Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

неделя
декември 17
Home Консултации Правни Гласът на имигранта - бр. 12-2016

Гласът на имигранта - бр. 12-2016

Е-мейл Печат ПДФ

РАЗОЧАРОВАНИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ СЕ ОТПРАВЯТ КЪМ УРНИТЕ: Избирателите са така ядосани и изплашени, както не сме ги виждали от 1960-те, и дават гласност на чувствата си чрез кандидатите, които подкрепят. Разбира се че тогава проблемите бяха различни и само едно гласовито малцинство търсеше промяна и справедливост, предимно свързани с гражданските права и края на войната с Виетнам. Сегашните проблеми са икономически: несигурна работна заетост и ниски заплати, безработица, икономиката изобщо и неравномерното разпределение на богатствата. Богатите стават все по-богати, а средната класа е на изчезване. За пръв път в американската история можем да кажем, че средният човек реалистично няма никаква надежда за по-добър живот за себе си и своите деца.
Самата структура на обществото е разкъсана от партизански разправии, като почти всеки един човек се идентифицира с едната или другата крайност, отказвайки да види по-голямата картина на общите интереси на всички американци, освен може би единият процент на върха на икономическата пирамида, който се самоекспортира навън, за да си спести данъците, както ще видим следващата седмица. Върховият 1% не са лоялни американци и нямат обща цел с американската нация.


Днес виждаме един феномен, който трябва да внуши страх в управленческите кръгове на Вашингтон и Уолстрийт: ядосани и разочаровани избиратели, поддържащи кандидати – аутсайдери от двата края на политическия спектър, които карат кандидатите на управляващата власт и от ляво, и от дясно, доста да се потрудят. Това не беше предивдено. В началото на изборния цикъл никой не очакваше Бърни Сандърс или Доналд Тръмп да са сериозни кандидати с огромна подкрепа толкова навътре в сезона на първичните избори. И продължават да набират подкрепа, вместо да изостават. Това ясно говори за разочарованието на избирателите и за фундаменталните промени, които са необходими.
Значителна част от населението не само е ядосана и призовава за промяна, (не непременно за една и съща промяна и не непременно в еднаква посока), но и въоръжена. Някои искат възвръщане към традиционните ценности на работещата бяла класа, (която е мнозинството в тази държава – „тихото мнозинство"), където мнозинството от хората имаха сигурна работа и уважение, които вече нямат, а от другата страна на спектъра отговорът идва под формата на социализъм от европейски тип, където властта подсигурява спасителната социална мрежа. Барак Обама ни обещаваше промяна и надежда. Единствената промяна, която получихме, докато общите икономически цифри изглеждаха розови най-вече за горния 1 %, възползващ се от благата, за огромното мнозинство промяната стана към по-лошо, а сега и надежда няма. Отчаяното общество е опасно общество - свидетелство за това са участниците в събранията на Доналд Тръмп. Неочакваният възход на Сандърс и Тръмп през този политически сезон би трябвало да праща предупредително послание към управляващата върхушка във Вашингтон и Уолстрийт, че има нужда от действителна промяна, защото иначе ги чака гилотина. Това се е случвало и преди, когато тълпите са се изправяли зад барикадите.
НЕДВИЖИМО ИМУЩЕСТВО И СОБСТВЕНОСТ НАД ДОМОВЕТЕ: Защо, ако икономиката предполагаемо се подобрява и положението става все по-добро, хората не могат да купуват жилища? Заради невъзможността да се квалифицират за ипотеки, тези дни наемите са рекордно високи. Това е причината поддържането на дом да отхапва все по-голяма част от работната заплата и да го прави почти невъзможно. Точно така: даже и скромното жилище става непосилно за средния работник в много райони на тази страна. Бездомността, определена не като спане под моста, а като невъзможност на семейството да си позволи собствено жилище, става епидемична.
АМЕРИКАНСКАТА МЕЧТА ЗА СОБСТВЕН ДОМ ПОСТЕПЕННО УГАСВА: В представата на американците предградията са места за купуване на къщи и строителство на пътища. Нови проучвания показват, че растящ процент от живеещите там сега са под наем.
През 2014 г. около 29% от живеещите извън 11-те най-населени градове на страната, са наематели, като този процент е нараснал от 23% през 2006, според данните на излязъл през този месец доклад на Капитал Уан и Института за изследване на недвижимите имоти Фърман Сентър към Нюйоркския университет.
Според това изследване вероятната главна причина за тази промяна е финансирането на жилищната собственост след срива на ипотечния пазар през 2008 г., когато нямаше вече лесен кредит и се задълбочиха кредитните ограничения, което и до днес изхвърля от пазара много потенциални купувачи на жилища, докато стойността на наемите продължава да нараства в големите градски и общински райони. Това е допълнителен проблем, който носи важно предупреждение за следващия Конгрес и новата президентска администрация.
В допълнение към данните, показващи увеличаване на редиците на наемателите в национален мащаб през последното десетилетие, докладът също анализира най-важните национални пазари, насочвайки вниманието си към Атланта, Бостън, Чикаго, Далас, Хюстън, Лос Анджелис, Маями, Ню Йорк, Филаделфия, Сан Франциско, Вашингтон, и принадлежащите им предградия. Като репер в национален мащаб се изследваха всички райони на градове с население от поне 50,000 души. Следователно проучването беше твърде задълбочено и значимо.
ЧИКАГО КАТО МИКРОКОСМОС: Да разгледаме Чикаго: изненадваща една четвърт от резидентите в предградията на Чикаго са били наематели през 2014 г. в сравнение с 20% през 2006. Въпреки това Чикаго се нарежда на предпоследно място всред 11-те проучвани метрорайона по процент на наемателите в предградията, точно преди заемащата последно място Филаделфия. В останалите райони съотношението на процента на наемателите към общото население е дори още по-голям.
Нарастването на броя на наемателите на жилища в предградията на Чикаго се води от еднофамилните домове, които са повече от 70% от контингента на жилища под наем за периода от 2006 до 2014 година. Превключването към наемането на жилища е резултат най-вече от жилищната криза, която превърна собствениците на домове в наематели. През 2010 процентът на жилища, отнети от банките в района на Чикаго, беше вторият най-висок процент от 11-те проучвани от Фърман градски райони, а процентът на безработицата тук беше съответно третият най-висок процент в същите 11 района.
Търсенето на жилища под наем надхвърли предлагането, което доведе до спад на процента вакантни жилища и до 6% увеличение на броя на членовете на домакинствата, търсещи жилище под наем, което означава, че все повече семейства живеят под наем. Сметката е проста. И помага за обяснението на настоящия строителен бум: въпреки че хората не могат да плащат, жилища продължават да се строят. Евентуално ще се достигне съответствие и предлагането ще посрещне търсенето. Макар това да е частично разрешение на проблема, едва ли ще стане в близко бъдеще. Истинският проблем е, че строителната индустрия прави рекордни печалби с масовото издигане на еднофамилни къщи и апартаменти за отдаване под наем, но хората не могат да си ги позволят, защото не изкарват достатъчно заплата.
Средният размер на наемите в Чикаго и предградията е на четвърто място отзад напред в изследването на 11-те района, но на четвърто място са и средните доходи, което прави наемането на жилище все по-недостъпно. Това означава, че сумите за наеми и жилищни разходи изяждат повече от една четвърт до една трета от бюджета на семейството, считаното за икономически достъпно и справедливо. Според изследването повече от половината домакинства в града и предградията страдат под тежестта на наемите, които плащат.
Докладът определя средния наем на предлаганите понастоящем жилища в района на Чикаго на $1,090 на месец в сравнение с $1,030 през 2010 и $1,020 през 2006. В резултат на това – отново според проучването – 51% от наемателите са или умерено, или тежко натоварени от цените на наемите през 2014. Това означава, че те не само не са си купували нови коли и не са ходили на почивки, но едва са си позволявали да закупуват необходимостите.
Това пък значи, че повече от половината наематели, изхвърлени от ипотечните пазари и неспособни да си купят жилище, не могат – по класическата дефиниция и нормалните ръководни принципи – да си позволят и наема за жилището, в което живеят. Наемите изяждат непропорционално голяма част от техния бюджет, което означава другите неща като спестявания, хранителни продутки. А това изследване е отпреди две години. Мислите ли, че положението се е променило или влошило оттогава насам, в навечерието на тазгодишните избори?
СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА: Корпоративните инверсии. Това означава, че американските компании се местят отвъд океана, за да избегнат данъците в САЩ. Огромна тенденция и проблем, на който трябва да се обърне внимание. Това са темите, пред които ще е изправен следващият президент. Мислите ли, че Бърни или Доналд Тръмп са готови да се справят със сложностите на тези задачи?

 

 

John W. Kearns


Disclaimer:
The information provided in this article should not be construed as legal advice or legal opinion. While the statements contained herein reflect the opinions of the author only, and not the publication or its editors, the information provided may be a summary or compilation from other sources, who are gratefully acknowledged hereby. The contents are intended for general information purposes only, and you are urged to consult with a lawyer concerning your own situation and any specific legal questions you may have.
© Copyright John W. Kearns

Тази статия ще ви предложи средствата да се захванете с нещо, което смущава повечето хора и за което никой не желае да говори, но което е изключително важна задача с морална отговорност към цялото семейство: планиране на наследството.

Днес медицинската наука е увеличила продължителността на човешкия живот така, че човек може да очаква да прекара дълго време преди смъртта си в състояние на физическа или умствена неспособност. Рядко някой просто „пада и умира“ без продължителна болест или период на неспособност, които постепенно намаляват голяма част от евентуалното наследство. Всеки един от нас би могъл да се намери един ден в такова положение, затова задължението ни не е само към самите нас, не само към съпрузите или поколението след нас, но и към възрастните около нас, които обичаме и на които можем да помогнем да се ангажират в този процес на предварително планиране. Фокусът на професионалистите, занимаващи се с планиране на имуществото и наследството - адвокати, счетоводители, застрахователи и т.н., е насочен към подсигуряването на грижите за вас и лечението ви, когато сте все още технически живи, но физически или умствено неспособни.

С големия напредък на модерната медицина за непременното продължаване на живота - понякога против цената или желанието на така наречения „пациент“, и с наличието на затстраховка вече за всички, тази тема все повече се налага като дискусионна и противоречива: дали има момент, когато науката трябва да спре да върши всичко възможно да поддържа автоматично, без мисъл и разсъждение, съществуването на тялото в болничното легло само защото това е възможно, когато у човека не е останала реална надежда за качествен или пълен със смисъл и достойнство живот?

„(На този свят) нищо не е сигурно освен смъртта и данъците“ – Бенджамин Франклин. Всички ще се изправим пред неизбежното. Дължим на зависещите от нас финансово и морално да направим прехода по-поносим за тях. Докато сме способни, трябва да се заемем с планирането и подреждането на аферите си така, че най-близките ни – жената, децата, верният приятел, адвокатът – да знаят паролата към сметките ни, списъка на другите ни авоари, как да се свържат с останалите ни роднини и приятели. Човек трябва да помисли за подсигуряването на съкрушената вдовица и зависимите деца чрез някаква застраховка, както и за конкретни разпореждания за разпределението на собствеността така, че данъците да са сведени до минимум.

Основните документи, които всеки би трябвало да има: завещание, учредено приживе попечителство, пълномощно за адвоката, застраховка живот, както и здравна застраховка, така че семейството ви да не банкрутира, докато поддържа живота ви, ако нещо ви се случи. За последното също има вид застраховка, която може да си направите предварително, за да може в случай на инцидент, който ви остави неспособни, семейството ви да е финансово независимо от вашия доход да се изхранва, да изплаща ипотеката, наема, училищните такси.

Наистина трябва да имате застраховка, но внимавайте кой какво се опитва да ви продаде. Адвокатите, които вършат тази работа, обикновено специализират в областта, наречена „имуществено и наследствено планиране“ или „легализиране на завещания и наследство“, и рядко се занимават с друго извън това. Има и специализирани съдилища само за завещания и наследство. Имущественото наследство е собствеността или нетната стойност на това, което човек притежава и ще остави след смъртта си, включително веществената лична собственост като се започне от чиниите, дрехите, мебелите, бижутата, и се стигне до недвижимите имоти, колите, банковите и други финансови сметки. Ако имате бизнес, задължението да планирате занапред се увеличава още повече. Жена ви ще има ли достъп до сметките ви за бизнеса, ако не сте тук? Особено ако имате семейство и деца.

И докато днешната ни тема може да попадне под заглавието „Планиране на смъртта“ или още по-точно „Планиране за оставащите да живеят след нас, когато си отидем“, вероятно най-подходящото заглавие ще бъде „Организиране на живота ни, докато все още сме тук“, за което препоръчвам един добър източник: „Голямата книга за всичко“ от Ерик А. Дюи. Само в 44 страници тази книга ще ви помогне да организирате и запишете всички важни съставки на живота си: пароли, банкови сметки, резюме, лична история, история на заболяванията, застраховки, недвижимо имущество, превозни средства и така нататък.

ЗАВЕЩАНИЕ ИЛИ ПОПЕЧИТЕЛСТВО ПРИЖИВЕ? Завещанието разпределя авоарите ви след вашата смърт. Ако имате обаче попечителство, учредено приживе, авоарите, които сте прехвърлили в него – жилище, банкови сметки и ценни книжа, се управляват във ваша полза, докато сте живи, и се прехвърлят на наследниците ви след вашата смърт. Учредявате този контингент приживе в случай че се окажете неспособни умствено или физически да управлявате работите си, като собствеността над всичките ви авоари се прехвърля от вас лично върху попечителството. Условията му се изпълняват от посочено от вас лице, което ще има правното задължение, основано на доверие, да използва авоарите ви в най-добър ваш интерес, до момента на смъртта ви.

Има всеобщо схващане, че учреденото приживе попечителство е по-добро от завещанието, защото завещанието ще мине през специализирания съд - по-скъпа и по-продължителна процедура. Съдебната процедура се занимава с инвентаризиране и разпределяне на собствеността на човека след настъпване на смъртта му. Първо, това схващане не е непременно вярно, второ, много е лесно да се планират главните авоари така, че да се заобиколи административното разпределение. Например за женена двойка, която притежава дом, нотариалният акт може да е съставен по такъв начин, че собствеността автоматично да бъде прехвърлена на останалия жив от съпрузите „по правото на надживелия“. Проверете своите нотариални актове – това ще е като упражнение за двама ви да знаете къде се намира този ваш документ.

„Ползите от учреденото приживе попечителство се надценяват, а недостатъците на съдебната процедура за разпределяне на наследственото имущество са преувеличени“, казва Сали Хюм, възрастна адвокатка от Американската асоциация на пенсионерите, автор на книгата „Отметен списък за моето семейство: пътеводител към моята история, финансови планове и последни желания“. Тази книга е още един добър източник за планиране от две уважавани институции – Американската адвокатска колегия и Американската асоциация на пенсионерите – непартийна организация с нестопанска цел за американци над 50-годишна възраст.

„Има определени обстоятелства, при които попечителствата са подходящи, като при недвижимо имущество извън щата или семеен бизнес, който ще продължи да работи“, продължава г-жа Хюм. Иначе завещанието е достатъчно добър документ. А и всеки трябва да си има завещание. Ако имате някакви съмнения, проучете или потърсете адвокатски съвет.

НАПРАВИ-СИ-САМ? Ако решите да си напишете завещанието без адвокат като използвате формите от интернет, подсигурете се, че ще го извършите правилно. Непрофесионално изготвеното завещание може да е по-лошо от липсата на такова, защото завещанието е официален правен документ с много технически изисквания. Това е разбрала сестрата на Лиса Кинсман, когато съпругът й загинал при самолетна катастрофа само на 28-годишна възраст.

„Той написал завещанието си точно преди да замине на тази екскурзия“, която отнела живота му, каза г-ца Кинсман от Ларчмонт, Ню Йорк, „но попълнил някои неща неправилно и така всичко, което притежава, сега отиде при сестра му, вместо при жена му“. Което не било намерението на починалия вече съпруг. На вдовицата се наложило да мине през дълга съдебна процедура, за да получи онова, което е щяло да остане за нея, ако завещание изобщо не е имало.

ПЪЛНОМОЩНИ ПРИЖИВЕ ЗА МЕДИЦИНСКИ ГРИЖИ: Завещанието, изготвено приживе, както и продължителното пълномощно за дългосрочни медицински грижи, се отнасят до вземане на медицински решения, но между двете има някои съществени разлики.

Завещанието приживе, в някои щати наричано „предварителни разпореждания“, обикновено се отнася до вземането на решения на смъртния одър. Това завещание ви дава възможността да заявите желанието си да не се прилагат продължаващи живота мерки, ако няма надежда за пълно възстановяване.

Продължителното пълномощно, свързано с медицинските грижи, покрива всички медицински решения и продължава за периода, през който не сте в състояние сами да вземате такива решения. Можете обаче да включите специфични провизии, които да дикутват на упълномощения как бихте желали да постъпва от ваше име.

ГЕНЕРАЛНО ПЪЛНОМОЩНО: То се издава на лице, на което имате доверие и което може да се погрижи за финансите ви. За разлика от обикновеното пълномощно, продължителното пълномощно означава, че упълномощеният може да действа даже ако изпаднете в състояние на неспособност. Това може да е същият човек, който е упълномощен за медицинските решения, но по-добре е да изберете друг, защото двете задължения предполагат различни умения.

Докато обикновеното пълномощно се занимава с въпросите на собствеността, (което може да направи и адвокатът ви), човекът, когото ще упълномощите за вземането на медицинските решения, трябва да е някой, който ще има силите да „дръпне шнура“, когато реши, че си отивате, и да се справи с опозицията на останалите близки и роднини. Това може да е съпруг, родител, най-голямото дете.

ЕТО КЪДЕ Е ПРОБЛЕМЪТ: Не е достатъчно да се изготвят тези документи и да се сложат в чекмеджето или – по-лошо – в някой недостъпен сейф. Ако банката чуе, че сте умрели, (а банките имат хора, които всеки ден четат некролозите), те имат задължението веднага да заключат сейфа ви, докато не получат заповед от съда кого да допуснат до него. Следователно не е достатъчно само да оставите този вид документи там. Би трябвало да дадете ключовете на този сейф за съхранение на някого, на когото имате доверие, който веднага да отиде там преди всички да са разбрали за смъртта ви. Иначе не оставяйте важни неща в този сейф.

Документите трябва да имат копия, които да са разпределени на различни места – при съпрузите, децата, лекарите, като оригиналите трябва да са в папката на адвоката ви. Американската асоциация на пенсионерите предлага лесни за копиране от интернет форми за предварителни разпореждания, които са определени за различните щати. Погледнете също и caringinfo.org, където се предлагат информация и формуляри.

КАКВО ДРУГО: Ето къде книгата на Ерик Дюи може да ви бъде от чудесна помощ. Освен препоръчаните правни документи, в нея има и други предложения:

Съставете си списък от пароли и всякаква друга „входна“ интернет информация. Това може да изглежда очевидно, но много хора не се сещат да го направят. Марджи Билиан, фризьорка от Роквил, Мериленд, каза следното за баща си: „на смъртния му одър той ми диктуваше пароли и ми казваше къде се намират различни неща“. Това звучи болезнено и трудно. Но бизнесът на бащата на г-ца Билиан е бил ревизиран от данъчните служби след смъртта му – това е още една причина документите да се пазят по няколко години дори и след нечия смърт.

Други неща, които заслужават да бъдат отбелязани за поколенията, може и да не са така очевидни. Например историята на заболяванията, така че деца и внуци по-късно да знаят, откъде идват алергиите им и диабетът. (Идеята да се оставя ДНК може и да не е толкова лоша – идея, която съм сигурен, че в бъдеще ще се наложи).

Направете списък и на компаниите и услугите, които автоматично теглят пари от банковите ви сметки и кредитните карти заедно с контактната информация за всяка компания, за да не продължат да теглят пари след затварянето на сметките ви. Така или иначе тази информация ще ви бъде необходима, когато ви изтече срокът на кредитната карта или ако някой неправомерно ви е влязъл в сметката и тегли пари.

Ето защо това също е важно: Един експерт разказва как децата на негов клиент затворили банковата сметка на баща си, когато той вече не можел да се грижи за собствените си афери. Това, което не знаели, е че е имало застрахователна полица за един милион долара, която е била поддържана активна само чрез автоматични тегления от същата тази сметка. Застраховката била терминирана заради неустойка в плащанията и децата загубили милиона.

Какво остава за дребните неща, които си знаете само вие, като например как работи домът ви: алармената система, поливачките, ключът за барачката в двора. Огледайте къщата си сякаш ще я давате под наем и има нужда да оставите инструкции. Така ще помогнете на онези, които ще се грижат за вас по-късно или които ще останат след вас, когато си отидете.

ПОМИСЛЕТЕ И ЗА ЧУВСТВАТА: Най-накрая, много хора предлагат да се пишат писма до най-близките, които те ще прочетат след смъртта ви.

„Ако имах поне още едно писмо от баща ми“, сподели скърбящият възрастен син, “това би означавало толкова много за мене!“.

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер