Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

неделя
декември 17
Home Консултации Здравни Психологията на един емигрант - петте основни фази.

Психологията на един емигрант - петте основни фази.

Е-мейл Печат ПДФ

psyhoПредвид това, че България е една от най-бързо обезлюдяващите се нации в света, след години лутане насам натам в псевдо демокрацията и на фона на масовата емиграция на млади хора, търсещи по-добър живот в „чуждото", след като не успяхме да оправим „своето". Реших да напиша няколко реда по въпроса за емиграцията, които се надявам да Ви бъдат интересни, а може би и дори някой да се припознае в тях.
Проучванията показват, че хората, които емигрират в друга страна, в процеса на социално-психологическа адаптация, преминават през пет основни фази, които смятам да обясня в следващите няколко реда, като малко ги побългаря, разбира се.
Фазата-еуфория
Този период се нарича още "меден месец". Първия път, когато емигрантът пристигне на ново място, той не променя поведението си, не прави никакви дългосрочни планове за бъдещето, а по-скоро търси социална група, към която да се прикрепи, когато пристигне. Най-често в нашия случай това са сънародниците ни, които с радост биха изпили по една „емигрантска" ракия с нас. Налице е еуфорично състояние, като психологически възприемането на новия живот е доминирано изключително от емоции и патриотични чувства. В зависимост от индивидуалните особености, продължителността на фазата на еуфория варира - от няколко дни до няколко месеца.
Фазата- турист
С постепенното придобиване на информация за живота в новата социална среда, пасивно-съзерцателният етап се заменя с фазата "турист". В този момент човек има самосъзнание за ситуацията, разбира и възприема себе си като част от новата социална среда, но още не е готов да я разбере. Сравнява всичко родно с чуждото и и иронизира културата и навиците на приемащата го държава. Гледа плахо и очаква всякакви предложения от рода на „да работя малко и да плащат много", защото все пак в нашата родина това е най-често търсената „професия".
Фазата-ориентация
След първите два етапа идва моментът, в който емигрантът трябва да разбере напълно тънкостите на социалните, политически, икономически и бюрократични връзки в рамките на обществото, в което се е озовал. В тази фаза на ориентация е моментът, когато самоличността на дадено лице трябва да разшири своето социално пространство.
Този процес не е никак за подценяване, защото има голямо влияние върху умствената и физическа сила. Тук е моментът да отбележим, че проблемите продължават да възникват ненадейно поради разминаването на желания-реалност. Стресът е водещ във вземането на решения, като всяко предложение се явява като спасителен пояс за оцеляване в заобикалящата го враждебна среда без близки, роднини и приятели.
Фазата-депресия
Количественото натрупване на негативни преживявания се влива в качественото състояние, а именно във фазата на депресия. Независимо колко силен психически е човек и сигурен в своята готовност и способност за преодоляване на трудностите, депресивната фаза се отразява без съмнение на едни по-малко, а на други повече. Една на пръв поглед обикновена песен с българска реч е готова да ни разплаче и накара да се откажем от преследването на „емигрантската" мечта. Положителното в тази фаза е, че обикновено след депресията се появява светлина в края на тунела, която неимоверно повдига оптимизмът и го превръща в жизненост и положителни емоции.
Фазата-активен-мотивиран
Колкото по-активен и социално адаптивен е човек, толкова по-бързо ще достигне до финалния етап на отношенията с новото общество. Пряката себе реализация и усещането, че си си на мястото, те кара да се чувстваш като личност и да погледнеш през други очи на своето пребиваване далеч от родината. Времето и мислите за връщане назад сякаш са отминали, но готовността остава дотогава, докогато не създадеш семейство в приемащата среда и не почувстваш чуждото като свое.
В заключение искам да кажа на всички българи по света:
Въпреки всичко, върнете се, защото България има нужда от Вас и вашите знания, за да може да изградим и променим бъдещето си заедно.
Разбира се, не всеки ще бъде посрещнат с хляб, мед и сол, но си заслужава да опитаме...!

 

Атанас Махлелиев
Психолог

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер