Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
декември 15
Home Консултации Правни Какво да очакват имигрантите от новото управление на Доналд Тръмп?

Какво да очакват имигрантите от новото управление на Доналд Тръмп?

Е-мейл Печат ПДФ

kearnsКАКВО МОГАТ ДА ОЧАКВАТ ИМИГРАНТИТЕ ОТ НОВОТО УПРАВЛЕНИЕ ПОД ДОНАЛД ТРЪМП? След изборите предугаждахме какво би направил новият президент и какви биха били приоритетите му, щом веднъж влезе в Овалния кабинет. Всичко продължава да бъде само предположение към момента на писането на тази статия, тъй като все още не е пристъпил към определени действия, нито е подписал някакви укази, които да засягат имигрантите. Но в периода от последните статии по този въпрос той направи допълнителни изказвания, така че можем да разширим и допълним предположенията си.
Едно изглежда сигурно: всичко е несигурно. Тръмп направи имиграционната тема приоритетна за кампанията си, следователно очакваме тя да бъде един от най-важните първи приоритети на новата администрация. За Генерален прокурор той назначи Джеф Сешънс, който като сенатор беше непримирим враг на имигрантите. Назначи също един способен военен пълководец, който изглежда политически неутрален, за Секретар на Департамента за вътрешна сигурност. Характерно е за Тръмп, че прави непоследователни изявления, понякога – нереалистични, така че е наистина трудно да се предвиди бъдещият курс.
Преходният екип на Тръмп планира „няколко много здрави седмици" от действия на изпълнителната власт върху имиграцията, енергийната политика, престъпността и борбата с тероризма, както обяви пред репортерите новият говорител (прес-секретар) на Тръмп, Шон Спайсър. Очакваме Тръмп тази седмица да започне да подписва изпълнителни заповеди, докато още четете това. Ще ви държим в течение.
Междувременно Върховният съд заседава и взема решения, засягащи имигрантите – предимно позитивно, за които също ще докладваме през идващите седмици.
СЪДБАТА НА DACA (ДАКА): С един замах на писалката Тръмп има силата - и би могъл – да сложи край на действията на Обама за защита от депортация на стотици хиляди имигранти, доведени в страната нелегално като деца.
Повече от 740,000 души се подложиха на проверки на досието и получиха двугодишни разрешителни за работа под Програмата за отложени действия към пристигналите като деца, DACA (ДАКА). Ако програмата се прекрати, тези разрешителни може да се позволи да се използват - докато изтекат - през първите две години от постъпването на служба на Тръмп.
Въпреки това Тръмп вече намекна, че ще работи с контролирания от републиканците Конгрес, за съживяване на предложението, познато в миналото като Dream Act, което ще даде някакъв вид легален статут на имигрантите, доведени в Щатите нелегално като деца. Това са същите хора, покрити сега от DACA.
Междувременно лидерите на бизнес обществата (които подкрепиха Тръмп), изразиха силна подкрепа не само за запазването на DACA и защитата на тези хора от икономическа, както и от морална гледна точка, но и за рационална визова програма за временни работници, която да доставя работна ръка по местата, които американците отказват да заемат, най-вече в селското стопанство. Стоката на американските производители гние в земята, докато ние внасяме храна от отвъд океана.
В интервю на Фокс Нюз в сряда Тръмп заяви, че ще „работи върху план" през следващите няколко месеца, който може да помогне на определени хора да останат в страната.„Това е план, който ще е много строг, но ще има и много сърце", каза Тръмп.„Ще имаме прекрасни хора да идват в страната ни, хора, които обичат нашата страна."
Тръмп беше заявил, че ще работи с Конгреса по обновяване на несъмнено неефикасната система за работни визи и за намаляване на потока дори и от легална имиграция. Макар че Тръмп е в същността си центрист, твърде много се похвали по време на кампанията си как ще реструктурира имиграцията, така че остана да се види накъде ще се развият нещата.
СЪДБАТА НА КРИТЕРИИТЕ ПО МЕМОРАНДУМИТЕ НА МОРТЪН И ДЖОНСЪН: Чрез изпълнителни заповеди на бившите секретари на Департамента за вътрешна сигурност, Администрацията на Обама претендираше да ограничава депортационните приоритети до новопристигналите, до многократно нарушаващите имиграционните закони, до хората с криминални присъди, но даже и с тези приоритети се постигна рекорден брой депортации. В миналото нееднократно сме обсъждали тези критерии, които определяха приоритетите и за засилено прилагане на закона от страна на изпълнителната власт, и за проявата на снизхождение, като наличието на добър морален характер, здрави връзки с общността, изключителни трудности и тежки обстоятелства за членове на семейството, както са изложени в онова, което първоначално наричахме Мортъновите меморандуми, а след ноември 2014 – Меморандумите на Джонсън.
Ако Тръмп се разправи с тези ограничения, имиграционните агенти ще имат свободата да започнат да депортират повече хора. Процентът на отстраняванията бързо може да се вдигне със 75%, до нива, видени през 2012 в края на първия мандат от президентството на Обама, когато бяха депортирани повече от 400,000 души. Миналата година Администрацията на Обама депортира 235,000 души. Очевидно това ще изисква масивни притоци на пари във фондовете на изпълнителната власт за прилагане на законите и в разширяване на имиграционните съдилища.
Голямата част от задачата да се разбият имиграционните протекции на Обама и рязко да се увеличат депортациите ще падне върху избора на Тръмп за глава на Департамента за вътрешна сигурност, пенсионираният генерал от морската пехота Джон Ф. Кели, който беше начело на операциите за борба с наркотиците в Централна Америка до началото на миналата година. Очаква се кандидатурата на Кели да бъде потвърдена в петък.
Според адвокатите за намаляване нивото на имиграцията ще бъде изключително ефективен ход, ако още в самото начало на управлението на Тръмп Генерал Кели даде на агентите си от граничния контрол и офицерите от Отдела за прилагане на имиграционните и митническите закони ясно нареждане да вървят напред и да прилагат законите такива, каквито са в момента. Те вярват, че това ще изпрати важно послание и трябва да стане веднага след потвърждаването на Генерал Кели този петък, защото – казват антиимиграционно настроените – тези агенти вече осем дълги години чакат да получат тази заповед.
Защитниците на имиграцията очакват да видят подновяване и зачестяване на изненадващите чистки по работните места от страна на агентите на Отдела за прилагане на имиграционните и митническите закони, както и увеличаване на задържанията на нелегалните имигранти, които сега пускат на свобода, ако бъдат заловени. Много от това сега зависи от усмотрението, което тези офицери проявяват, водени от административните политики, които сега се очаква да се променят. Проимигрантски настроените защитници сега се готвят да помагат на деца, вероятно родени в САЩ, които ще видят бащите и майките си в белезници и отвеждани към центровете за задържане на нелегални имигранти.
„Тръмп и екипът му демагогстват с имигрантите от Ден първи на неговата кампания, и ние се готвим за най-лошото", каза Франк Шари, начело на Америкас Войс, група за защита на имигрантите.
А СТЕНАТА? Построяването на „голяма, красива стена" по протежението на границата на Щатите с Мексико, обявено от Тръмп, също ще е задача за Генерал Кели.
Тръмп често докарваше политическите си митинги до кресчендо с мантрата, че ще накара Мексико да плати за тази стена.
Едно от предложенията, повтаряно от съветниците му, беше, че ще обложат с данъци част от оценените на 25 милиарда долара парични преводи, изпращани у дома от мексиканските работници в Щатите всяка година. И докато това е идея, на която биха се противопоставили финансовите компании, обслужващи паричните преводи, тези компании се намериха под засилено наблюдение от години насам – понякога под формата на криминално преследване, част от което – доста несправедливо. Така че не ми се струва, че ще вдигнат много шум, дори и ако са големи банки.
Този месец Тръмп изненада някои републикански законодатели, когато каза, че ще поиска от Конгреса първоначално да плати за построяването на страната преди да изиска възстановяването на тези пари от страна на Мексико. Евентуалните разходи се оценяват на 12 до 38 милиарда долара. По-късно той каза, че не си е променил плановете от времето на кампанията, но просто се опитва да задвижи нещата по-бързо, отколкото би позволил бюджетно–кредитният процес.
„Нечестните медии не съобщиха, че парите, изхарчени за строежа на Великата стена (само за да стане по-бързо), ще бъдат изплатени по-късно от Мексико!", гласеше туит на Тръмп.
Мексиканските власти обявиха, че ще откажат да съдействат.

 

 John W. Kearns


Disclaimer:
The information provided in this article should not be construed as legal advice or legal opinion. While the statements contained herein reflect the opinions of the author only, and not the publication or its editors, the information provided may be a summary or compilation from other sources, who are gratefully acknowledged hereby. The contents are intended for general information purposes only, and you are urged to consult with a lawyer concerning your own situation and any specific legal questions you may have.
© Copyright John W. Kearns

Тази статия ще ви предложи средствата да се захванете с нещо, което смущава повечето хора и за което никой не желае да говори, но което е изключително важна задача с морална отговорност към цялото семейство: планиране на наследството.

Днес медицинската наука е увеличила продължителността на човешкия живот така, че човек може да очаква да прекара дълго време преди смъртта си в състояние на физическа или умствена неспособност. Рядко някой просто „пада и умира“ без продължителна болест или период на неспособност, които постепенно намаляват голяма част от евентуалното наследство. Всеки един от нас би могъл да се намери един ден в такова положение, затова задължението ни не е само към самите нас, не само към съпрузите или поколението след нас, но и към възрастните около нас, които обичаме и на които можем да помогнем да се ангажират в този процес на предварително планиране. Фокусът на професионалистите, занимаващи се с планиране на имуществото и наследството - адвокати, счетоводители, застрахователи и т.н., е насочен към подсигуряването на грижите за вас и лечението ви, когато сте все още технически живи, но физически или умствено неспособни.

С големия напредък на модерната медицина за непременното продължаване на живота - понякога против цената или желанието на така наречения „пациент“, и с наличието на затстраховка вече за всички, тази тема все повече се налага като дискусионна и противоречива: дали има момент, когато науката трябва да спре да върши всичко възможно да поддържа автоматично, без мисъл и разсъждение, съществуването на тялото в болничното легло само защото това е възможно, когато у човека не е останала реална надежда за качествен или пълен със смисъл и достойнство живот?

„(На този свят) нищо не е сигурно освен смъртта и данъците“ – Бенджамин Франклин. Всички ще се изправим пред неизбежното. Дължим на зависещите от нас финансово и морално да направим прехода по-поносим за тях. Докато сме способни, трябва да се заемем с планирането и подреждането на аферите си така, че най-близките ни – жената, децата, верният приятел, адвокатът – да знаят паролата към сметките ни, списъка на другите ни авоари, как да се свържат с останалите ни роднини и приятели. Човек трябва да помисли за подсигуряването на съкрушената вдовица и зависимите деца чрез някаква застраховка, както и за конкретни разпореждания за разпределението на собствеността така, че данъците да са сведени до минимум.

Основните документи, които всеки би трябвало да има: завещание, учредено приживе попечителство, пълномощно за адвоката, застраховка живот, както и здравна застраховка, така че семейството ви да не банкрутира, докато поддържа живота ви, ако нещо ви се случи. За последното също има вид застраховка, която може да си направите предварително, за да може в случай на инцидент, който ви остави неспособни, семейството ви да е финансово независимо от вашия доход да се изхранва, да изплаща ипотеката, наема, училищните такси.

Наистина трябва да имате застраховка, но внимавайте кой какво се опитва да ви продаде. Адвокатите, които вършат тази работа, обикновено специализират в областта, наречена „имуществено и наследствено планиране“ или „легализиране на завещания и наследство“, и рядко се занимават с друго извън това. Има и специализирани съдилища само за завещания и наследство. Имущественото наследство е собствеността или нетната стойност на това, което човек притежава и ще остави след смъртта си, включително веществената лична собственост като се започне от чиниите, дрехите, мебелите, бижутата, и се стигне до недвижимите имоти, колите, банковите и други финансови сметки. Ако имате бизнес, задължението да планирате занапред се увеличава още повече. Жена ви ще има ли достъп до сметките ви за бизнеса, ако не сте тук? Особено ако имате семейство и деца.

И докато днешната ни тема може да попадне под заглавието „Планиране на смъртта“ или още по-точно „Планиране за оставащите да живеят след нас, когато си отидем“, вероятно най-подходящото заглавие ще бъде „Организиране на живота ни, докато все още сме тук“, за което препоръчвам един добър източник: „Голямата книга за всичко“ от Ерик А. Дюи. Само в 44 страници тази книга ще ви помогне да организирате и запишете всички важни съставки на живота си: пароли, банкови сметки, резюме, лична история, история на заболяванията, застраховки, недвижимо имущество, превозни средства и така нататък.

ЗАВЕЩАНИЕ ИЛИ ПОПЕЧИТЕЛСТВО ПРИЖИВЕ? Завещанието разпределя авоарите ви след вашата смърт. Ако имате обаче попечителство, учредено приживе, авоарите, които сте прехвърлили в него – жилище, банкови сметки и ценни книжа, се управляват във ваша полза, докато сте живи, и се прехвърлят на наследниците ви след вашата смърт. Учредявате този контингент приживе в случай че се окажете неспособни умствено или физически да управлявате работите си, като собствеността над всичките ви авоари се прехвърля от вас лично върху попечителството. Условията му се изпълняват от посочено от вас лице, което ще има правното задължение, основано на доверие, да използва авоарите ви в най-добър ваш интерес, до момента на смъртта ви.

Има всеобщо схващане, че учреденото приживе попечителство е по-добро от завещанието, защото завещанието ще мине през специализирания съд - по-скъпа и по-продължителна процедура. Съдебната процедура се занимава с инвентаризиране и разпределяне на собствеността на човека след настъпване на смъртта му. Първо, това схващане не е непременно вярно, второ, много е лесно да се планират главните авоари така, че да се заобиколи административното разпределение. Например за женена двойка, която притежава дом, нотариалният акт може да е съставен по такъв начин, че собствеността автоматично да бъде прехвърлена на останалия жив от съпрузите „по правото на надживелия“. Проверете своите нотариални актове – това ще е като упражнение за двама ви да знаете къде се намира този ваш документ.

„Ползите от учреденото приживе попечителство се надценяват, а недостатъците на съдебната процедура за разпределяне на наследственото имущество са преувеличени“, казва Сали Хюм, възрастна адвокатка от Американската асоциация на пенсионерите, автор на книгата „Отметен списък за моето семейство: пътеводител към моята история, финансови планове и последни желания“. Тази книга е още един добър източник за планиране от две уважавани институции – Американската адвокатска колегия и Американската асоциация на пенсионерите – непартийна организация с нестопанска цел за американци над 50-годишна възраст.

„Има определени обстоятелства, при които попечителствата са подходящи, като при недвижимо имущество извън щата или семеен бизнес, който ще продължи да работи“, продължава г-жа Хюм. Иначе завещанието е достатъчно добър документ. А и всеки трябва да си има завещание. Ако имате някакви съмнения, проучете или потърсете адвокатски съвет.

НАПРАВИ-СИ-САМ? Ако решите да си напишете завещанието без адвокат като използвате формите от интернет, подсигурете се, че ще го извършите правилно. Непрофесионално изготвеното завещание може да е по-лошо от липсата на такова, защото завещанието е официален правен документ с много технически изисквания. Това е разбрала сестрата на Лиса Кинсман, когато съпругът й загинал при самолетна катастрофа само на 28-годишна възраст.

„Той написал завещанието си точно преди да замине на тази екскурзия“, която отнела живота му, каза г-ца Кинсман от Ларчмонт, Ню Йорк, „но попълнил някои неща неправилно и така всичко, което притежава, сега отиде при сестра му, вместо при жена му“. Което не било намерението на починалия вече съпруг. На вдовицата се наложило да мине през дълга съдебна процедура, за да получи онова, което е щяло да остане за нея, ако завещание изобщо не е имало.

ПЪЛНОМОЩНИ ПРИЖИВЕ ЗА МЕДИЦИНСКИ ГРИЖИ: Завещанието, изготвено приживе, както и продължителното пълномощно за дългосрочни медицински грижи, се отнасят до вземане на медицински решения, но между двете има някои съществени разлики.

Завещанието приживе, в някои щати наричано „предварителни разпореждания“, обикновено се отнася до вземането на решения на смъртния одър. Това завещание ви дава възможността да заявите желанието си да не се прилагат продължаващи живота мерки, ако няма надежда за пълно възстановяване.

Продължителното пълномощно, свързано с медицинските грижи, покрива всички медицински решения и продължава за периода, през който не сте в състояние сами да вземате такива решения. Можете обаче да включите специфични провизии, които да дикутват на упълномощения как бихте желали да постъпва от ваше име.

ГЕНЕРАЛНО ПЪЛНОМОЩНО: То се издава на лице, на което имате доверие и което може да се погрижи за финансите ви. За разлика от обикновеното пълномощно, продължителното пълномощно означава, че упълномощеният може да действа даже ако изпаднете в състояние на неспособност. Това може да е същият човек, който е упълномощен за медицинските решения, но по-добре е да изберете друг, защото двете задължения предполагат различни умения.

Докато обикновеното пълномощно се занимава с въпросите на собствеността, (което може да направи и адвокатът ви), човекът, когото ще упълномощите за вземането на медицинските решения, трябва да е някой, който ще има силите да „дръпне шнура“, когато реши, че си отивате, и да се справи с опозицията на останалите близки и роднини. Това може да е съпруг, родител, най-голямото дете.

ЕТО КЪДЕ Е ПРОБЛЕМЪТ: Не е достатъчно да се изготвят тези документи и да се сложат в чекмеджето или – по-лошо – в някой недостъпен сейф. Ако банката чуе, че сте умрели, (а банките имат хора, които всеки ден четат некролозите), те имат задължението веднага да заключат сейфа ви, докато не получат заповед от съда кого да допуснат до него. Следователно не е достатъчно само да оставите този вид документи там. Би трябвало да дадете ключовете на този сейф за съхранение на някого, на когото имате доверие, който веднага да отиде там преди всички да са разбрали за смъртта ви. Иначе не оставяйте важни неща в този сейф.

Документите трябва да имат копия, които да са разпределени на различни места – при съпрузите, децата, лекарите, като оригиналите трябва да са в папката на адвоката ви. Американската асоциация на пенсионерите предлага лесни за копиране от интернет форми за предварителни разпореждания, които са определени за различните щати. Погледнете също и caringinfo.org, където се предлагат информация и формуляри.

КАКВО ДРУГО: Ето къде книгата на Ерик Дюи може да ви бъде от чудесна помощ. Освен препоръчаните правни документи, в нея има и други предложения:

Съставете си списък от пароли и всякаква друга „входна“ интернет информация. Това може да изглежда очевидно, но много хора не се сещат да го направят. Марджи Билиан, фризьорка от Роквил, Мериленд, каза следното за баща си: „на смъртния му одър той ми диктуваше пароли и ми казваше къде се намират различни неща“. Това звучи болезнено и трудно. Но бизнесът на бащата на г-ца Билиан е бил ревизиран от данъчните служби след смъртта му – това е още една причина документите да се пазят по няколко години дори и след нечия смърт.

Други неща, които заслужават да бъдат отбелязани за поколенията, може и да не са така очевидни. Например историята на заболяванията, така че деца и внуци по-късно да знаят, откъде идват алергиите им и диабетът. (Идеята да се оставя ДНК може и да не е толкова лоша – идея, която съм сигурен, че в бъдеще ще се наложи).

Направете списък и на компаниите и услугите, които автоматично теглят пари от банковите ви сметки и кредитните карти заедно с контактната информация за всяка компания, за да не продължат да теглят пари след затварянето на сметките ви. Така или иначе тази информация ще ви бъде необходима, когато ви изтече срокът на кредитната карта или ако някой неправомерно ви е влязъл в сметката и тегли пари.

Ето защо това също е важно: Един експерт разказва как децата на негов клиент затворили банковата сметка на баща си, когато той вече не можел да се грижи за собствените си афери. Това, което не знаели, е че е имало застрахователна полица за един милион долара, която е била поддържана активна само чрез автоматични тегления от същата тази сметка. Застраховката била терминирана заради неустойка в плащанията и децата загубили милиона.

Какво остава за дребните неща, които си знаете само вие, като например как работи домът ви: алармената система, поливачките, ключът за барачката в двора. Огледайте къщата си сякаш ще я давате под наем и има нужда да оставите инструкции. Така ще помогнете на онези, които ще се грижат за вас по-късно или които ще останат след вас, когато си отидете.

ПОМИСЛЕТЕ И ЗА ЧУВСТВАТА: Най-накрая, много хора предлагат да се пишат писма до най-близките, които те ще прочетат след смъртта ви.

„Ако имах поне още едно писмо от баща ми“, сподели скърбящият възрастен син, “това би означавало толкова много за мене!“.

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер