Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

сряда
декември 13

Витамините

Е-мейл Печат ПДФ

venetaЗдравейте, приятели,
След Halloween и идващите празници знам, че всички от нас ще се отдадат на вкусотийки и най-вероятно доста по-честа употреба на алкохол. Няма лошо, но помнете, че с празниците идват и грипния сезон, настинките, а и зимният сезон не е богат на много плодове и зеленчуци, така че трябва да обърнем внимание и на здравето си. Всички знаем колко важни са за нас витамините особено в този сезон.
Витамините са органичен елемент, който се набавя от организма ни чрез храна или добавки. Те са от огромно значение за здравето ни, растежа и за предотвратяването и лекуването на различни болести. Повечето от витамините не могат да се произвеждат от тялото, затова трябва да се приемат чрез храна или добавка. Те са два вида - едните са водно разтворими, а другите мастно разтворими. Мастно разтворимите се задържат в организма най-много в черния дроб. Водноразтворимите не се задържат в тялото, а се изхвърлят с урината. Затова защото не се задържат е много важно да се приемат ежедневно. Обикновено ако имате добре балансирана диета с разнообразие от плодове и зеленчуци, не би трябвало да се наблюдава дефицит, но ако сте бременна, кърмите или сте в състояние на стрес може да се налага да приемате допълнително чрез добавки.
Витамин А: също се нарича Retinol, Retinal, Beta-carotene. Мастноразтворим.Може да бъде токсичен в големи количества.
Функция: Антиоксидант, анти канцероген, репродуктивна функция, подпомага заздравяване на тъканта, подпомага зрението.
Недостиг в организма води до: ушни инфекции, суха кожа и коса, конюктивит, умора, чести настинки и белодробни заболявания, инсомния, пневмония, трудно заздравяване на рани, отслабване на зрението
Натурални ресурси на витамин А: Най- много се съдържа в дроба и рибното масло от дроб. Също така и в яйца, мляко, тъмно-оранжеви и зелени зеленчуци (моркови, сладки картофи, тиква, кейл, аспержи), оранжеви плодове (пъпеши, кайсии, папая, манго).

Витамин В1: Още се нарича Thaimine, Thiamin, Aneurine. Водноразтворим. Много рядко се появява алергична реакция.
Функция: Кръвната захар я превръща в енергия, поддържа сърдечната функция, стомашна функция, помага за здрава коса, кожа, очи, черен дроб и нервна система.
Симптоми при недостиг: слаби мускули, недостиг на енергия, загуба на апетит и тегло, леки сърбежи и болка, чувство на гъделичкане, изтръпване на ръце и крака, сърдечни проблеми. В най-голям риск при недостиг са малки деца, стрес при възрастните, атлети, бременни и възрастни.
Натурални ресурси на витамин В1: Най-много се съдържа в гъбите, слънчогледовите семки, туна, зеленчуци като аспержи, броколи, брюкселско зеле, марули, спанак и домати. На други места в по-малко количество в свинско, пълнозърнести продукти, боб, кафяв ориз, ядки и мляко.

Витамин B2: Още се среща като Ribofavin. Водноразтворим. Не се препоръчва за постоянна употреба.
Функция: Разгражда мазнините, карбохидратите и протеина, формирането на червените кръвни тела, подпомага дишането, регулира растежа и репродуктивността.
Симптоми при недостиг: напукани устни, лющене на кожата, загуба на вкус и апетит. Нервност, депресия. Парене, сълзене и сърбеж на очите. Алкохолиците и атлетите се нуждаят от 10 пъти по-голямо количество.
Натурални ресурси на витамин B2: животински черен дроб и бъбреци, спанак и гъби. В по-малко количество се намира в боб, яйца, млечни продукти (сирене, мляко, кисело мляко), риба, чистото месо, аспержи, броколи, чард, марули.

Витамин В3: Още се нарича Niacin. Водноразтворим. Не се препоръчва за ежедневна употреба.
Функции: Витамин В2 преработва, а сега В3 освобождава в организма преработената вече енергия от мазнините, карбохидратите и протеините. Намалява лошия холистерол (LDL), помага за циркулацията на кръвта.
Симптоми при недостиг: Силно чувство на умора, забравяне, виене на свят и повръщане, загуба на апетит, стресници, главоболие, анемия, проблеми с храносмилателната система, проблеми със съня и почивката.
Натурални ресурси на витамин В3: Гъби, суров ориз, туна. Също се намира и в авокадо, ядки, пълномаслените продукти, телешкия дроб, бирена мая, царевично брашно, яйца, броколи, моркови, грах, марули и домати.

Витамин В5: Също така се нарича Pantothenic Аcid. Водноразтворим. Не се препоръчва за дълготрайна употреба.
Функции: Намалява стреса, подхранва имунната система, холестерол/мазнини балансьор, подпомага червените кръвни телца, помага функцията на мозъка, нервната и храносмилателната системи.
Симптоми при дефицит: Слаби мускули, псориазис, главоболие, дискомфорт в краката, кожни проблеми, изтръпване и слаба координация, повръщане, анемия и депресия.
Натурални ресурси на витамин В5: С високо съдържание са черен дроб, цветно зеле, гъби и ориз. Други: зелени зеленчуци, мая, плодове, белтък, пиле, ядки, семки, тиква, соя и други.

Продължаваме с В6, В12, С, D, E, K, P, Biotin, Choline, Folic acid, Omega 3 PABA в следващия брой.
Не забравяйте колко е важно качеството на продуктите. Етеричните масла са много добър източник на витамини. За най-добър ефект се препоръчва детоксикация и балансирано добавяне на всички витамини, необходими на тялото. За изпробвана система може да ми пишете или обадите.

 

Венета Михайлова
за в. "България"

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер