Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

събота
декември 16
Home Консултации Правни Гласът на имигранта - бр. 5-2016

Гласът на имигранта - бр. 5-2016

Е-мейл Печат ПДФ

КЛАСАЦИЯ НА НАЙ-ДОБРИТЕ ДЪРЖАВИ: Какво се случи на Световния икономически форум, проведен миналата седмица в Давос, Швейцария? Световният икономически форум е много важна конвенция на световния елит, която се свиква в уединен курорт в Швейцарските Алпи, и на която присъстват около 2,500 национални и международни икономически и политически лидери, отбрани академици, интелектуалци и журналисти от целия свят, поканени да обсъждат заедно най-неотложните проблеми на настоящето и да формулират план за действие за разрешаването на тези проблеми. Явиха се голям брой световни лидери и последваха няколко информационни бюлетина.

Сигурно следите резултатите и съобщенията от този форум, но едно от тях предизвика особен интерес: първата класация на „Най-добрите държави“, съставена от редакторите на американската медийна компания „Ю Ес нюз енд уърлд рипорт“  в сътрудничество с международната фирма за търговски марки БАВ консултинг и уважавания Уортън бизнес скул на Университета на Пенсилвания.

Зад богатствата и успеха на една държава стои политиката, която създава възможности, лидерите, които са начело на тези усилия, и историята, която формира околната среда и перспективата на хората за нея. Глобализацията е увеличила присъствието на държавите над физическите им граници и класацията на 2016 година за „на-добрата държава“ се стреми да обхване стойността и цената на качествата на една нация, осезаеми над точните статистики и цифри. С това встъпление настоящото проучване търсеше отговора на въпроса какво определя „най-добрата държава“ чрез допитване до 16,000 информирани и образовани хора, бизнес лидери и представители на обществото на 36 държави за класирането по списък от общо 60 държави.

С други думи проучването се интересуваше от субективните мнения за най-добрата държава въз основа на представено разнообразие от 65 характеристики в 24 категории, вариращи от определенията за най-напредничавата държава до въпроса коя е най-добрата държава за жената да има кариера, да си отглежда децата, и така нататък. Държавите бяха избирани по стандартите, включващи показателите за човешко развитие на Обединените нации, брутния вътрешен продукт, туризма, търговските и други износи. Отговорите бяха разделени под осем по-широки теми и по-нататъшна категория, наречена “Мувърс“, измервателна система, основана на проучвания, създадена от БАВ, за предвиждане на бъдещия брутен вътрешен продукт на дадена страна. Темите включваха приключения и почивка, гражданство, предприемачество, история и наследство, влиятелни лидери, възможности за бизнес, мощ, ресурси и качество на живот. 

По виляние и мощ на първо място се класираха Съединените щати. Швеция си подсигури няколко първи места – за най-добра държава за гражданство, за отглеждане на деца и природоцелесъобразен живот. Други първи места включват Бразилия – за приключения, Люксембург – за започване на бизнес, Франция – за културно влияние, Германия – за предприемачество, Канада – за качество на живот, Италия – за наследство и Индия за развиваща икономика. В крайна сметка най-високите оценки получи Германия. Очевидно ще е нужен и един по-близък поглед върху детайлите на всички фактори. Ето първите десет в класацията:

Номер 1: Германия

Номер 2: Канада

Номер 3: Великобритания

Номер 4: САЩ

Номер 5: Швеция

Номер 6: Австралия

Номер 7: Япония

Номер 8: Франция

Номер 9: Холандия

Номер 10: Дания

България идва под номер 48. Какво разбират те? Няма друг като родният дом, който винаги ще е на първо място в сърцето.

Читателите могат да се запознаят с подробностите по класацията и сами, но ето някои подбрани кратки изложения за нещата, които други по света намират достойни за отбелязване, в контекст:

СЪЕДИНЕНИ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ:  На четвърто място от 60. Най-високо се класирахме по влияние и мощ (1) и по предприемачество (3).

Общ преглед: Съединените американски щати са северноамериканска държава, наполовина на размера на Русия, граничеща с Канада и Мексико. Тази държава е най-доминиращият играч по отношение на икономиката и военната мощ, и е оставила значителен културен печат отчасти поради развлекателната си индустрия. След терористичните атаки от 11 септември 2001 г., Съединените щати започват така наречената си Война на тероризма, която включваше войната с Ирак и продължаващата война с Афганистан. Войната има широко отражение върху политиката и икономиката на държавата, както и върху глобалните й съюзници.

Американските колонии декларират независимост от Британската империя през 1776 и са признати като нация през 1783. Държавата почти се разделя на две по време на Гражданската война в средата на 1800, но възвръща солидното си положение през 20-ти век, когато е на печелившата страна на две световни войни.

Съединените щати имат културно и расово разнообразие и са се формирали от големи имиграционни вълни от Европа и отвсякъде по света. Американската литература, музика и изкуство отразяват богатото наследство на нацията. Щатите са рождено място на джаза, а Луис Армстронг, афроамериканец, е един от най-известните и обичани музиканти в страната. Носители на награди, писателите евреи Сол Белоу и Филип Рот са едни от най-известните литературни фигури в Съединените щати. Медийната индустрия на страната има световна публика с телевизионните си развлекателни програми, музикални видеоклипове и филми, разпространявани навсякъде по света.

Въпреки че са признати като най-мощната глобална сила, Съединените щати продължават да са изправени пред вътрешни предизвикателства, включително расови напрежения, материално неравенство и задълбочаващо поляризиращ се електорат. Докато националната сигурност продължава да бъде тревога, тревога е и дългът от войните, които имат за цел да пазят тази сигурност. САЩ води развитите страни по броя на смъртните случаи, причинени от огнестрелно оръжие.

Съединените щати често заемат водеща роля в международни организации и са учредителната сила зад множество институции като Организацията на обединените нации, НАТО и Световната банка.

БЪЛГАРИЯ: Според възприятията на повече от 16,000 влиятелни граждани от целия свят, ето какво казва изложението на Ю Ес нюз енд уърлд рипорт:

Разположена в югоизточния край на Балканите, България се намира на кръстопътя между Европа и Азия. Местоположението й е позволявало нашествия в миналото, но и осигурило богата култура – тази страна е родното място на кирилицата.

България е една от най-старите държави в Европа, основана в седми век. В началото на 20-ти век тя излиза от над петвековно управление на Отоманската империя и обявява независимостта си. България обаче остава изолирана за почти половин век под управлението на авторитарен комунистически режим. Свободните избори от 1990 отбелязват началото на прехода на страната към демокрация.

Държавата граничи с Турция, Гърция, Македония, Сърбия, Румъния и Черно море, а теренът й включва планини, равнини и крайбрежна линия.

Световната банка класифицира България като нация с доход над средното ниво. Икономиката й е подсилена от строителство, минно дело, услуги, които включват туризъм, и селскостопански сектори. Глобалният спад в икономиката сложи край на силния икономически растеж на страната. България има добре образована работна сила, но е считана за най-бедната нация в Европейския съюз. Едни от проблемите, пред които е изправена, са корупцията и организираната престъпност. 

Българската култура е съвкупност от Изтока и Запада, отразяваща влиянията на славяни, болгари и турци, както и влиянията на Древна Гърция, Рим и Византия. Страната има богато наследство от фолклорна музика и визуални изкуства. Етнически, нацията е изключително българска, като турците представляват най-голямата малцинствена група.

България се самоопределя като светска държава, която гарантира свободата на религиозния избор. Мнозинството поддържа религиозните практики на източното православие. България е също дом на мюсюлмански, християнски и еврейски общности.

България е член на Обединените нации и една от най-новите членки на Европейския съюз. България членува и в други важни организации, включително Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, също и НАТО.

Ако решите сами да проверите какво е написано по тази класация, ще намерите подробните обяснения за всяка една категория.

 

John W. Kearns


Disclaimer:
The information provided in this article should not be construed as legal advice or legal opinion. While the statements contained herein reflect the opinions of the author only, and not the publication or its editors, the information provided may be a summary or compilation from other sources, who are gratefully acknowledged hereby. The contents are intended for general information purposes only, and you are urged to consult with a lawyer concerning your own situation and any specific legal questions you may have.
© Copyright John W. Kearns

Тази статия ще ви предложи средствата да се захванете с нещо, което смущава повечето хора и за което никой не желае да говори, но което е изключително важна задача с морална отговорност към цялото семейство: планиране на наследството.

Днес медицинската наука е увеличила продължителността на човешкия живот така, че човек може да очаква да прекара дълго време преди смъртта си в състояние на физическа или умствена неспособност. Рядко някой просто „пада и умира“ без продължителна болест или период на неспособност, които постепенно намаляват голяма част от евентуалното наследство. Всеки един от нас би могъл да се намери един ден в такова положение, затова задължението ни не е само към самите нас, не само към съпрузите или поколението след нас, но и към възрастните около нас, които обичаме и на които можем да помогнем да се ангажират в този процес на предварително планиране. Фокусът на професионалистите, занимаващи се с планиране на имуществото и наследството - адвокати, счетоводители, застрахователи и т.н., е насочен към подсигуряването на грижите за вас и лечението ви, когато сте все още технически живи, но физически или умствено неспособни.

С големия напредък на модерната медицина за непременното продължаване на живота - понякога против цената или желанието на така наречения „пациент“, и с наличието на затстраховка вече за всички, тази тема все повече се налага като дискусионна и противоречива: дали има момент, когато науката трябва да спре да върши всичко възможно да поддържа автоматично, без мисъл и разсъждение, съществуването на тялото в болничното легло само защото това е възможно, когато у човека не е останала реална надежда за качествен или пълен със смисъл и достойнство живот?

„(На този свят) нищо не е сигурно освен смъртта и данъците“ – Бенджамин Франклин. Всички ще се изправим пред неизбежното. Дължим на зависещите от нас финансово и морално да направим прехода по-поносим за тях. Докато сме способни, трябва да се заемем с планирането и подреждането на аферите си така, че най-близките ни – жената, децата, верният приятел, адвокатът – да знаят паролата към сметките ни, списъка на другите ни авоари, как да се свържат с останалите ни роднини и приятели. Човек трябва да помисли за подсигуряването на съкрушената вдовица и зависимите деца чрез някаква застраховка, както и за конкретни разпореждания за разпределението на собствеността така, че данъците да са сведени до минимум.

Основните документи, които всеки би трябвало да има: завещание, учредено приживе попечителство, пълномощно за адвоката, застраховка живот, както и здравна застраховка, така че семейството ви да не банкрутира, докато поддържа живота ви, ако нещо ви се случи. За последното също има вид застраховка, която може да си направите предварително, за да може в случай на инцидент, който ви остави неспособни, семейството ви да е финансово независимо от вашия доход да се изхранва, да изплаща ипотеката, наема, училищните такси.

Наистина трябва да имате застраховка, но внимавайте кой какво се опитва да ви продаде. Адвокатите, които вършат тази работа, обикновено специализират в областта, наречена „имуществено и наследствено планиране“ или „легализиране на завещания и наследство“, и рядко се занимават с друго извън това. Има и специализирани съдилища само за завещания и наследство. Имущественото наследство е собствеността или нетната стойност на това, което човек притежава и ще остави след смъртта си, включително веществената лична собственост като се започне от чиниите, дрехите, мебелите, бижутата, и се стигне до недвижимите имоти, колите, банковите и други финансови сметки. Ако имате бизнес, задължението да планирате занапред се увеличава още повече. Жена ви ще има ли достъп до сметките ви за бизнеса, ако не сте тук? Особено ако имате семейство и деца.

И докато днешната ни тема може да попадне под заглавието „Планиране на смъртта“ или още по-точно „Планиране за оставащите да живеят след нас, когато си отидем“, вероятно най-подходящото заглавие ще бъде „Организиране на живота ни, докато все още сме тук“, за което препоръчвам един добър източник: „Голямата книга за всичко“ от Ерик А. Дюи. Само в 44 страници тази книга ще ви помогне да организирате и запишете всички важни съставки на живота си: пароли, банкови сметки, резюме, лична история, история на заболяванията, застраховки, недвижимо имущество, превозни средства и така нататък.

ЗАВЕЩАНИЕ ИЛИ ПОПЕЧИТЕЛСТВО ПРИЖИВЕ? Завещанието разпределя авоарите ви след вашата смърт. Ако имате обаче попечителство, учредено приживе, авоарите, които сте прехвърлили в него – жилище, банкови сметки и ценни книжа, се управляват във ваша полза, докато сте живи, и се прехвърлят на наследниците ви след вашата смърт. Учредявате този контингент приживе в случай че се окажете неспособни умствено или физически да управлявате работите си, като собствеността над всичките ви авоари се прехвърля от вас лично върху попечителството. Условията му се изпълняват от посочено от вас лице, което ще има правното задължение, основано на доверие, да използва авоарите ви в най-добър ваш интерес, до момента на смъртта ви.

Има всеобщо схващане, че учреденото приживе попечителство е по-добро от завещанието, защото завещанието ще мине през специализирания съд - по-скъпа и по-продължителна процедура. Съдебната процедура се занимава с инвентаризиране и разпределяне на собствеността на човека след настъпване на смъртта му. Първо, това схващане не е непременно вярно, второ, много е лесно да се планират главните авоари така, че да се заобиколи административното разпределение. Например за женена двойка, която притежава дом, нотариалният акт може да е съставен по такъв начин, че собствеността автоматично да бъде прехвърлена на останалия жив от съпрузите „по правото на надживелия“. Проверете своите нотариални актове – това ще е като упражнение за двама ви да знаете къде се намира този ваш документ.

„Ползите от учреденото приживе попечителство се надценяват, а недостатъците на съдебната процедура за разпределяне на наследственото имущество са преувеличени“, казва Сали Хюм, възрастна адвокатка от Американската асоциация на пенсионерите, автор на книгата „Отметен списък за моето семейство: пътеводител към моята история, финансови планове и последни желания“. Тази книга е още един добър източник за планиране от две уважавани институции – Американската адвокатска колегия и Американската асоциация на пенсионерите – непартийна организация с нестопанска цел за американци над 50-годишна възраст.

„Има определени обстоятелства, при които попечителствата са подходящи, като при недвижимо имущество извън щата или семеен бизнес, който ще продължи да работи“, продължава г-жа Хюм. Иначе завещанието е достатъчно добър документ. А и всеки трябва да си има завещание. Ако имате някакви съмнения, проучете или потърсете адвокатски съвет.

НАПРАВИ-СИ-САМ? Ако решите да си напишете завещанието без адвокат като използвате формите от интернет, подсигурете се, че ще го извършите правилно. Непрофесионално изготвеното завещание може да е по-лошо от липсата на такова, защото завещанието е официален правен документ с много технически изисквания. Това е разбрала сестрата на Лиса Кинсман, когато съпругът й загинал при самолетна катастрофа само на 28-годишна възраст.

„Той написал завещанието си точно преди да замине на тази екскурзия“, която отнела живота му, каза г-ца Кинсман от Ларчмонт, Ню Йорк, „но попълнил някои неща неправилно и така всичко, което притежава, сега отиде при сестра му, вместо при жена му“. Което не било намерението на починалия вече съпруг. На вдовицата се наложило да мине през дълга съдебна процедура, за да получи онова, което е щяло да остане за нея, ако завещание изобщо не е имало.

ПЪЛНОМОЩНИ ПРИЖИВЕ ЗА МЕДИЦИНСКИ ГРИЖИ: Завещанието, изготвено приживе, както и продължителното пълномощно за дългосрочни медицински грижи, се отнасят до вземане на медицински решения, но между двете има някои съществени разлики.

Завещанието приживе, в някои щати наричано „предварителни разпореждания“, обикновено се отнася до вземането на решения на смъртния одър. Това завещание ви дава възможността да заявите желанието си да не се прилагат продължаващи живота мерки, ако няма надежда за пълно възстановяване.

Продължителното пълномощно, свързано с медицинските грижи, покрива всички медицински решения и продължава за периода, през който не сте в състояние сами да вземате такива решения. Можете обаче да включите специфични провизии, които да дикутват на упълномощения как бихте желали да постъпва от ваше име.

ГЕНЕРАЛНО ПЪЛНОМОЩНО: То се издава на лице, на което имате доверие и което може да се погрижи за финансите ви. За разлика от обикновеното пълномощно, продължителното пълномощно означава, че упълномощеният може да действа даже ако изпаднете в състояние на неспособност. Това може да е същият човек, който е упълномощен за медицинските решения, но по-добре е да изберете друг, защото двете задължения предполагат различни умения.

Докато обикновеното пълномощно се занимава с въпросите на собствеността, (което може да направи и адвокатът ви), човекът, когото ще упълномощите за вземането на медицинските решения, трябва да е някой, който ще има силите да „дръпне шнура“, когато реши, че си отивате, и да се справи с опозицията на останалите близки и роднини. Това може да е съпруг, родител, най-голямото дете.

ЕТО КЪДЕ Е ПРОБЛЕМЪТ: Не е достатъчно да се изготвят тези документи и да се сложат в чекмеджето или – по-лошо – в някой недостъпен сейф. Ако банката чуе, че сте умрели, (а банките имат хора, които всеки ден четат некролозите), те имат задължението веднага да заключат сейфа ви, докато не получат заповед от съда кого да допуснат до него. Следователно не е достатъчно само да оставите този вид документи там. Би трябвало да дадете ключовете на този сейф за съхранение на някого, на когото имате доверие, който веднага да отиде там преди всички да са разбрали за смъртта ви. Иначе не оставяйте важни неща в този сейф.

Документите трябва да имат копия, които да са разпределени на различни места – при съпрузите, децата, лекарите, като оригиналите трябва да са в папката на адвоката ви. Американската асоциация на пенсионерите предлага лесни за копиране от интернет форми за предварителни разпореждания, които са определени за различните щати. Погледнете също и caringinfo.org, където се предлагат информация и формуляри.

КАКВО ДРУГО: Ето къде книгата на Ерик Дюи може да ви бъде от чудесна помощ. Освен препоръчаните правни документи, в нея има и други предложения:

Съставете си списък от пароли и всякаква друга „входна“ интернет информация. Това може да изглежда очевидно, но много хора не се сещат да го направят. Марджи Билиан, фризьорка от Роквил, Мериленд, каза следното за баща си: „на смъртния му одър той ми диктуваше пароли и ми казваше къде се намират различни неща“. Това звучи болезнено и трудно. Но бизнесът на бащата на г-ца Билиан е бил ревизиран от данъчните служби след смъртта му – това е още една причина документите да се пазят по няколко години дори и след нечия смърт.

Други неща, които заслужават да бъдат отбелязани за поколенията, може и да не са така очевидни. Например историята на заболяванията, така че деца и внуци по-късно да знаят, откъде идват алергиите им и диабетът. (Идеята да се оставя ДНК може и да не е толкова лоша – идея, която съм сигурен, че в бъдеще ще се наложи).

Направете списък и на компаниите и услугите, които автоматично теглят пари от банковите ви сметки и кредитните карти заедно с контактната информация за всяка компания, за да не продължат да теглят пари след затварянето на сметките ви. Така или иначе тази информация ще ви бъде необходима, когато ви изтече срокът на кредитната карта или ако някой неправомерно ви е влязъл в сметката и тегли пари.

Ето защо това също е важно: Един експерт разказва как децата на негов клиент затворили банковата сметка на баща си, когато той вече не можел да се грижи за собствените си афери. Това, което не знаели, е че е имало застрахователна полица за един милион долара, която е била поддържана активна само чрез автоматични тегления от същата тази сметка. Застраховката била терминирана заради неустойка в плащанията и децата загубили милиона.

Какво остава за дребните неща, които си знаете само вие, като например как работи домът ви: алармената система, поливачките, ключът за барачката в двора. Огледайте къщата си сякаш ще я давате под наем и има нужда да оставите инструкции. Така ще помогнете на онези, които ще се грижат за вас по-късно или които ще останат след вас, когато си отидете.

ПОМИСЛЕТЕ И ЗА ЧУВСТВАТА: Най-накрая, много хора предлагат да се пишат писма до най-близките, които те ще прочетат след смъртта ви.

„Ако имах поне още едно писмо от баща ми“, сподели скърбящият възрастен син, “това би означавало толкова много за мене!“.

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер