Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

неделя
декември 17
Home Консултации Застрахователни Защо застраховката ми не плати медицински разходи

Защо застраховката ми не плати медицински разходи

Е-мейл Печат ПДФ

Анна Русева, застрахователна агенция Хелпико
Все още попадам на случаи, когато хората са абсолютно обезсърчени да търсят здравна застраховка. Те идват при мен с едни намерения, и си тръгват със съвсем други. Някой миналата година им препоръчал агент, който ги застраховал. Те плащали. После решили да ползват застраховката, но тя не заплатила за ползвани медицински услуги, и те спрели да плащат. Каква е била застраховката – не зная. Да, може да не плати при много обстоятелства: висок дедактибъл, не много висок дедактибъл, не е профилактичен преглед, а имаме оплакване и тогава се прилага първо дедактибъла и така нататък. Обяснения много. Всичко може да се е случило, но разбирам клиента, че поне трябва да е очаквал някои последствия и да подходи по друг начин, ако може. Грешката в случая е, че колегата американец не се е постарал да му обясни кое какво е, а и езиковата бариера в случая играе съществена роля. Има твърде много терминология. В резултат на подобни ситуации хората започват да мислят, че най-добре е да се закупи Медикейд - програмата за бедни. Добре, ще закупят Медикейд, ще си крият доходите, и когато дойде време за пенсиониране (гледат се най-добрите 10 години от последните 30 години трудов стаж), ще се приберат в България с $400 максимална пенсия. След 5-10 години, това ще си е мизерийка. Защото тогава $400 ще са нищо.


Аз самата съм клиентка в докторски офис където непрекъснато ми задават въпроси, аз също питам и така обменяме информация. В техния офис не им е ясна застрахователната част от проблема и се сблъскват с въпроси, когато изискват плащания от застрахователните компании и когато закупуват собствените си застраховки. Аз съответно ги разпитвам как им плащат застрахователните компании и къде възникват проблеми, когато те контактуват с тях.
Има лекари специалисти които се застраховат при мен. След първата година на влизането на закона в сила, за тях се оказва трудно да разберат навреме промените на цялостния пазар. Затова те отделят време да прегледаме какво се предлага, и да вземат информирано решение. Те няма как да знаят всичко. Всеки от тях е включен към определена мрежа и работи в нея. Той вижда нещата от друга гледна точка и му трябва повече информация, за да си изгради пълната картина.
Консултирам и колеги. Особено тези, които не се занимават със здравно застраховане. Те няма как да знаят за всички промени от последните 4 години. Действат повече интуитивно и на база на цялостното им познаване на застрахователната материя, но не са компетентни в тази специфична област. Затова не се чудете, че ви е трудно да разберете всичко, и защо нещо, което трябва да е лесно решимо, ви поставя в позиция на безсилие.
Когато отидете на гишето за медицинско обслужване в лекарски кабинет или друг медицински офис и покажете картата си, служителката я взима, и вие мислите, че всичко е наред. За съжаление, не винаги е така. Логото на застрахователната ви компанията върху картата не означава, че те приемат конкретния план, който вие сте закупили. В последствие се оказва, че трябва да платите повече от джоба си, или дори цялата сметка. И от тук насетне колко ще е тази „цяла сума" отново има тънкости. Ще спра до тук, защото вече предполагам, че ви загубих като аудитория. Ще дам повече подробности по темата в друга статия.
Аз споделям понякога 2 часа, а понякога и две срещи с моите клиенти, докато установим какъв продукт ще работи най-добре за тях и техните лекуващи лекари и какво могат да си позволят. Изчисляваме приблизително какви биха били разноските им при съответна операция или лечение. Тяхно задължение остава да ползват правилно плана си.
Ако в началото преди 4 години пишех, че здравната застраховка е част от финансовото ви планиране, то днес тези думи са все по-безспорен факт. Помислете как трябва да пренастроите бюджета си, за да сглобите личния финансов пъзел. Аз съм тук, за да ви помогна.
Не се колебайте да ми позвъните за 5 минутна безплатна консултация и да насрочите среща, ако е необходимо. Времето лети бързо, а вие имате само 45 дни, за да се презапишете и да имате застраховка, започваща от януари. Телефоните за оставяне на съобщение са 877-283-4987 и 773-742-6626. Основният телефон в офиса е 773-988-7608. Оставете съобщение, за да ви потърся, и ако трябва пак ми позвънете. Консултациите се заплащат $50.
Четете най-новите съобщения във Facebook на страницата на Helpico Insurance Agency.

 


До скоро: Анна Русева

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер