние (DUI) или шофиране без книжка. Това не е достатъчно да депортира имигранта, но срещата с официалната полиция става достатъчна, за да доведе някого до вниманието на ICE.
Не забравяйте, че всеки, който е обвинен в шофиране без книжка, трябва да е бил спрян за нещо друго. Теоретично полицията трябва да има „вероятна причина" да спре някого. Това може да бъде нещо толкова просто като „шофиращ мексиканец" в Линкълнууд (Бел.прев. перифраза на познатото „карам, докато съм черен", саркастична забележка за всяко спиране), изгорял стоп, или забравен мигач при промяна на лентата. След задълбочена проверка на хората в колата, техните документи за самоличност и самия автомобил, офицерът е в състояние да заключи, че шофьорът например няма предна регистрационна табелка или да намери някакво друго извинение за спиране на колата. Така че ето ви и вероятната причина. Но какво ще стане, ако има имиграционен проблем, а офицерът не е добре настроен към имигрантите или това не е „град-убежище"? Тогава ще се срещнете с вашия офицер от ICE и после - късмет.


ГРАДОВЕ-УБЕЖИЩА: Чикаго е така нареченият „град-убежище", както е и самодеклариралият се като такъв окръг Кук Каунти, приел политиката „не питай и не казвай". Какво знаем за цифрите по нашите места?
За малко повече от три месеца след встъпването на Тръмп в длъжност броят на задържаните в района на Чикаго се е увеличил повече от два пъти в сравнение със същия период през 2016 г. - от 412 на 940 души, според данни от ICE. Броят на задържаните без да са имали криминално досие се е увеличил от 271 на 407 през същия период.
Чикагските бройки вероятно щяха да са по-високи, ако не беше твърдото решение на града и на Кук Каунти да отстояват статута си на „убежища" и да не сътрудничат с агентите на ICE, или да им позволяват достъп до хора, чиито случаи се обработват в окръжния затвор.
Това може да се промени в резултат на федерален натиск и на предложения нов проектозакон за прилагане на имиграционните закони на републиканците в Конгреса.
АНУЛИРАНЕ НА ПРИОРИТЕТНИТЕ КЛАСОВЕ (КАТЕГОРИИ): Оказва се, че повече от половината от тези 38 процента увеличение на арестите преди една година са били от имигранти, които не са извършили никакво престъпление освен да са в страната без разрешение, но са били уловени по някакъв начин и сложени в процедура на отстраняване. Бързото увеличение на броя на арестите е преди всичко резултат от първите значими имиграционни ходове на г-н Тръмп с отмяна на правилата за приоритетните класове или категории, постановени от бившия президент Барак Обама. Това свали ръкавиците на ICE и офицерите сега работят по-ентусиазирано.
Политиката на Обама се основаваше както на хуманитарни, така и на бюджетни причини, но за г-н Тръмп и неговите привърженици, както и за много агенти на ICE, това представляваше неспазване на закона и де факто амнистия за милиони нелегални хора в САЩ.
Както беше предвидено, и както окончателно разбра и г-н Обама – и затова издаде указите си, определящи приоритетни категории при имиграционните арести - тези арести затлачват имиграционните съдилища и продължават още повече да забавят депортационните дела, които се движат през тях. С това темпо ако нелегален имигрант е обвинен, че е отстраняем, без да има каквито и да било утежняващи фактори като криминални присъди, случаят може лесно да се проточи и прехвърли в следващото президентско управление.
В същото време по-широката мрежа от имиграционни арести разочарова някои местни служители на правоохранителните органи, които посочиха доказателства, че арестите, особено тези в съдилищата, обезкуражават нелегалните имигранти да съобщават за криминални престъпления. От избирането на г-н Тръмп насам статистиката показва рязко понижение на обажданията от латиноси, докладващи за случаи на домашно насилие и сексуални нападения.
Наясно с критиките, федералните власти често отбелязват, че мнозинството от арестуваните - 75 процента в първите три месеца от управлението на г-н Тръмп - все още са хора с криминални досиета. Отново, може би това не е достатъчно, за да бъдат депортирани.
През този период рязко се понижи и бройката на пресичащите незаконно границата. Политиките на г-н Тръмп изглежда също така забавиха потока от хора, пресичащи незаконно южната граница – отбелязан е най-ниският брой от години насам, тъй като мигрантите избират да търсят убежище в други страни или да търпят лошите условия у дома.
През следващите седмици ще предоставим подробности по тази гореща тема. Ще разгледаме анекдотични конкретни случаи, за да видите как хората изпадат в такива ситуации и да се опитате да коригирате това. Ще разгледаме недостига на работна ръка, който забавя икономическия растеж в САЩ и може дори да накара Федералният резерв отново да повиши лихвените проценти, за да продължи да забавя растежа. Аз твърдя, че това е пряк резултат от липсата на рационални имиграционни закони. И накрая, ще разгледаме законопроекта за прилагане на имиграционните закони, предложен в Конгреса съвместно от републиканците в Камарата и в Сената.

 

 

John W. Kearns


Disclaimer:
The information provided in this article should not be construed as legal advice or legal opinion. While the statements contained herein reflect the opinions of the author only, and not the publication or its editors, the information provided may be a summary or compilation from other sources, who are gratefully acknowledged hereby. The contents are intended for general information purposes only, and you are urged to consult with a lawyer concerning your own situation and any specific legal questions you may have.
© Copyright John W. Kearns

Тази статия ще ви предложи средствата да се захванете с нещо, което смущава повечето хора и за което никой не желае да говори, но което е изключително важна задача с морална отговорност към цялото семейство: планиране на наследството.

Днес медицинската наука е увеличила продължителността на човешкия живот така, че човек може да очаква да прекара дълго време преди смъртта си в състояние на физическа или умствена неспособност. Рядко някой просто „пада и умира“ без продължителна болест или период на неспособност, които постепенно намаляват голяма част от евентуалното наследство. Всеки един от нас би могъл да се намери един ден в такова положение, затова задължението ни не е само към самите нас, не само към съпрузите или поколението след нас, но и към възрастните около нас, които обичаме и на които можем да помогнем да се ангажират в този процес на предварително планиране. Фокусът на професионалистите, занимаващи се с планиране на имуществото и наследството - адвокати, счетоводители, застрахователи и т.н., е насочен към подсигуряването на грижите за вас и лечението ви, когато сте все още технически живи, но физически или умствено неспособни.

С големия напредък на модерната медицина за непременното продължаване на живота - понякога против цената или желанието на така наречения „пациент“, и с наличието на затстраховка вече за всички, тази тема все повече се налага като дискусионна и противоречива: дали има момент, когато науката трябва да спре да върши всичко възможно да поддържа автоматично, без мисъл и разсъждение, съществуването на тялото в болничното легло само защото това е възможно, когато у човека не е останала реална надежда за качествен или пълен със смисъл и достойнство живот?

„(На този свят) нищо не е сигурно освен смъртта и данъците“ – Бенджамин Франклин. Всички ще се изправим пред неизбежното. Дължим на зависещите от нас финансово и морално да направим прехода по-поносим за тях. Докато сме способни, трябва да се заемем с планирането и подреждането на аферите си така, че най-близките ни – жената, децата, верният приятел, адвокатът – да знаят паролата към сметките ни, списъка на другите ни авоари, как да се свържат с останалите ни роднини и приятели. Човек трябва да помисли за подсигуряването на съкрушената вдовица и зависимите деца чрез някаква застраховка, както и за конкретни разпореждания за разпределението на собствеността така, че данъците да са сведени до минимум.

Основните документи, които всеки би трябвало да има: завещание, учредено приживе попечителство, пълномощно за адвоката, застраховка живот, както и здравна застраховка, така че семейството ви да не банкрутира, докато поддържа живота ви, ако нещо ви се случи. За последното също има вид застраховка, която може да си направите предварително, за да може в случай на инцидент, който ви остави неспособни, семейството ви да е финансово независимо от вашия доход да се изхранва, да изплаща ипотеката, наема, училищните такси.

Наистина трябва да имате застраховка, но внимавайте кой какво се опитва да ви продаде. Адвокатите, които вършат тази работа, обикновено специализират в областта, наречена „имуществено и наследствено планиране“ или „легализиране на завещания и наследство“, и рядко се занимават с друго извън това. Има и специализирани съдилища само за завещания и наследство. Имущественото наследство е собствеността или нетната стойност на това, което човек притежава и ще остави след смъртта си, включително веществената лична собственост като се започне от чиниите, дрехите, мебелите, бижутата, и се стигне до недвижимите имоти, колите, банковите и други финансови сметки. Ако имате бизнес, задължението да планирате занапред се увеличава още повече. Жена ви ще има ли достъп до сметките ви за бизнеса, ако не сте тук? Особено ако имате семейство и деца.

И докато днешната ни тема може да попадне под заглавието „Планиране на смъртта“ или още по-точно „Планиране за оставащите да живеят след нас, когато си отидем“, вероятно най-подходящото заглавие ще бъде „Организиране на живота ни, докато все още сме тук“, за което препоръчвам един добър източник: „Голямата книга за всичко“ от Ерик А. Дюи. Само в 44 страници тази книга ще ви помогне да организирате и запишете всички важни съставки на живота си: пароли, банкови сметки, резюме, лична история, история на заболяванията, застраховки, недвижимо имущество, превозни средства и така нататък.

ЗАВЕЩАНИЕ ИЛИ ПОПЕЧИТЕЛСТВО ПРИЖИВЕ? Завещанието разпределя авоарите ви след вашата смърт. Ако имате обаче попечителство, учредено приживе, авоарите, които сте прехвърлили в него – жилище, банкови сметки и ценни книжа, се управляват във ваша полза, докато сте живи, и се прехвърлят на наследниците ви след вашата смърт. Учредявате този контингент приживе в случай че се окажете неспособни умствено или физически да управлявате работите си, като собствеността над всичките ви авоари се прехвърля от вас лично върху попечителството. Условията му се изпълняват от посочено от вас лице, което ще има правното задължение, основано на доверие, да използва авоарите ви в най-добър ваш интерес, до момента на смъртта ви.

Има всеобщо схващане, че учреденото приживе попечителство е по-добро от завещанието, защото завещанието ще мине през специализирания съд - по-скъпа и по-продължителна процедура. Съдебната процедура се занимава с инвентаризиране и разпределяне на собствеността на човека след настъпване на смъртта му. Първо, това схващане не е непременно вярно, второ, много е лесно да се планират главните авоари така, че да се заобиколи административното разпределение. Например за женена двойка, която притежава дом, нотариалният акт може да е съставен по такъв начин, че собствеността автоматично да бъде прехвърлена на останалия жив от съпрузите „по правото на надживелия“. Проверете своите нотариални актове – това ще е като упражнение за двама ви да знаете къде се намира този ваш документ.

„Ползите от учреденото приживе попечителство се надценяват, а недостатъците на съдебната процедура за разпределяне на наследственото имущество са преувеличени“, казва Сали Хюм, възрастна адвокатка от Американската асоциация на пенсионерите, автор на книгата „Отметен списък за моето семейство: пътеводител към моята история, финансови планове и последни желания“. Тази книга е още един добър източник за планиране от две уважавани институции – Американската адвокатска колегия и Американската асоциация на пенсионерите – непартийна организация с нестопанска цел за американци над 50-годишна възраст.

„Има определени обстоятелства, при които попечителствата са подходящи, като при недвижимо имущество извън щата или семеен бизнес, който ще продължи да работи“, продължава г-жа Хюм. Иначе завещанието е достатъчно добър документ. А и всеки трябва да си има завещание. Ако имате някакви съмнения, проучете или потърсете адвокатски съвет.

НАПРАВИ-СИ-САМ? Ако решите да си напишете завещанието без адвокат като използвате формите от интернет, подсигурете се, че ще го извършите правилно. Непрофесионално изготвеното завещание може да е по-лошо от липсата на такова, защото завещанието е официален правен документ с много технически изисквания. Това е разбрала сестрата на Лиса Кинсман, когато съпругът й загинал при самолетна катастрофа само на 28-годишна възраст.

„Той написал завещанието си точно преди да замине на тази екскурзия“, която отнела живота му, каза г-ца Кинсман от Ларчмонт, Ню Йорк, „но попълнил някои неща неправилно и така всичко, което притежава, сега отиде при сестра му, вместо при жена му“. Което не било намерението на починалия вече съпруг. На вдовицата се наложило да мине през дълга съдебна процедура, за да получи онова, което е щяло да остане за нея, ако завещание изобщо не е имало.

ПЪЛНОМОЩНИ ПРИЖИВЕ ЗА МЕДИЦИНСКИ ГРИЖИ: Завещанието, изготвено приживе, както и продължителното пълномощно за дългосрочни медицински грижи, се отнасят до вземане на медицински решения, но между двете има някои съществени разлики.

Завещанието приживе, в някои щати наричано „предварителни разпореждания“, обикновено се отнася до вземането на решения на смъртния одър. Това завещание ви дава възможността да заявите желанието си да не се прилагат продължаващи живота мерки, ако няма надежда за пълно възстановяване.

Продължителното пълномощно, свързано с медицинските грижи, покрива всички медицински решения и продължава за периода, през който не сте в състояние сами да вземате такива решения. Можете обаче да включите специфични провизии, които да дикутват на упълномощения как бихте желали да постъпва от ваше име.

ГЕНЕРАЛНО ПЪЛНОМОЩНО: То се издава на лице, на което имате доверие и което може да се погрижи за финансите ви. За разлика от обикновеното пълномощно, продължителното пълномощно означава, че упълномощеният може да действа даже ако изпаднете в състояние на неспособност. Това може да е същият човек, който е упълномощен за медицинските решения, но по-добре е да изберете друг, защото двете задължения предполагат различни умения.

Докато обикновеното пълномощно се занимава с въпросите на собствеността, (което може да направи и адвокатът ви), човекът, когото ще упълномощите за вземането на медицинските решения, трябва да е някой, който ще има силите да „дръпне шнура“, когато реши, че си отивате, и да се справи с опозицията на останалите близки и роднини. Това може да е съпруг, родител, най-голямото дете.

ЕТО КЪДЕ Е ПРОБЛЕМЪТ: Не е достатъчно да се изготвят тези документи и да се сложат в чекмеджето или – по-лошо – в някой недостъпен сейф. Ако банката чуе, че сте умрели, (а банките имат хора, които всеки ден четат некролозите), те имат задължението веднага да заключат сейфа ви, докато не получат заповед от съда кого да допуснат до него. Следователно не е достатъчно само да оставите този вид документи там. Би трябвало да дадете ключовете на този сейф за съхранение на някого, на когото имате доверие, който веднага да отиде там преди всички да са разбрали за смъртта ви. Иначе не оставяйте важни неща в този сейф.

Документите трябва да имат копия, които да са разпределени на различни места – при съпрузите, децата, лекарите, като оригиналите трябва да са в папката на адвоката ви. Американската асоциация на пенсионерите предлага лесни за копиране от интернет форми за предварителни разпореждания, които са определени за различните щати. Погледнете също и caringinfo.org, където се предлагат информация и формуляри.

КАКВО ДРУГО: Ето къде книгата на Ерик Дюи може да ви бъде от чудесна помощ. Освен препоръчаните правни документи, в нея има и други предложения:

Съставете си списък от пароли и всякаква друга „входна“ интернет информация. Това може да изглежда очевидно, но много хора не се сещат да го направят. Марджи Билиан, фризьорка от Роквил, Мериленд, каза следното за баща си: „на смъртния му одър той ми диктуваше пароли и ми казваше къде се намират различни неща“. Това звучи болезнено и трудно. Но бизнесът на бащата на г-ца Билиан е бил ревизиран от данъчните служби след смъртта му – това е още една причина документите да се пазят по няколко години дори и след нечия смърт.

Други неща, които заслужават да бъдат отбелязани за поколенията, може и да не са така очевидни. Например историята на заболяванията, така че деца и внуци по-късно да знаят, откъде идват алергиите им и диабетът. (Идеята да се оставя ДНК може и да не е толкова лоша – идея, която съм сигурен, че в бъдеще ще се наложи).

Направете списък и на компаниите и услугите, които автоматично теглят пари от банковите ви сметки и кредитните карти заедно с контактната информация за всяка компания, за да не продължат да теглят пари след затварянето на сметките ви. Така или иначе тази информация ще ви бъде необходима, когато ви изтече срокът на кредитната карта или ако някой неправомерно ви е влязъл в сметката и тегли пари.

Ето защо това също е важно: Един експерт разказва как децата на негов клиент затворили банковата сметка на баща си, когато той вече не можел да се грижи за собствените си афери. Това, което не знаели, е че е имало застрахователна полица за един милион долара, която е била поддържана активна само чрез автоматични тегления от същата тази сметка. Застраховката била терминирана заради неустойка в плащанията и децата загубили милиона.

Какво остава за дребните неща, които си знаете само вие, като например как работи домът ви: алармената система, поливачките, ключът за барачката в двора. Огледайте къщата си сякаш ще я давате под наем и има нужда да оставите инструкции. Така ще помогнете на онези, които ще се грижат за вас по-късно или които ще останат след вас, когато си отидете.

ПОМИСЛЕТЕ И ЗА ЧУВСТВАТА: Най-накрая, много хора предлагат да се пишат писма до най-близките, които те ще прочетат след смъртта ви.

„Ако имах поне още едно писмо от баща ми“, сподели скърбящият възрастен син, “това би означавало толкова много за мене!“.

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер