Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

сряда
декември 13
Home Консултации Правни Гласът на имигранта - бр. 6-2016

Гласът на имигранта - бр. 6-2016

Е-мейл Печат ПДФ

ВЪПРОСЪТ: КАК ВЛИЯЯТ ГОЛЕМИТЕ ПАРИ ВЪРХУ АМЕРИКАНСКАТА ПОЛИТИКА? Купуват ли избори мощните дарители на политическите изборни кампании, представители на специалните интереси? Несъмнено парите, предлагани от търсещите влияние над правителството, са голяма сила. Но силни са и гласовете. Кое е от по-голямо значение? Чие влияние е наистина по-силно? Това са интересните въпроси, които в момента получават отговора си в процеса на днешния много странен избирателен цикъл.

Големи пари се наливат в политическите кампании с цел да се избират кандидати, които да поддържат политика, преследвана от дарителите на тези големи пари. Така обикновено работят нещата, или така си мислим ние. Понякога онова, което искат големите дарители, е да популяризират обща философска идеология, подкрепяйки кандидати, отразяващи техните виждания, с надеждата, че тези кандидати ще поддържат определена политика и съвместими с нея програми. Понякога има специфични политики и законодателство, които Големите пари избират да подкрепят. Накрая обаче решаващи са гласовете на електората, или поне докато се обявят изборните резултати. Парите не могат да купят гласовете, но могат да купуват медийно време. могат да купуват достъп до гласоподавателите, могат да купуват лоялността и съдействието на избраните чиновници и политици. Това е традиционното виждане за корумпиращото влияние на парите върху политиката.

След изборите и след окончателното преброяване на гласовете, ролята на парите в политиката е съвсем друга история. Тогава остава на Прокурора на Съединените щати да решава дали тази „голф ваканция“, този основен проект за „нов ремонт на офиса“, тази изцяло платена „мисия за откриване на фактите“ до онзи Карибски остров с прекрасните плажове и това неограничено ползване на частния реактивен самолет, за който плаща дарителят на кампанията, не са всъщност чисти подкупи. И на такива приличат. Не един политик е свален от власт от тези „етични проверки“. Така че нека днес ограничим обхвата на нашата тема само до паричните дарения към политическите кампании, тяхното влияние и как работи тази система. 

Важен тези дни е въпросът за реформата на финансирането на кампаниите, особено след делото на „Обединените граждани“, макар че този проблем съществува отдавна, още от времето на аферата „Уотъргейт“, политическия скандал от 1970-те години, когато проследяването на даренията приключи с оставката на Президент Никсън и гласуването на първия закон за финансирането на политическите кампании. Проблемът на избраните политици обаче, които говорят за реформа на кампанийното финансиране, е в това, че за да направят нещо по този въпрос, значи да убият кравата, която им дава мляко, докато всички други кандидати ще продължават да получават мляко в тази високо конкурентна ситуация.

Но при тези избори представата ни, че големите пари купуват гласовете, може изяцло да се промени. Какви са движещите процеса сили?

Първо, няколко основни понятия:

КАКВО ОЗНАЧАВА „СУПЕР ПАК“? (Комитет за политическо действие) В усилието да ограничи и контролира парите, вливащи се в политическите кампании на кандидатите по време на избори, федералният закон е създал определен вид организация, наречена “комитет за политическо действие“ или ПАК (PAC), както и Федералната комисия за изборите, ФЕК (FEC), която наблюдава прилагането на закона за финансирането на политическите изборни кампании.

Комитетът за политическо действие, ПАК, е вид организация, която събира в общ фонд даренията от членовете, които могат да бъдат отделни лица, корпорации или организации, и дава тези пари на кампании за или срещу дадени кандидати, за референдуми, други гласувания или за законодателство, в рамките на строги и контролирани ограничения на това кой може да дарява на ПАК и по колко, както и колко може да даде ПАК на дадена изборна кампания или кандидат. Например даренията от хазните на корпорации или на трудови профсъюзи са незаконни, макар че корпорации и профсъюз могат да спонсорират комитет за политическо действие, ПАК, но само за да предоставят финансова поддръжка за неговото управление и събиране на дарения. Свързан с профсъюз ПАК може да събира дарения от отделните членове на профсъюза, но не и от профсъюзната хазна, и после да ги дарява както си иска. Комитетът е ограничен в сума не по-голяма от $5,000 на кандидат или на комитет на кандидат за всеки избор, (като първичните и общите избори се броят като отделни избори), и до $15,000 на политическа партия на година. Но тези комитети за политически действия могат да дават неограничени дарения независимо от кандидат или политическа партия, но насочени за даден въпрос или законодателска инициатива. Според Закона за федералните изборни кампании от 1971, една организация става автоматично или трябва да се регистрира като ПАК, когато получава или харчи повече от $2,600 за целта да повлияе на федерални избори.

Тези ограничения непрекъснато се оспорват във федералните съдилища. Във дело от 2010 срещу Федералната комисия за изборите, ФЕК, федерален съд позволи създаването на нов вид ПАК, наречен „Супер ПАК“. Такъв “супер“ комитет може да събира неограничени парични суми от корпорации, профсъюзи, асоциации и индивидуални лица, после да харчи неограничени суми за открити действия за или против политическите кандидати.

За разлика от традиционните комитети, на “супер“ комитетите е забранено да правят парични дарения директно на политическите кандидати, а харченията им не трябва да се координират с тези на кандидата, когото подкрепят. С други думи, технически политическите кандидати не могат да имат директен контакт със или да контролират Супер ПАК, който ги поддържа, а тази поддръжка трябва да е косвена, а не да идва пряко към кандидата. Групите не могат да правят директни дарения към канидата, но могат да плащат за реклами, благоприятни за кандидата, или негативни за неговите опоненти. Следователно кампанийните мениджъри, работещи за даден кандидат, трябва да се преструват, че работят съвсем независимо от този кандидат, но после могат да събират и да харчат неограничени количества пари. 

На практика всичко е вече само фикция. И без това хлабавите правила, регулиращи „Супер ПАК“овете, имат много вратички. Например, кандидатите не могат да общуват директно или да съгласуват действията си с организаторите на ПАК, но могат да говорят на група дарители по време на събрания за набиране на средства и да напускат събранието преди да започне планирането или координирането на това набиране на средства.

„Супер“ комитетите са вече много популярни. До 2014 такива “супер“ комитети събраха близо 700 милиона долара само за междинните избори, купувайки републиканския контрол над Камарата през тази година. Към днешна дата 2,186 групи, организирани като „Супер ПАК“, са докладвали общо фондове от $353,533,929 и общо независими разходи от $167,871,917 за изборния цикъл през 2016. А още не сме и стигнали до първичните избори.

КАКВО Е ДЕЛОТО „ОБЕДИНЕНИ ГРАЖДАНИ“? Обръщането на това издадено от Върховния съд през 2010 решение някак се превърна във водеща тема на тази изборна кампания, най-вече за Хилъри Клинтън. В делото “Обединени граждани (Супер ПАК) срещу ФЕК“, Върховният съд предизвика шумно неодобрение с решението си, че корпорацията - като юридическо лице – има неограничено право на свобода на словото. Върховният съд постанови, че федералният закон не може да ограничава харченето на корпорациите, профсъюзите и други групи за политически кампании, поддържайки становището, че корпорацията има правото под Първата поправка на Конституцията да поддържа който кандидат си избере.

Решението по това дело отвори шлюзовете за вливането на неограничени суми пари в политическите кампании. И разпердушини закона Маккейн-Файнголд от 2002 г. за финансирането на кампаниите, който забраняваше рекламирането по дадени теми (като имиграционните, като за или против абортите, и др.) и „меките пари“ (фондове, дарявани на самите Републиканска или Демократическа партия) по време на кампания. 

Президент Обама нарече решението по делото на „Обединените граждани“ „заплаха за демокрацията“ и „победа“ за Уолстрийт и Големия Бизнес. После още веднъж разкритикува това решение в Адреса си за състоянието на Съюза през 2010 г., заявявайки, че то ще позволи на „специалните интереси – включително и на чужди компании – да харчат неограничено за нашите избори“. И продължи с думите „Не мисля, че американските избори трябва да се субсидират от най-мощните интереси в Америка“.

Демократите бяха принудени да се включат в тази игра със Супер ПАК. (Комитетът) „Готови за Хилъри ПАК“, създаден да насърчи кандидатурата на Хилъри Клинтън за президентството, набра около $15 милиона от 135,000 дарители, макар че Хилъри е призовавала публично за обръщането на решението по делото „Обединени граждани“.

И стигаме до големия въпрос:

 

СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА: Крадат ли Големите пари американските избори?

 

John W. Kearns


Disclaimer:
The information provided in this article should not be construed as legal advice or legal opinion. While the statements contained herein reflect the opinions of the author only, and not the publication or its editors, the information provided may be a summary or compilation from other sources, who are gratefully acknowledged hereby. The contents are intended for general information purposes only, and you are urged to consult with a lawyer concerning your own situation and any specific legal questions you may have.
© Copyright John W. Kearns

Тази статия ще ви предложи средствата да се захванете с нещо, което смущава повечето хора и за което никой не желае да говори, но което е изключително важна задача с морална отговорност към цялото семейство: планиране на наследството.

Днес медицинската наука е увеличила продължителността на човешкия живот така, че човек може да очаква да прекара дълго време преди смъртта си в състояние на физическа или умствена неспособност. Рядко някой просто „пада и умира“ без продължителна болест или период на неспособност, които постепенно намаляват голяма част от евентуалното наследство. Всеки един от нас би могъл да се намери един ден в такова положение, затова задължението ни не е само към самите нас, не само към съпрузите или поколението след нас, но и към възрастните около нас, които обичаме и на които можем да помогнем да се ангажират в този процес на предварително планиране. Фокусът на професионалистите, занимаващи се с планиране на имуществото и наследството - адвокати, счетоводители, застрахователи и т.н., е насочен към подсигуряването на грижите за вас и лечението ви, когато сте все още технически живи, но физически или умствено неспособни.

С големия напредък на модерната медицина за непременното продължаване на живота - понякога против цената или желанието на така наречения „пациент“, и с наличието на затстраховка вече за всички, тази тема все повече се налага като дискусионна и противоречива: дали има момент, когато науката трябва да спре да върши всичко възможно да поддържа автоматично, без мисъл и разсъждение, съществуването на тялото в болничното легло само защото това е възможно, когато у човека не е останала реална надежда за качествен или пълен със смисъл и достойнство живот?

„(На този свят) нищо не е сигурно освен смъртта и данъците“ – Бенджамин Франклин. Всички ще се изправим пред неизбежното. Дължим на зависещите от нас финансово и морално да направим прехода по-поносим за тях. Докато сме способни, трябва да се заемем с планирането и подреждането на аферите си така, че най-близките ни – жената, децата, верният приятел, адвокатът – да знаят паролата към сметките ни, списъка на другите ни авоари, как да се свържат с останалите ни роднини и приятели. Човек трябва да помисли за подсигуряването на съкрушената вдовица и зависимите деца чрез някаква застраховка, както и за конкретни разпореждания за разпределението на собствеността така, че данъците да са сведени до минимум.

Основните документи, които всеки би трябвало да има: завещание, учредено приживе попечителство, пълномощно за адвоката, застраховка живот, както и здравна застраховка, така че семейството ви да не банкрутира, докато поддържа живота ви, ако нещо ви се случи. За последното също има вид застраховка, която може да си направите предварително, за да може в случай на инцидент, който ви остави неспособни, семейството ви да е финансово независимо от вашия доход да се изхранва, да изплаща ипотеката, наема, училищните такси.

Наистина трябва да имате застраховка, но внимавайте кой какво се опитва да ви продаде. Адвокатите, които вършат тази работа, обикновено специализират в областта, наречена „имуществено и наследствено планиране“ или „легализиране на завещания и наследство“, и рядко се занимават с друго извън това. Има и специализирани съдилища само за завещания и наследство. Имущественото наследство е собствеността или нетната стойност на това, което човек притежава и ще остави след смъртта си, включително веществената лична собственост като се започне от чиниите, дрехите, мебелите, бижутата, и се стигне до недвижимите имоти, колите, банковите и други финансови сметки. Ако имате бизнес, задължението да планирате занапред се увеличава още повече. Жена ви ще има ли достъп до сметките ви за бизнеса, ако не сте тук? Особено ако имате семейство и деца.

И докато днешната ни тема може да попадне под заглавието „Планиране на смъртта“ или още по-точно „Планиране за оставащите да живеят след нас, когато си отидем“, вероятно най-подходящото заглавие ще бъде „Организиране на живота ни, докато все още сме тук“, за което препоръчвам един добър източник: „Голямата книга за всичко“ от Ерик А. Дюи. Само в 44 страници тази книга ще ви помогне да организирате и запишете всички важни съставки на живота си: пароли, банкови сметки, резюме, лична история, история на заболяванията, застраховки, недвижимо имущество, превозни средства и така нататък.

ЗАВЕЩАНИЕ ИЛИ ПОПЕЧИТЕЛСТВО ПРИЖИВЕ? Завещанието разпределя авоарите ви след вашата смърт. Ако имате обаче попечителство, учредено приживе, авоарите, които сте прехвърлили в него – жилище, банкови сметки и ценни книжа, се управляват във ваша полза, докато сте живи, и се прехвърлят на наследниците ви след вашата смърт. Учредявате този контингент приживе в случай че се окажете неспособни умствено или физически да управлявате работите си, като собствеността над всичките ви авоари се прехвърля от вас лично върху попечителството. Условията му се изпълняват от посочено от вас лице, което ще има правното задължение, основано на доверие, да използва авоарите ви в най-добър ваш интерес, до момента на смъртта ви.

Има всеобщо схващане, че учреденото приживе попечителство е по-добро от завещанието, защото завещанието ще мине през специализирания съд - по-скъпа и по-продължителна процедура. Съдебната процедура се занимава с инвентаризиране и разпределяне на собствеността на човека след настъпване на смъртта му. Първо, това схващане не е непременно вярно, второ, много е лесно да се планират главните авоари така, че да се заобиколи административното разпределение. Например за женена двойка, която притежава дом, нотариалният акт може да е съставен по такъв начин, че собствеността автоматично да бъде прехвърлена на останалия жив от съпрузите „по правото на надживелия“. Проверете своите нотариални актове – това ще е като упражнение за двама ви да знаете къде се намира този ваш документ.

„Ползите от учреденото приживе попечителство се надценяват, а недостатъците на съдебната процедура за разпределяне на наследственото имущество са преувеличени“, казва Сали Хюм, възрастна адвокатка от Американската асоциация на пенсионерите, автор на книгата „Отметен списък за моето семейство: пътеводител към моята история, финансови планове и последни желания“. Тази книга е още един добър източник за планиране от две уважавани институции – Американската адвокатска колегия и Американската асоциация на пенсионерите – непартийна организация с нестопанска цел за американци над 50-годишна възраст.

„Има определени обстоятелства, при които попечителствата са подходящи, като при недвижимо имущество извън щата или семеен бизнес, който ще продължи да работи“, продължава г-жа Хюм. Иначе завещанието е достатъчно добър документ. А и всеки трябва да си има завещание. Ако имате някакви съмнения, проучете или потърсете адвокатски съвет.

НАПРАВИ-СИ-САМ? Ако решите да си напишете завещанието без адвокат като използвате формите от интернет, подсигурете се, че ще го извършите правилно. Непрофесионално изготвеното завещание може да е по-лошо от липсата на такова, защото завещанието е официален правен документ с много технически изисквания. Това е разбрала сестрата на Лиса Кинсман, когато съпругът й загинал при самолетна катастрофа само на 28-годишна възраст.

„Той написал завещанието си точно преди да замине на тази екскурзия“, която отнела живота му, каза г-ца Кинсман от Ларчмонт, Ню Йорк, „но попълнил някои неща неправилно и така всичко, което притежава, сега отиде при сестра му, вместо при жена му“. Което не било намерението на починалия вече съпруг. На вдовицата се наложило да мине през дълга съдебна процедура, за да получи онова, което е щяло да остане за нея, ако завещание изобщо не е имало.

ПЪЛНОМОЩНИ ПРИЖИВЕ ЗА МЕДИЦИНСКИ ГРИЖИ: Завещанието, изготвено приживе, както и продължителното пълномощно за дългосрочни медицински грижи, се отнасят до вземане на медицински решения, но между двете има някои съществени разлики.

Завещанието приживе, в някои щати наричано „предварителни разпореждания“, обикновено се отнася до вземането на решения на смъртния одър. Това завещание ви дава възможността да заявите желанието си да не се прилагат продължаващи живота мерки, ако няма надежда за пълно възстановяване.

Продължителното пълномощно, свързано с медицинските грижи, покрива всички медицински решения и продължава за периода, през който не сте в състояние сами да вземате такива решения. Можете обаче да включите специфични провизии, които да дикутват на упълномощения как бихте желали да постъпва от ваше име.

ГЕНЕРАЛНО ПЪЛНОМОЩНО: То се издава на лице, на което имате доверие и което може да се погрижи за финансите ви. За разлика от обикновеното пълномощно, продължителното пълномощно означава, че упълномощеният може да действа даже ако изпаднете в състояние на неспособност. Това може да е същият човек, който е упълномощен за медицинските решения, но по-добре е да изберете друг, защото двете задължения предполагат различни умения.

Докато обикновеното пълномощно се занимава с въпросите на собствеността, (което може да направи и адвокатът ви), човекът, когото ще упълномощите за вземането на медицинските решения, трябва да е някой, който ще има силите да „дръпне шнура“, когато реши, че си отивате, и да се справи с опозицията на останалите близки и роднини. Това може да е съпруг, родител, най-голямото дете.

ЕТО КЪДЕ Е ПРОБЛЕМЪТ: Не е достатъчно да се изготвят тези документи и да се сложат в чекмеджето или – по-лошо – в някой недостъпен сейф. Ако банката чуе, че сте умрели, (а банките имат хора, които всеки ден четат некролозите), те имат задължението веднага да заключат сейфа ви, докато не получат заповед от съда кого да допуснат до него. Следователно не е достатъчно само да оставите този вид документи там. Би трябвало да дадете ключовете на този сейф за съхранение на някого, на когото имате доверие, който веднага да отиде там преди всички да са разбрали за смъртта ви. Иначе не оставяйте важни неща в този сейф.

Документите трябва да имат копия, които да са разпределени на различни места – при съпрузите, децата, лекарите, като оригиналите трябва да са в папката на адвоката ви. Американската асоциация на пенсионерите предлага лесни за копиране от интернет форми за предварителни разпореждания, които са определени за различните щати. Погледнете също и caringinfo.org, където се предлагат информация и формуляри.

КАКВО ДРУГО: Ето къде книгата на Ерик Дюи може да ви бъде от чудесна помощ. Освен препоръчаните правни документи, в нея има и други предложения:

Съставете си списък от пароли и всякаква друга „входна“ интернет информация. Това може да изглежда очевидно, но много хора не се сещат да го направят. Марджи Билиан, фризьорка от Роквил, Мериленд, каза следното за баща си: „на смъртния му одър той ми диктуваше пароли и ми казваше къде се намират различни неща“. Това звучи болезнено и трудно. Но бизнесът на бащата на г-ца Билиан е бил ревизиран от данъчните служби след смъртта му – това е още една причина документите да се пазят по няколко години дори и след нечия смърт.

Други неща, които заслужават да бъдат отбелязани за поколенията, може и да не са така очевидни. Например историята на заболяванията, така че деца и внуци по-късно да знаят, откъде идват алергиите им и диабетът. (Идеята да се оставя ДНК може и да не е толкова лоша – идея, която съм сигурен, че в бъдеще ще се наложи).

Направете списък и на компаниите и услугите, които автоматично теглят пари от банковите ви сметки и кредитните карти заедно с контактната информация за всяка компания, за да не продължат да теглят пари след затварянето на сметките ви. Така или иначе тази информация ще ви бъде необходима, когато ви изтече срокът на кредитната карта или ако някой неправомерно ви е влязъл в сметката и тегли пари.

Ето защо това също е важно: Един експерт разказва как децата на негов клиент затворили банковата сметка на баща си, когато той вече не можел да се грижи за собствените си афери. Това, което не знаели, е че е имало застрахователна полица за един милион долара, която е била поддържана активна само чрез автоматични тегления от същата тази сметка. Застраховката била терминирана заради неустойка в плащанията и децата загубили милиона.

Какво остава за дребните неща, които си знаете само вие, като например как работи домът ви: алармената система, поливачките, ключът за барачката в двора. Огледайте къщата си сякаш ще я давате под наем и има нужда да оставите инструкции. Така ще помогнете на онези, които ще се грижат за вас по-късно или които ще останат след вас, когато си отидете.

ПОМИСЛЕТЕ И ЗА ЧУВСТВАТА: Най-накрая, много хора предлагат да се пишат писма до най-близките, които те ще прочетат след смъртта ви.

„Ако имах поне още едно писмо от баща ми“, сподели скърбящият възрастен син, “това би означавало толкова много за мене!“.

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер