Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
декември 15
Home Консултации Здравни Острата или Хронична БОЛКА може да бъде премахната или овладяна!

Острата или Хронична БОЛКА може да бъде премахната или овладяна!

Е-мейл Печат ПДФ

Консултация на д-р Юлиана Панова

Продължение от миналия брой

Хроничната болка е едно от най-инвалидизиращите състояния – и психологично, и физиологично. За тези, които са жертви на хронична болка, думите не стигат да опишат постоянната агония, в която те живеят. За късметлиите, които не са в това злощастно състояние ще се опитам да го опиша: Представете си постоянно или често повтарящо се усещане, като от пробождане или разрязване с нож, разкъсваща, тежаща, пристягаща до скъсване или натискаща като пред експлодиране неуморима болка. Представете си, ако сте в това перманентно състояние, колко удоволствие или удовлетворение може да ви доставя живота, колко бихте могли да се концентрирате и вършите работата си успешно и колко бихте били адекватни и успешни в социалните контакти и събития? Болката ангажира вниманието, мисленето и действията ви ... и не остава време, психична и физическа енергия за друго. За тези хора не само животът им е една голяма тежест извън техния контрол, но и липсата на разбиране от другите само увеличава страданието им. То е посрещано често с досада и дори раздразнение от околните с реакции от типа "ох, пак ли ...", "е вземи нещо, де", "е ми пък прегледай се и вземи мерки"... Най-обидната за страдащите реакция от околните е въпроса "ама сигурен ли си, че пък чак толкова те боли, та не можеш да го игнорираш ... (т.е. "и да си по-адекватен")?" Над 20 000 000 американци страдат от синдрома на хронична болка. Към тях спадат страдащи от артрит, рак, мигрена, мускулни спазми, нервни наранявания, болки в гърба и др.
Острата (и по-кратковременна) болка е обикновено резултат на травма, някои остри възпалителни процеси, изгаряне, мигрена (която принадлежи и към хроничните в зависимост от честотата си), раждане, медицински или зъболекарски процедури и хирургични операции. Обикновено тя се възприема като стоварващо се, лишавайки ни от дъх и ускоряващо пулса ни травматично преживяване, понякога запомнящо се и за цял живот. В по-тежките случаи подобна болка може да нанесе сериозна психична травма и като резултат от нея да се развие Пост-Tравматично Стресово Разстройство (PTSD), характеризиращо се с кошмари, страхови реакции, "flash backs" (поразително живи спомени от травмиращото събитие), и емоционална свръхчувствителност към определени стимули, или неадекватно намалена такава към други. Много от острите болки обаче са в резултат на очаквано събитие и като такива по-лесно могат да бъдат предотвратени.
Не случайно болшинството от страдащите от хронична болка развиват депресия и често самоубийствени мисли поради изтощението да се борят с тази агония. Огромен процент от самоубилите се са от тази група.
Hевъзможно е да бъде изчислена реално психичната и социална цена за страдащите и техните семейства от тези изключително дистресиращи болкови състояния. Цената в твърда валута обаче възлиза на милиарди долари всяка година за болкоуспокояващи медикаменти (повечето от които предизвикват пристрастяване, както и много други сериозни и увреждащи странични ефекти) и сложни и опасни хирургически операции с основна цел да намалят болката. Медицинските работници поставят на второ място по важност необходимостта от справяне с болката, веднага след животоспасяващата задача.
Какво всъщност е болката: Клиничната дефиниция според Щаинбах (1968) е, че болката включва предопредителни сигнали за заплашително разрушение на тъкани, интегрирана защитна реакция и персонално усещане за нараняване. Това означава, че възприятието ни за болка е психо-соматично и включва сложни нервни, съзнателни и несъзнателни психични процеси, които не само регистрират увреждащите стимули, но и интерпретират и оценяват тези стимули като болка на психично ниво. Като пример може да се даде различието между хора, които съобщават различна степен на болка при едно и също нараняване или увреждане, както и липсата на реакция на страдание при хора в анестезия, безсъзнание или кома. Научно е установено (Melzack and Perry, 1975) и наблюдаемо, че възприятието за болка се определя и променя от очакване, внушение, ниво на тревожност, приоритетност на сензорни стимули и др.
В повечето случаи физиологичните причини за болката не могат да бъдат избегнати, предотвратени или пък идентифицирани. Това налага да се намери начин да се въздейства върху втората компонента - психичното усещане за болка. Единственото засега ефикасно аналгетично средство, далече по-евтино, неувреждащо, без пристрастяване и други странични ефекти, е клиничната хипноза, която успешно се използва и с тази цел от владеещи я лекари (предимно хирурзи, анестезиолози и стоматолози) и клинични психолози.
Как въздейства хипнозата на възприятието за болка? През 1997 научния екип на Д-р Пиер Реинвил от Университета на Монреал е изследвал чрез използване на PET (positron emission tomography), как хипнозата облекчава или елиминира усещането за болка. Те са установили, че хипнозата е намалила активността на мозъчната зона (anterior cingulate cortex), която е известно, че участва в изпитването на страдание от нараняването, но не е повлияла активността на зоната (somatosensory cortex), която процесира физическите стимули (самото нараняване).
Освен всички други преимущества на хипнозата над лекарствените средства изключително важно е, че хипнозата е "портативна". След като тя се овладее в границите на няколко сесии с терапевта в кабинета, пациента се научава сам да я ползва тогава, когато и където има нужда. Така постепенно хипнозата му дава не само така желаното облекчение от болката, но го прави и много по-независим и в контрол над собствения му живот.

 

Продължава в следващия брой

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер