Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

събота
ноември 25
Home Консултации Правни ICE арестува 600 нелегални емигранти миналата седмица

ICE арестува 600 нелегални емигранти миналата седмица

Е-мейл Печат ПДФ

kearnsКато кандидат, Доналд Тръмп обеща да предприеме твърда линия по отношение на имиграцията. Пет дни след встъпване на служба той подписа широкообхватна изпълнителна заповед, от която стана ясно, че почти всеки имигрант, намиращ се в страната нелегално, може да се превърне в приоритет за депортация. Президентският указ постанови, че приоритетите на изпълнителната власт ще включват хора с издадени депортационни заповеди, с криминални присъди, извършилите имиграционна измама и дори имигрантите, които са били само арестувани за криминално престъпление. Указът даде приоритет и на всички останали, които може да са извършили някакво престъпление, включително – доста вероятно – нарушение на имиграционните закони.
Секретарят на Департамента за вътрешна сигурност, Джон Кели, се изказа пред Конгреса миналата седмица след издаването на тези заповеди. Той заяви пред законодателите, че имиграционните агенти изразяват неудовлетвореност от това, че под Администрацията на Обама не им се е давала пълна възможност да прилагат имиграционните закони. Той сподели предположението си, че директивите на Тръмп ще сложат край на тази неудовлетвореност. Изглежда директивата сега е да се прилагат имиграционните закони. Ръкавицата падна.
ICE АРЕСТУВА 600 НЕЛЕГАЛНИ ИМИГРАНТИ МИНАЛАТА СЕДМИЦА: Страх обзе имигрантските общности в Америка, когато се разпространиха новините, че федералните агенти са заработили с подновена агресивност под Президент Доналд Тръмп, който се състезава за тази служба с обещанията да създаде „депортационна сила", която да удари по нелегалната имиграция въпреки очевидното им участие в работната сила на страната. За Генерален прокурор той назначи Джеф Сешънс, който иска да ограничи дори легалната имиграция. И веднага издаде заповеди да се направи точно това.
След изпълнителните укази дойде време за изпълнителни действия. Федералните власти заявиха, че не са направили фундаментални промени в изпълнителните си действия и отричат да спират хора за неочаквани проверки или да провеждат акции по места, където има нелегални имигранти, въпреки твърде многото доклади за обратното.
Тревожността всред имигрантските общности рязко се покачи миналата седмица, когато Отделът за прилагане на имиграционните и митническите закони (ICE) проведе серии от изпълнителни акции в големите градски райони, задържайки стотици хора в Чикаго, Лос Анджелис, Ню Йорк, Атланта и други градове. Чули сте тези истории, видели сте ги по новините. Отделът казва, че тези акции са „рутинни".
ИМА ЛИ МЯСТО ЗА ПАНИКА? Не. Следващата седмица ще обясним подробно какво се е случило и ще предложим последните новини. Но засега хората със зелени карти не би трябвало да се чувстват застрашени, но онези, които нямат легален статут, би трябвало да започнат да си правят планове. Още е рано да се каже какво ще се случи, но нека сложим нещата в перспектива и се поуспокоим.
КАКВО НАПРАВИ ТРЪМП? Изпълнителната заповед на Тръмп от 25 януари разшири списъка на депортационните приоритети да включва неграждани, които не само са осъдени, но са обвинени в криминално престъпление от някакъв характер, или които са заподозрени в извършване на престъпно действие, или имиграционна измама, или умишлена нечестност при взаимодействие с имиграционните власти, или са обект на заповед за отстраняване, или са били депортирани, а после са влезли обратно в страната.
Разбира се, че нелегалното присъствие в САЩ само по себе си е престъпно дребно нарушение, следователно можем да заключим, че Администрацията на Тръмп може да счита иначе съобразяващите се с останалите закони имигранти за престъпници и депортационен приоритет от определено ниво. Властите сега считат нелегалните имигранти за нарушители на законите на Съединените щати. До всички ли ще стигнат? Нека отговорим така: не могат да стигнат до всички. Някои от офицерите може да покажат снизходителност, съответствена с насоките. Аз обаче със сигурност бих планирал предварително за евентуалните срещи с имиграционните власти, ако бях в тази ситуация. Главното е да се избегне такава ситуация и има неща, които бихте могли да направите, за които можете да планирате, да предприемете определени стъпки.
Тези акции изглежда имат за цел да послужат като предупреждене. Служител на властта, запознат с тези набези, заяви, че е възможно предимно извършваните през деня операции – за разлика от извършваните по времето на Обама нощни акции, имат за цел да „отправят предупреждение към обществеността, че депортационната мощ на Тръмп е в действие". Със сигурност Тръмп иска да подкрепи с конкретни действия обещанията си „да бъде твърд с нелегалните имигранти".
Според активисти от Остин и Лос Анджелис тези акции може да са в отговор на политиките на така наречените „градове-убежища". Изказаха се и мнения, че произволните акции, приключили с 600 ареста по различни места в страната, са плесник в лицето на упоритите и самопровъзгласили се за убежища градове, предупреждение за прогресивните и проимигрантски настроените активисти, че тази администрация възнамерява да действа съобразно с обещанията си да прилага законите въпреки неподчинението на прогресивните от големите градове.
Нищо ново. Проимигрантски настроените активисти казват, че тази вълна от арести ни напомня за управлението на Буш, когато такива набези по работните места за залавяне на нелегални бяха често срещано явление.
Администрацията на Обама също проведе множество акции от подобен вид и също преследваше по-агресивна депортационна политика от всеки предишен президент, поставяйки рекорд на депортациите и изпращайки повече от 400,000 души обратно в родините им през 2012, когато броят на депортациите достигна своя връх. Общественото недоволство от дългите задържания и депортации на жени, деца и хора с дребни нарушения накараха Обама през втория си мандат да даде приоритет на отстраняването на престъпниците с присъди.
ДА ПОСТАВИМ В ПЕРСПЕКТИВА: 600 ареста? Това е нищо. Това е само предупредителен изстрел. В национален мащаб средно 26% от имигрантите са нелегални. Броят на присъстващите нелегално на територията на страната имигранти е изчислен на приблизително 11 милиона. Това е 3.5% от цялото население на Съединените щати.
Около 61% от нелегалните в страната имигранти живеят в двайсет големи градски райони. Много от големите градове, включително Ню Йорк, Лос Анджелис и Чикаго, имат политики или закони да се съпротивляват и да отказват да сътрудничат на имиграционните власти, обявявайки се за „градове-убежища" за нелегалните си резиденти. По съвпадение тези градски райони са местата, откъдето дойде подкрепата за Хилъри Клинтън. И днес те са центровете на критиките срещу Тръмп.
Приоритетите на Тръмп, колкото и широкообхватни да са те, не са нищо ново. Преди Обама да въведе насоките за приоритетите за прилагане на законите, които показваха снизхождение към иначе подчиняващите се на законите имигранти със семейства и тесни връзки с общността, предишните администрации се хвърляха към всичко, което се движи. Цифрите обаче не бяха високи, тероризмът не беше станал политически проблем и последиците от 11 септември върху имигрантските общности не бяха направили тази връзка. После имиграцията се превърна в гореща политическа тема, консервативните се нахвърлиха срещу малките кафяви мексиканци, които всеки може навсякъде да забележи, защото те бяха видими, вероятно нелегални, отказваха да научат английски, и прилагането на законите стана проблем. Цифрите обаче още не бяха големи.
Обама беше очевидно прогресивен либерал, следователно - мек по въпросите за престъпността и сигурността на границите, нали? Съвсем не. Като Кенеди навремето, той се оказа твърде войнствен. При нито едно друго управление, включително и през войната с Виетнам, не сме имали толкова безмилостно воюване навън на толкова много фронтове за такъв продължителен период от време. И Обама депортира толкова много хора, колкото всички президенти преди него наведнъж.
Цифрите се покачиха. Под Президент Барак Обама правителството се фокусира върху нелегално пребиваващите в страната имигранти с криминални присъди, или представляващи заплаха за националната и обществена сигурност, или наскоро прекосили границите имигранти. Въпреки тесния фокус обаче повече от 2 милиона души бяха депрортирани под управлението на Обама, включително и рекордният брой от 409,000 души през 2012. В един момент критиците му го наричаха „Главнодепортиращ" вместо Главнокомандващ.
Рекордът на 2012 беше постигнат с помощта на Програмата за защитените общества, която помогна на властите да идентифицират нелегалните имигранти с арести. В последната половина на мандата на Обама депортациите паднаха до цифри, познати от управлението на Буш.
Като че ли все се връщаме към 2012 и преди това. Разглезихме се. И станахме самодоволни. Придобихме лъжливо чувство за сигурност. Това време изглежда се свърши.
КАКВО МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ? Обърнете се към имиграционни специалисти, които знаят какво правят. Ще продължим дискусиите в идващите седмици.

  

  John W. Kearns


Disclaimer:
The information provided in this article should not be construed as legal advice or legal opinion. While the statements contained herein reflect the opinions of the author only, and not the publication or its editors, the information provided may be a summary or compilation from other sources, who are gratefully acknowledged hereby. The contents are intended for general information purposes only, and you are urged to consult with a lawyer concerning your own situation and any specific legal questions you may have.
© Copyright John W. Kearns

Тази статия ще ви предложи средствата да се захванете с нещо, което смущава повечето хора и за което никой не желае да говори, но което е изключително важна задача с морална отговорност към цялото семейство: планиране на наследството.

Днес медицинската наука е увеличила продължителността на човешкия живот така, че човек може да очаква да прекара дълго време преди смъртта си в състояние на физическа или умствена неспособност. Рядко някой просто „пада и умира“ без продължителна болест или период на неспособност, които постепенно намаляват голяма част от евентуалното наследство. Всеки един от нас би могъл да се намери един ден в такова положение, затова задължението ни не е само към самите нас, не само към съпрузите или поколението след нас, но и към възрастните около нас, които обичаме и на които можем да помогнем да се ангажират в този процес на предварително планиране. Фокусът на професионалистите, занимаващи се с планиране на имуществото и наследството - адвокати, счетоводители, застрахователи и т.н., е насочен към подсигуряването на грижите за вас и лечението ви, когато сте все още технически живи, но физически или умствено неспособни.

С големия напредък на модерната медицина за непременното продължаване на живота - понякога против цената или желанието на така наречения „пациент“, и с наличието на затстраховка вече за всички, тази тема все повече се налага като дискусионна и противоречива: дали има момент, когато науката трябва да спре да върши всичко възможно да поддържа автоматично, без мисъл и разсъждение, съществуването на тялото в болничното легло само защото това е възможно, когато у човека не е останала реална надежда за качествен или пълен със смисъл и достойнство живот?

„(На този свят) нищо не е сигурно освен смъртта и данъците“ – Бенджамин Франклин. Всички ще се изправим пред неизбежното. Дължим на зависещите от нас финансово и морално да направим прехода по-поносим за тях. Докато сме способни, трябва да се заемем с планирането и подреждането на аферите си така, че най-близките ни – жената, децата, верният приятел, адвокатът – да знаят паролата към сметките ни, списъка на другите ни авоари, как да се свържат с останалите ни роднини и приятели. Човек трябва да помисли за подсигуряването на съкрушената вдовица и зависимите деца чрез някаква застраховка, както и за конкретни разпореждания за разпределението на собствеността така, че данъците да са сведени до минимум.

Основните документи, които всеки би трябвало да има: завещание, учредено приживе попечителство, пълномощно за адвоката, застраховка живот, както и здравна застраховка, така че семейството ви да не банкрутира, докато поддържа живота ви, ако нещо ви се случи. За последното също има вид застраховка, която може да си направите предварително, за да може в случай на инцидент, който ви остави неспособни, семейството ви да е финансово независимо от вашия доход да се изхранва, да изплаща ипотеката, наема, училищните такси.

Наистина трябва да имате застраховка, но внимавайте кой какво се опитва да ви продаде. Адвокатите, които вършат тази работа, обикновено специализират в областта, наречена „имуществено и наследствено планиране“ или „легализиране на завещания и наследство“, и рядко се занимават с друго извън това. Има и специализирани съдилища само за завещания и наследство. Имущественото наследство е собствеността или нетната стойност на това, което човек притежава и ще остави след смъртта си, включително веществената лична собственост като се започне от чиниите, дрехите, мебелите, бижутата, и се стигне до недвижимите имоти, колите, банковите и други финансови сметки. Ако имате бизнес, задължението да планирате занапред се увеличава още повече. Жена ви ще има ли достъп до сметките ви за бизнеса, ако не сте тук? Особено ако имате семейство и деца.

И докато днешната ни тема може да попадне под заглавието „Планиране на смъртта“ или още по-точно „Планиране за оставащите да живеят след нас, когато си отидем“, вероятно най-подходящото заглавие ще бъде „Организиране на живота ни, докато все още сме тук“, за което препоръчвам един добър източник: „Голямата книга за всичко“ от Ерик А. Дюи. Само в 44 страници тази книга ще ви помогне да организирате и запишете всички важни съставки на живота си: пароли, банкови сметки, резюме, лична история, история на заболяванията, застраховки, недвижимо имущество, превозни средства и така нататък.

ЗАВЕЩАНИЕ ИЛИ ПОПЕЧИТЕЛСТВО ПРИЖИВЕ? Завещанието разпределя авоарите ви след вашата смърт. Ако имате обаче попечителство, учредено приживе, авоарите, които сте прехвърлили в него – жилище, банкови сметки и ценни книжа, се управляват във ваша полза, докато сте живи, и се прехвърлят на наследниците ви след вашата смърт. Учредявате този контингент приживе в случай че се окажете неспособни умствено или физически да управлявате работите си, като собствеността над всичките ви авоари се прехвърля от вас лично върху попечителството. Условията му се изпълняват от посочено от вас лице, което ще има правното задължение, основано на доверие, да използва авоарите ви в най-добър ваш интерес, до момента на смъртта ви.

Има всеобщо схващане, че учреденото приживе попечителство е по-добро от завещанието, защото завещанието ще мине през специализирания съд - по-скъпа и по-продължителна процедура. Съдебната процедура се занимава с инвентаризиране и разпределяне на собствеността на човека след настъпване на смъртта му. Първо, това схващане не е непременно вярно, второ, много е лесно да се планират главните авоари така, че да се заобиколи административното разпределение. Например за женена двойка, която притежава дом, нотариалният акт може да е съставен по такъв начин, че собствеността автоматично да бъде прехвърлена на останалия жив от съпрузите „по правото на надживелия“. Проверете своите нотариални актове – това ще е като упражнение за двама ви да знаете къде се намира този ваш документ.

„Ползите от учреденото приживе попечителство се надценяват, а недостатъците на съдебната процедура за разпределяне на наследственото имущество са преувеличени“, казва Сали Хюм, възрастна адвокатка от Американската асоциация на пенсионерите, автор на книгата „Отметен списък за моето семейство: пътеводител към моята история, финансови планове и последни желания“. Тази книга е още един добър източник за планиране от две уважавани институции – Американската адвокатска колегия и Американската асоциация на пенсионерите – непартийна организация с нестопанска цел за американци над 50-годишна възраст.

„Има определени обстоятелства, при които попечителствата са подходящи, като при недвижимо имущество извън щата или семеен бизнес, който ще продължи да работи“, продължава г-жа Хюм. Иначе завещанието е достатъчно добър документ. А и всеки трябва да си има завещание. Ако имате някакви съмнения, проучете или потърсете адвокатски съвет.

НАПРАВИ-СИ-САМ? Ако решите да си напишете завещанието без адвокат като използвате формите от интернет, подсигурете се, че ще го извършите правилно. Непрофесионално изготвеното завещание може да е по-лошо от липсата на такова, защото завещанието е официален правен документ с много технически изисквания. Това е разбрала сестрата на Лиса Кинсман, когато съпругът й загинал при самолетна катастрофа само на 28-годишна възраст.

„Той написал завещанието си точно преди да замине на тази екскурзия“, която отнела живота му, каза г-ца Кинсман от Ларчмонт, Ню Йорк, „но попълнил някои неща неправилно и така всичко, което притежава, сега отиде при сестра му, вместо при жена му“. Което не било намерението на починалия вече съпруг. На вдовицата се наложило да мине през дълга съдебна процедура, за да получи онова, което е щяло да остане за нея, ако завещание изобщо не е имало.

ПЪЛНОМОЩНИ ПРИЖИВЕ ЗА МЕДИЦИНСКИ ГРИЖИ: Завещанието, изготвено приживе, както и продължителното пълномощно за дългосрочни медицински грижи, се отнасят до вземане на медицински решения, но между двете има някои съществени разлики.

Завещанието приживе, в някои щати наричано „предварителни разпореждания“, обикновено се отнася до вземането на решения на смъртния одър. Това завещание ви дава възможността да заявите желанието си да не се прилагат продължаващи живота мерки, ако няма надежда за пълно възстановяване.

Продължителното пълномощно, свързано с медицинските грижи, покрива всички медицински решения и продължава за периода, през който не сте в състояние сами да вземате такива решения. Можете обаче да включите специфични провизии, които да дикутват на упълномощения как бихте желали да постъпва от ваше име.

ГЕНЕРАЛНО ПЪЛНОМОЩНО: То се издава на лице, на което имате доверие и което може да се погрижи за финансите ви. За разлика от обикновеното пълномощно, продължителното пълномощно означава, че упълномощеният може да действа даже ако изпаднете в състояние на неспособност. Това може да е същият човек, който е упълномощен за медицинските решения, но по-добре е да изберете друг, защото двете задължения предполагат различни умения.

Докато обикновеното пълномощно се занимава с въпросите на собствеността, (което може да направи и адвокатът ви), човекът, когото ще упълномощите за вземането на медицинските решения, трябва да е някой, който ще има силите да „дръпне шнура“, когато реши, че си отивате, и да се справи с опозицията на останалите близки и роднини. Това може да е съпруг, родител, най-голямото дете.

ЕТО КЪДЕ Е ПРОБЛЕМЪТ: Не е достатъчно да се изготвят тези документи и да се сложат в чекмеджето или – по-лошо – в някой недостъпен сейф. Ако банката чуе, че сте умрели, (а банките имат хора, които всеки ден четат некролозите), те имат задължението веднага да заключат сейфа ви, докато не получат заповед от съда кого да допуснат до него. Следователно не е достатъчно само да оставите този вид документи там. Би трябвало да дадете ключовете на този сейф за съхранение на някого, на когото имате доверие, който веднага да отиде там преди всички да са разбрали за смъртта ви. Иначе не оставяйте важни неща в този сейф.

Документите трябва да имат копия, които да са разпределени на различни места – при съпрузите, децата, лекарите, като оригиналите трябва да са в папката на адвоката ви. Американската асоциация на пенсионерите предлага лесни за копиране от интернет форми за предварителни разпореждания, които са определени за различните щати. Погледнете също и caringinfo.org, където се предлагат информация и формуляри.

КАКВО ДРУГО: Ето къде книгата на Ерик Дюи може да ви бъде от чудесна помощ. Освен препоръчаните правни документи, в нея има и други предложения:

Съставете си списък от пароли и всякаква друга „входна“ интернет информация. Това може да изглежда очевидно, но много хора не се сещат да го направят. Марджи Билиан, фризьорка от Роквил, Мериленд, каза следното за баща си: „на смъртния му одър той ми диктуваше пароли и ми казваше къде се намират различни неща“. Това звучи болезнено и трудно. Но бизнесът на бащата на г-ца Билиан е бил ревизиран от данъчните служби след смъртта му – това е още една причина документите да се пазят по няколко години дори и след нечия смърт.

Други неща, които заслужават да бъдат отбелязани за поколенията, може и да не са така очевидни. Например историята на заболяванията, така че деца и внуци по-късно да знаят, откъде идват алергиите им и диабетът. (Идеята да се оставя ДНК може и да не е толкова лоша – идея, която съм сигурен, че в бъдеще ще се наложи).

Направете списък и на компаниите и услугите, които автоматично теглят пари от банковите ви сметки и кредитните карти заедно с контактната информация за всяка компания, за да не продължат да теглят пари след затварянето на сметките ви. Така или иначе тази информация ще ви бъде необходима, когато ви изтече срокът на кредитната карта или ако някой неправомерно ви е влязъл в сметката и тегли пари.

Ето защо това също е важно: Един експерт разказва как децата на негов клиент затворили банковата сметка на баща си, когато той вече не можел да се грижи за собствените си афери. Това, което не знаели, е че е имало застрахователна полица за един милион долара, която е била поддържана активна само чрез автоматични тегления от същата тази сметка. Застраховката била терминирана заради неустойка в плащанията и децата загубили милиона.

Какво остава за дребните неща, които си знаете само вие, като например как работи домът ви: алармената система, поливачките, ключът за барачката в двора. Огледайте къщата си сякаш ще я давате под наем и има нужда да оставите инструкции. Така ще помогнете на онези, които ще се грижат за вас по-късно или които ще останат след вас, когато си отидете.

ПОМИСЛЕТЕ И ЗА ЧУВСТВАТА: Най-накрая, много хора предлагат да се пишат писма до най-близките, които те ще прочетат след смъртта ви.

„Ако имах поне още едно писмо от баща ми“, сподели скърбящият възрастен син, “това би означавало толкова много за мене!“.

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер