Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

неделя
декември 17
Home Консултации Правни Гласът на имигранта - бр. 11-2016

Гласът на имигранта - бр. 11-2016

Е-мейл Печат ПДФ

ЛИЧНИТЕ ФИНАНСИ: КАК ДА ПРИКЛЮЧИМ С ДАНЪЦИТЕ ОТРАНО: Ако миналия април сте си обещали тази година да приключите по-рано, времето дойде!
Има ли смисъл да се бърза? Каква е ползата да се подава веднага? Хората, които подават данъчните си декларации веднага, са онези, които очакват пари обратно. Ако очаквате да ви се върне по-голяма сума, правите грешката да сте удържали повече от доходите си през годината, отколкото очакваното да платите в данъци накрая. Давате на правителството безлихвен заем от трудно изкараните си пари. Ако остане да дължите, сте направили грешката да удържате твърде малко и да си докарате и някоя глоба в допълнение към самите данъци. Целта е накрая да ви се върне малка сума. Вашата цел е да ви се е удържало само колкото се оказва данъчното ви задължение накрая или съвсем малко повече от това. Възможно е да се работи с тези цифри взависимост от това какво сте казали на работодателя си в началото на годината или когато са ви наели на работа.
Хората, които подават рано, очакват пари обратно. Хората, които подават в последната минута или с удължение, което може да е до август, очакват да платят нетен данъчен пасив. Не забравяйте, че закъснялото плащане на данъците води до натрупване на глоби и лихви.
Има две различни неща, на които трябва да се обърне внимание: 1. Имате ли задължението да декларирате дохода си, т.е., да подавате данъчна декларация? Някои хора може да са под определената долна граница за доходите и да нямат задължението дори да декларират. Не е лошо обаче да се подават декларациите, дори и при нулеви доходи. Подаването слага начало на така наречения период на давност. 2. Имате ли данъчно задължение, т.е. дали ще трябва да плащате? Това са два отделни въпроса и така ще започнем днешната тема.
ЩЕ БЪРЗАТЕ ЛИ ДА ПОДАВАТЕ? Данъчните служби (IRS) започнаха да приемат декларациите от 19 януари, така че е време да се задвижите. Започнете със събирането на документацията, отнасяща се до данъците. Това включва всякакви фактури и свързани с бизнес касови бележки, или други разходи, които могат да се удържат. Наясно ли сте с последните? Ако ли не, за това има книги, а можете да попитате подготвящия данъчната ви декларация. Добре е да знаете какво би могло да се удържа, тъй като това са пари от джоба ви.
Най-големите суми, които хората могат да удържат от доходите си освен свързаните с бизнес разходи, са ипотечната лихва и медицинските разходи. Много е важно да пазите документацията за този вид разходи, защото за всеки долар от документирани разходи, които могат да се удържат, все едно имате 33% удръжка. Защото върху този долар няма да плащате данък. Но само ако сте запазили фактури, касови бележки, и можете да документирате тези разходи. Личните разходи като ипотечната лихва, (което е голямата част от месечната ви вноска) и медицинските разходи се пресмятат отделно и се изброяват на определено за това място (Schedule A). Това е различно от сумите, които удържате като бизнес разходи, и счетоводителят ви знае точно за какво става дума.
Следователно първата стъпка е да си пазите документацията за разходите през годината, да си събирате формите за докладване на доходите като 1099 и W2, и подходящите и необходими данъчни формуляри. После се срещнете със счетоводителите си за попълване на формите. Свършете всичко това преди тези хора да станат много заети. В такъв случай ако се окаже, че дължите данъци, ще имате време да си организирате бюджета и да заделите тези пари преди крайния срок за плащане. А ако ще ви дължат пари обратно, ще ги получите по-бързо. Професионалистите обикновено подсказват да си набележите ден на календара за февруари или началото на март и да спазите самоналожения срок.
Ако ще наемате човек за подготовката на декларациите, проверете дали ще ви свърши добра работа така както проверявате доктора, педиатъра или фризьора си. Виждали сме декларации, подадени като „неженен", когато е трябвало да бъдат „женен, подаващ отделно", защото подготвящият декларацията казал на човека, че може така да подаде, понеже жена му била в България. Това е неправилно. Има и други често срещани грешки, които могат евентуално да се третират като лъжа по документи.
Тази година подготвящите данъчните декларации трябва да имат валиден за годината идентификационен номер на подготвящ данъците (PTIN). В противен случай нямат правото да ви подготвят и подават декларациите. Ако имате ситуация, която да изисква специализирана помощ, например притежавате имоти за отдаване под наем или няколко жилища, намерете си човек с опит в специфичната за вас ситуация, или такъв, който знае какво и как да провери. Не е трудно, макар че повечето хора се чувстват объркани и затормозени. Няма никаква мистерия. Целият процес би могъл простичко да се обясни в рамките на десетина минути. Това не означава, че изведнъж ще научите всички правила и ще се справите блестящо с декларациите си, но поне ще разберете как работят тези формуляри. А това ще разсее мистерията и ще ви позволи да започнете да планирате по-ефективно.
Когато стане дума за таксите, които ще платите на подготвящия декларацията за свършената работа, големината на тази сума е също толкова важна, колкото и начинът, по който ще се определя. Бъдете внимателни с търговските операции, които искат процент от очакваните да бъдат върнати обратно суми, защото тогава импулсът ще бъде да се правят съмнителни и агресивни кредити и удръжки. Това може да ви изложи на риск от ревизия, особено ако това е моделът на един подготвящ данъчните декларации специалист. Агресивният подход не е непременно лош подход; моето мнение е, че там, където би могло да има проблем, повечето специалисти са твърде предпазливи. Тестът е дали има резонна база за тази удръжка, а не дали това е най-сигурният подход. И отново, ако имате сложна данъчна ситуация, най-добрият подход е да се подготвяте през годината с информирано предварително данъчно планиране. Потърсете съвет. Умните бизнесмени си подготвят аферите от самото начало с предварителна подготовка с оглед на бъдещите данъци и задължения. Това не е агресивен или рисков подход, това е умният подход. Игра с данъчната система в рамките на позволените правила, както правят американците.
На разположение е безплатна помощ. Това обаче не е данъчно планиране, от което повечето хора не се и нуждаят. Става въпрос за безплатни чисто процедурни съвети. Можете да влезете в канцелариите на данъчните служби. Данъчните служби (IRS) предлагат софтуеър за подготовка на декларациите по електронен път без такса за повечето данъкоплатци, които изкарват по-малко от $62,000 на година. Програмата на данъчните служби за доброволна помощ с декларациите по доходите (VITA) предлага персонална помощ от обучени доброволци за данъкоплатци с годишен доход под $54,000. Но ако имате специфични въпроси и мислите да отправите запитването си към службите директно по телефона, подгответе се за дълго чакане. Миналата година агенцията успя да отговори едва на 375 от телефонните обаждания със средно време за изчакване от 23 минути. А и кой казва, че ще ви отговорят правилно или ще ви дадат най-добиря съвет? Обикновено не е така. Обълнете се към специалист, който познава този бизнес.
КРАЕН СРОК 18 АПРИЛ: Ако се бавите и отлагате, тази година времето е на ваша страна - имате четири допълнителни дни (включително и 29 февруари на високосната година) да подадете без молба за удължаване на крайния срок. Започнете с проверка на правилата за подаване на молбата за удължение на периода. Крайният срок за подаване на личните данъчни декларации тази година е понеделник, 18 април, защото Вашингтон, Дистрикт Колумбия празнува на 15 април. Да благодарим на Ейбрахам Линкълн, който е бил републиканец.
НОВОТО ЗА 2015: Най-големите промени тази година идват от закона на Обама за достъпните застраховки и медицинска помощ (Obamacare). Новите форми – 1095В и 1095С, са за данъкоплатците, които са имали медицинска застраховка, подсигурена от работодател, или които са си купили план извън борсата за застраховки. Много от резидентите на Илинойс нямат такива застраховки. Данъкоплатците без застраховки ще бъдат изправени пред значително по-високи глоби, които ще трябва да плащат заедно с данъците си тази година: $325 на човек или 2% от облагаемия доход до определен таван – която от двете суми е по-голямата. Но това още не е толкова лошо, колкото ще стане по-нататък: всяка година тази глоба ще расте драматично. За 2016 ще бъде много по-зле, но и застраховките ще бъдат много по-скъпи. Толкова за Obamacare. Много хора с ниски доходи ще избегнат тези глоби, но данъкоплатците първо ще трябва да проверят в каква ситуация се намират.
Подгответе правилно данъчните си декларации. Научете как работи данъчната ни система, за да го имате предвид през цялата година. Може би някои неща ще направите различно. Например със сигурност ще пазите всяко листче хартия за разходите, които могат да се удържат. Колкото и да е сложно за разбиране, може за десет минути да се обясни, а понеже става дума за пари, ще ни се изясни и веднага. Никога не е късно да се проучи тази тема. Подаването на декларациите тази година ще става до 18 април, иначе подайте молба за удължаване на този краен срок.
Но при всички случаи нещо направете, защото имате законово задължение към тази велика страна, която ви подсигурява магистрали, по които да пътувате, образованието на децата, национална защита срещу ракетите на Северна Корея, а и защото (ако сега сте нелегални), някой ден ще ви попитат за това, ако прокарат програма за легализация.
СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА: Няма да говорим за данъците.

 

John W. Kearns


Disclaimer:
The information provided in this article should not be construed as legal advice or legal opinion. While the statements contained herein reflect the opinions of the author only, and not the publication or its editors, the information provided may be a summary or compilation from other sources, who are gratefully acknowledged hereby. The contents are intended for general information purposes only, and you are urged to consult with a lawyer concerning your own situation and any specific legal questions you may have.
© Copyright John W. Kearns

Тази статия ще ви предложи средствата да се захванете с нещо, което смущава повечето хора и за което никой не желае да говори, но което е изключително важна задача с морална отговорност към цялото семейство: планиране на наследството.

Днес медицинската наука е увеличила продължителността на човешкия живот така, че човек може да очаква да прекара дълго време преди смъртта си в състояние на физическа или умствена неспособност. Рядко някой просто „пада и умира“ без продължителна болест или период на неспособност, които постепенно намаляват голяма част от евентуалното наследство. Всеки един от нас би могъл да се намери един ден в такова положение, затова задължението ни не е само към самите нас, не само към съпрузите или поколението след нас, но и към възрастните около нас, които обичаме и на които можем да помогнем да се ангажират в този процес на предварително планиране. Фокусът на професионалистите, занимаващи се с планиране на имуществото и наследството - адвокати, счетоводители, застрахователи и т.н., е насочен към подсигуряването на грижите за вас и лечението ви, когато сте все още технически живи, но физически или умствено неспособни.

С големия напредък на модерната медицина за непременното продължаване на живота - понякога против цената или желанието на така наречения „пациент“, и с наличието на затстраховка вече за всички, тази тема все повече се налага като дискусионна и противоречива: дали има момент, когато науката трябва да спре да върши всичко възможно да поддържа автоматично, без мисъл и разсъждение, съществуването на тялото в болничното легло само защото това е възможно, когато у човека не е останала реална надежда за качествен или пълен със смисъл и достойнство живот?

„(На този свят) нищо не е сигурно освен смъртта и данъците“ – Бенджамин Франклин. Всички ще се изправим пред неизбежното. Дължим на зависещите от нас финансово и морално да направим прехода по-поносим за тях. Докато сме способни, трябва да се заемем с планирането и подреждането на аферите си така, че най-близките ни – жената, децата, верният приятел, адвокатът – да знаят паролата към сметките ни, списъка на другите ни авоари, как да се свържат с останалите ни роднини и приятели. Човек трябва да помисли за подсигуряването на съкрушената вдовица и зависимите деца чрез някаква застраховка, както и за конкретни разпореждания за разпределението на собствеността така, че данъците да са сведени до минимум.

Основните документи, които всеки би трябвало да има: завещание, учредено приживе попечителство, пълномощно за адвоката, застраховка живот, както и здравна застраховка, така че семейството ви да не банкрутира, докато поддържа живота ви, ако нещо ви се случи. За последното също има вид застраховка, която може да си направите предварително, за да може в случай на инцидент, който ви остави неспособни, семейството ви да е финансово независимо от вашия доход да се изхранва, да изплаща ипотеката, наема, училищните такси.

Наистина трябва да имате застраховка, но внимавайте кой какво се опитва да ви продаде. Адвокатите, които вършат тази работа, обикновено специализират в областта, наречена „имуществено и наследствено планиране“ или „легализиране на завещания и наследство“, и рядко се занимават с друго извън това. Има и специализирани съдилища само за завещания и наследство. Имущественото наследство е собствеността или нетната стойност на това, което човек притежава и ще остави след смъртта си, включително веществената лична собственост като се започне от чиниите, дрехите, мебелите, бижутата, и се стигне до недвижимите имоти, колите, банковите и други финансови сметки. Ако имате бизнес, задължението да планирате занапред се увеличава още повече. Жена ви ще има ли достъп до сметките ви за бизнеса, ако не сте тук? Особено ако имате семейство и деца.

И докато днешната ни тема може да попадне под заглавието „Планиране на смъртта“ или още по-точно „Планиране за оставащите да живеят след нас, когато си отидем“, вероятно най-подходящото заглавие ще бъде „Организиране на живота ни, докато все още сме тук“, за което препоръчвам един добър източник: „Голямата книга за всичко“ от Ерик А. Дюи. Само в 44 страници тази книга ще ви помогне да организирате и запишете всички важни съставки на живота си: пароли, банкови сметки, резюме, лична история, история на заболяванията, застраховки, недвижимо имущество, превозни средства и така нататък.

ЗАВЕЩАНИЕ ИЛИ ПОПЕЧИТЕЛСТВО ПРИЖИВЕ? Завещанието разпределя авоарите ви след вашата смърт. Ако имате обаче попечителство, учредено приживе, авоарите, които сте прехвърлили в него – жилище, банкови сметки и ценни книжа, се управляват във ваша полза, докато сте живи, и се прехвърлят на наследниците ви след вашата смърт. Учредявате този контингент приживе в случай че се окажете неспособни умствено или физически да управлявате работите си, като собствеността над всичките ви авоари се прехвърля от вас лично върху попечителството. Условията му се изпълняват от посочено от вас лице, което ще има правното задължение, основано на доверие, да използва авоарите ви в най-добър ваш интерес, до момента на смъртта ви.

Има всеобщо схващане, че учреденото приживе попечителство е по-добро от завещанието, защото завещанието ще мине през специализирания съд - по-скъпа и по-продължителна процедура. Съдебната процедура се занимава с инвентаризиране и разпределяне на собствеността на човека след настъпване на смъртта му. Първо, това схващане не е непременно вярно, второ, много е лесно да се планират главните авоари така, че да се заобиколи административното разпределение. Например за женена двойка, която притежава дом, нотариалният акт може да е съставен по такъв начин, че собствеността автоматично да бъде прехвърлена на останалия жив от съпрузите „по правото на надживелия“. Проверете своите нотариални актове – това ще е като упражнение за двама ви да знаете къде се намира този ваш документ.

„Ползите от учреденото приживе попечителство се надценяват, а недостатъците на съдебната процедура за разпределяне на наследственото имущество са преувеличени“, казва Сали Хюм, възрастна адвокатка от Американската асоциация на пенсионерите, автор на книгата „Отметен списък за моето семейство: пътеводител към моята история, финансови планове и последни желания“. Тази книга е още един добър източник за планиране от две уважавани институции – Американската адвокатска колегия и Американската асоциация на пенсионерите – непартийна организация с нестопанска цел за американци над 50-годишна възраст.

„Има определени обстоятелства, при които попечителствата са подходящи, като при недвижимо имущество извън щата или семеен бизнес, който ще продължи да работи“, продължава г-жа Хюм. Иначе завещанието е достатъчно добър документ. А и всеки трябва да си има завещание. Ако имате някакви съмнения, проучете или потърсете адвокатски съвет.

НАПРАВИ-СИ-САМ? Ако решите да си напишете завещанието без адвокат като използвате формите от интернет, подсигурете се, че ще го извършите правилно. Непрофесионално изготвеното завещание може да е по-лошо от липсата на такова, защото завещанието е официален правен документ с много технически изисквания. Това е разбрала сестрата на Лиса Кинсман, когато съпругът й загинал при самолетна катастрофа само на 28-годишна възраст.

„Той написал завещанието си точно преди да замине на тази екскурзия“, която отнела живота му, каза г-ца Кинсман от Ларчмонт, Ню Йорк, „но попълнил някои неща неправилно и така всичко, което притежава, сега отиде при сестра му, вместо при жена му“. Което не било намерението на починалия вече съпруг. На вдовицата се наложило да мине през дълга съдебна процедура, за да получи онова, което е щяло да остане за нея, ако завещание изобщо не е имало.

ПЪЛНОМОЩНИ ПРИЖИВЕ ЗА МЕДИЦИНСКИ ГРИЖИ: Завещанието, изготвено приживе, както и продължителното пълномощно за дългосрочни медицински грижи, се отнасят до вземане на медицински решения, но между двете има някои съществени разлики.

Завещанието приживе, в някои щати наричано „предварителни разпореждания“, обикновено се отнася до вземането на решения на смъртния одър. Това завещание ви дава възможността да заявите желанието си да не се прилагат продължаващи живота мерки, ако няма надежда за пълно възстановяване.

Продължителното пълномощно, свързано с медицинските грижи, покрива всички медицински решения и продължава за периода, през който не сте в състояние сами да вземате такива решения. Можете обаче да включите специфични провизии, които да дикутват на упълномощения как бихте желали да постъпва от ваше име.

ГЕНЕРАЛНО ПЪЛНОМОЩНО: То се издава на лице, на което имате доверие и което може да се погрижи за финансите ви. За разлика от обикновеното пълномощно, продължителното пълномощно означава, че упълномощеният може да действа даже ако изпаднете в състояние на неспособност. Това може да е същият човек, който е упълномощен за медицинските решения, но по-добре е да изберете друг, защото двете задължения предполагат различни умения.

Докато обикновеното пълномощно се занимава с въпросите на собствеността, (което може да направи и адвокатът ви), човекът, когото ще упълномощите за вземането на медицинските решения, трябва да е някой, който ще има силите да „дръпне шнура“, когато реши, че си отивате, и да се справи с опозицията на останалите близки и роднини. Това може да е съпруг, родител, най-голямото дете.

ЕТО КЪДЕ Е ПРОБЛЕМЪТ: Не е достатъчно да се изготвят тези документи и да се сложат в чекмеджето или – по-лошо – в някой недостъпен сейф. Ако банката чуе, че сте умрели, (а банките имат хора, които всеки ден четат некролозите), те имат задължението веднага да заключат сейфа ви, докато не получат заповед от съда кого да допуснат до него. Следователно не е достатъчно само да оставите този вид документи там. Би трябвало да дадете ключовете на този сейф за съхранение на някого, на когото имате доверие, който веднага да отиде там преди всички да са разбрали за смъртта ви. Иначе не оставяйте важни неща в този сейф.

Документите трябва да имат копия, които да са разпределени на различни места – при съпрузите, децата, лекарите, като оригиналите трябва да са в папката на адвоката ви. Американската асоциация на пенсионерите предлага лесни за копиране от интернет форми за предварителни разпореждания, които са определени за различните щати. Погледнете също и caringinfo.org, където се предлагат информация и формуляри.

КАКВО ДРУГО: Ето къде книгата на Ерик Дюи може да ви бъде от чудесна помощ. Освен препоръчаните правни документи, в нея има и други предложения:

Съставете си списък от пароли и всякаква друга „входна“ интернет информация. Това може да изглежда очевидно, но много хора не се сещат да го направят. Марджи Билиан, фризьорка от Роквил, Мериленд, каза следното за баща си: „на смъртния му одър той ми диктуваше пароли и ми казваше къде се намират различни неща“. Това звучи болезнено и трудно. Но бизнесът на бащата на г-ца Билиан е бил ревизиран от данъчните служби след смъртта му – това е още една причина документите да се пазят по няколко години дори и след нечия смърт.

Други неща, които заслужават да бъдат отбелязани за поколенията, може и да не са така очевидни. Например историята на заболяванията, така че деца и внуци по-късно да знаят, откъде идват алергиите им и диабетът. (Идеята да се оставя ДНК може и да не е толкова лоша – идея, която съм сигурен, че в бъдеще ще се наложи).

Направете списък и на компаниите и услугите, които автоматично теглят пари от банковите ви сметки и кредитните карти заедно с контактната информация за всяка компания, за да не продължат да теглят пари след затварянето на сметките ви. Така или иначе тази информация ще ви бъде необходима, когато ви изтече срокът на кредитната карта или ако някой неправомерно ви е влязъл в сметката и тегли пари.

Ето защо това също е важно: Един експерт разказва как децата на негов клиент затворили банковата сметка на баща си, когато той вече не можел да се грижи за собствените си афери. Това, което не знаели, е че е имало застрахователна полица за един милион долара, която е била поддържана активна само чрез автоматични тегления от същата тази сметка. Застраховката била терминирана заради неустойка в плащанията и децата загубили милиона.

Какво остава за дребните неща, които си знаете само вие, като например как работи домът ви: алармената система, поливачките, ключът за барачката в двора. Огледайте къщата си сякаш ще я давате под наем и има нужда да оставите инструкции. Така ще помогнете на онези, които ще се грижат за вас по-късно или които ще останат след вас, когато си отидете.

ПОМИСЛЕТЕ И ЗА ЧУВСТВАТА: Най-накрая, много хора предлагат да се пишат писма до най-близките, които те ще прочетат след смъртта ви.

„Ако имах поне още едно писмо от баща ми“, сподели скърбящият възрастен син, “това би означавало толкова много за мене!“.

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер